3 fabrikaya toplam 1 milyon 817 bin TL ceza!..
Zonguldak'ta, 4857 Sayılı İş Kanununun 30 maddesi gereği zorunlu olan oranda engelli çalıştırmayan 3 fabrikanın sahibine 1 milyon 817 bin lira ceza uygulandı.
Zonguldak'ta, 4857 Sayılı İş Kanununun 30 maddesi gereği zorunlu olan oranda engelli çalıştırmayan 3 fabrikanın sahibine 1 milyon 817 bin lira ceza uygulandı.
Yasaya göre 50 ve üstü işçi çalıştıran özel sektör iş yerlerinde yüzde 3 oranında engelli işçi çalıştırma zorunluluğu bulunuyor. Bu oran kamu iş yerlerinde ise yüzde 4. Engelli personel çalıştırma zorunluluğuna uymayan işletmelere para cezası uygulanıyor. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) görevlileri tarafından yapılan denetimlerde, engelli istihdamı konusunda teşvik edilmesine rağmen engelli çalıştırmama konusunda direnç gösterme veya yasayı yanlış yorumlama gibi etkenlerle çalıştırmadıkları her engelli personel için bin 672 lira ceza ödüyor.
İŞKUR Zonguldak İl Müdürü Cemal Yiğit, bu konuda 3 firmaya 1 milyon 817 bin TL ceza verildiğini açıkladı. Zonguldak’ta 2011 yılının 9 ayında 295’i özel, 301’i de kamu olmak üzere 596 engellinin istihdam edildiğini belirten Yiğit, şu bilgileri verdi:
“Özel sektörde engelli işe yerleştirme sayımızda önceki yıllara göre artış oldu. Ancak uyarılarımıza rağmen engelli istihdam konusunda direnç gösteren işletmeler var. Ceza en son başvurduğumuz bir yöntem; ama bu konuda ısrar eden 3 fabrikanın sahibine 1 milyon 817 bin lira ceza verdik. Geçen yıl da aynı şekilde bir fabrikamıza 1 milyon 690 bin lira ceza vermiştik."
İşletmelerin bir kısmının da yasayı yanlış yorumladığı için engelli çalıştırmadığını ifade eden Yiğit, “Yasada hem ağır iş koşullarında çalışanlara için sağlam raporu alması şart koşulurken, başka bir yasada engelli çalıştırılması zorunluluğu dile getiriliyor. Bazı işletmelerimiz de bu konuda ‘ağır işte engelli çalıştırıp tazminat ödeyeceğime hiç çalıştırmam cezasını öderim’ diye düşünüyor olabilir. Bu konuda gereken bilgilendirmeyi yapıyoruz.” dedi.
"İŞSİZ GENÇLERE, İŞ BEĞENDİREMİYORUZ"
İşkur Müdürü Yiğit, özellikle işsiz gençlere iş beğendirmemekten yana da dertli. Yiğit, 17 Mayıs 2010’da 30 kişinin öldüğü grizu faciası nedeniyle özel maden ocaklarının işçi talebinin kentteki işsizliğe rağmen karşılanamadığını kaydetti.
Yiğit, “Bunu anlayışla karşılıyorum ancak kaynakçılık, tornacılık gibi kurslara dahi gençlerimiz rağbet etmiyorlar. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Eki ayında kaynakçılık kursu için 100 kişiyi davet ettik, kursa 20 kişiyi zor bulduk. Onların da 15 tanesini yalvar yakar kursa getirebildik. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum.” ifadelerini kullandı.
Yiğit, gençlerin günümüzde hizmet sektörüne yönelik işlere rağbet gösterdiğini, ancak üretime yönelik işleri (ağır iş kolu olmamasına rağmen) tercih etmediğini ifade etti.
Haber :
ETİKETLER : Yazdır
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor