47. YILINDA ERDEMİR
Türkiye'nin 8. Büyük Sanayi devini yakından tanıyalım.. ERDEMİR'den satır başları:
Türkiye'nin 8. Büyük Sanayi devini yakından tanıyalım..
ERDEMİR'den satır başları:
* İŞÇİSİ VE MÜHENDİSİ İLE BİNLERCE ÇALIŞAN 7/24 MODERNİZASYON VE BAKIM FAAALİYETLERİNDE GÖREV YAPIYOR.
* ZÜBEYDE % 100 ERDEMİR ESERİ OLARAK YENİDEN DOĞUYOR
* ERDEMİR’DE DEVAM EDEN YATIRIMLAR VE BEKLENİLEN FAYDALAR
* ERDEMİR’İN ÇEVRE DUYARLILIĞININ KANITI, SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA KONUSUNDA BÜYÜK BAŞARISI: ERDEMİR’İN ÇEVRE PERFORMANSI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK FAALİYETLERİ RİO+20 ZİRVESİ'NDE TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEK
* SEKTÖRÜNÜN EN BEĞENİLEN ŞİRKETİ ERDEMİR
* ERDEMİR’İN SAĞLADIĞI İSTİHDAM: 6704 ERDEMİR ÇALIŞANI VE 1150 TAŞERON PERSONELİ İLE BÖLGENİN EN YÜKSEK İSTİHDAM YARATAN ŞİRKETİ
* SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI’NDAN ERDEMİR’E EN YÜKSEK SEVİYEDEN VE DÜZENLİ PRİM ÖDEYEN KURULUŞ ÖDÜLÜ
* ERDEMİR ÜRÜN GELİŞTİRMEYE VERDİĞİ ÖNEMLE REKABET ÜSTÜNLÜĞÜNÜ KORUMAKTA, YENİ ÇELİK KALİTELERİ GELİŞTİREREK ÜRÜN YELPAZESİNİ SÜREKLİ ZENGİNLEŞTİRMEKTE
ERDEMİR’E BAKIŞ
15 Mayıs 1965'te yaklaşık 0,5 milyon ton ham çelik ve 0,4 milyon ton yassı çelik kapasitesiyle üretim yolculuğuna başlayan ve bu yıl 47. İşletme yıldönümünü idrak eden ERDEMİR kuruluşundan bugüne yeni yatırımlarla kapasitesini sürekli artırmış, Cumhuriyet tarihimizin en büyük yatırım projelerine imza atmıştır.
Sıcak ve soğuk haddelenmiş, kalay-krom-galvaniz kaplı yassı çelik ürünleriyle boru ve profil, makine, gemi, ambalaj, otomotiv ve yan sanayi, ev ve büro eşyası gibi pek çok sektöre girdi sağlayarak ülke ekonomisine katma değer yaratan ERDEMİR, 358 çelik kalitesini pazara sunmaktadır.
ERDEMİR’e kuruluşundan bugüne rehberlik eden sürekli gelişme ilkesi olmuş, üretim kapasitesi ve ürün çeşitliliğini sürekli artırırken kalite, teknoloji, maliyet, enerji tasarrufu ve çevre alanlarında da önemli mesafeler kat etmiştir.
İMKB'nin kuruluşundan bu yana borsada işlem gören lokomotif hisseler arasında yer alan ERDEMİR, 2011 yılında İMKB’nin “En Çok İşlem Gören Hisse Senedi” ödülünü almıştır.
Halka açık bir şirket olarak şeffaf bir yönetim anlayışının benimsendiği ERDEMİR’de hissedarlar ve tüm paydaşlar ile kurulan ilişkilerde, mevzuatlara ve Sermaye Piyasası Kurulu Kurumsal Yönetim İlkeleri’ ne uyulurken, uluslararası standartlarda bağımsız dış denetim ve kurumsal raporlama yapılmakta olup, yatırımcıların eş zamanlı bilgilendirilmesi ve kamunun aydınlatılmasına büyük hassasiyet gösterilmektedir. ERDEMİR faaliyet gösterdiği yerel çevreye, topluma ve devlete karşı tüm yükümlülüklerini iyi bir kurumsal vatandaş kimliğiyle yerine getirmektedir.
Kapasite artırma ve modernizasyon yatırımlarının yanı sıra ERDEMİR büyüme stratejileri doğrultusunda yeni şirketler kurarak, yurt içinde ve yurt dışında satın almalar yaparak bir şirketler topluluğuna dönüşmüştür.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.'nin amiral gemisi olduğu ERDEMİR Grubu'nda; 2001 yılında kurulan ERENCO (Erdemir Mühendislik Yönetim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.) ve ERDEMİR Çelik Servis Merkezi, 2002 yılında alınan ERDEMİR Romania S.R.L., ve İSDEMİR (İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.), 2004'te kurulan ERDEMİR Lojistik A.Ş., ve aynı yıl satın alınan ERDEMİR Madencilik San. ve Tic. A.Ş. yer alıyor.
ERDEMİR Grubu, ülkemizin güçlü ekonomik göstergelerine paralel olarak 2011 yılında başarılı bir performans sergilemiş ve 1.005.562.503 TL ile kuruluşundan buyana en yüksek net karını elde etmiştir.
Erdemir Grubu; 2011 yılı net karını 2010 yılına oranla %31 artırarak 1 milyar TL üzerinde bir net karlılık düzeyine ulaşmıştır. Grup 6.119 bin tonu yassı ve 794 bin tonu uzun mamul olmak üzere, toplam 6.913 bin ton nihai mamul üretmiş, nihai mamul satışları ise 6.647 bin ton seviyesinde gerçekleşmiştir.
2011 yılında konsolide satış gelirleri, 2010 yılına göre %34 oranında artırarak 8.920,5 milyon TL’ye (5.338,4 milyon USD) çıkmıştır. Grup geçen yıla göre, FAVÖK ( faiz, amortisman ve vergi öncesi kar) değeri %43 artırarak 2.034,1 milyon TL’ye (1.217,3 milyon USD) ve FAVÖK marjı da %23’e ulaşmıştır.
Sürdürülebilir karlılıkta büyüyen, pazar değerini artıran ve tüm paydaşlarını bu geleceğe ortak eden bir şirket olarak ERDEMİR Grubu 2012 yılında da varlıklarını
en etkin şekilde yöneterek ve gerekli alanlarda kendisini yenileyerek başarılarını sürdürmeyi hedeflemektedir.
YATIRIMLAR
ERDEMİR’de teknoloji yenileme, verimlilik ve kalite artırma, müşteri beklentileri ve ülkenin artan yassı çelik ihtiyacı paralelinde yatırımlar ve modernizasyon çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Şirketin temel yatırım stratejileri rekabet gücünün ve yurtiçi pazar payının artırılması ve uluslararası pazarda daha etkin olunması doğrultusunda geliştirilmekte ve inovasyon ve teknolojik yenilenmeye yönelik altyapı yatırımları ERDEMİR’in kurumsal gelişiminin ayrılmaz parçası olarak değerlendirilmektedir.
Bu doğrultuda Ereğli tesislerinde 4. Kok Bataryası, Yeni Turbo Blower, Hava Ayrıştırma Tesisi, 2. Yüksek Fırın Reline Yatırımı ve buna bağlı olarak Demir Üretim Tesislerinde, Çelikhane’de ve diğer tesislerde yapılacak iyileştirmeler gibi birçok yatırım çalışmaları devam etmektedir.
İŞÇİSİ VE MÜHENDİSİ İLE BİNLERCE ÇALIŞAN 7/24 MODERNİZASYON VE BAKIM FAAALİYETLERİNDE GÖREV YAPIYOR.
TESİSLERDEKİ BAŞLICA BAKIM FAALİYETLERİ
*2. Yüksek Fırın Reline Çalışmaları
* Reline’a Bağlı Olarak Çelik Üretim Tesisleri Bakım Ve Modernizasyon Faaliyetleri
* Sürekli Döküm Tesisleri Otomasyon Modernizasyonları
* 2. Sıcak Haddehane 2. Slab Fırını Modernizasyonu
* Kireç Fabrikalarının Bakım Faaliyetleri
* Oksijen Fabrikalarının Bakım Faaliyetleri
ZÜBEYDE % 100 ERDEMİR ESERİ OLARAK YENİDEN DOĞUYOR
ERDEMİR’in 2. Yüksek Fırını ZÜBEYDE’de Reline heyecanı yaşanıyor. Yüksek Fırınlarda Reline, refrakterlerin yenilendiği, fırının tüm sistemlerinin elden geçirildiği ve modernizasyonların gerçekleştirildiği bakım periyodudur. 2. Yüksek Fırın Zübeyde 1988 yılındaki tam reline sonrası 1995 yılında yarım reline’a alınmıştır. 2000 yılında yapılan tam reline’nın ardından 2. Kampanya ömrünü tamamlamıştır. 17 Nisan 2012 tarihinde başlayan tam reline ile 3. Kampanya ömrünü yarım reline yapmadan kesintisiz 11 yıl 4 ay olarak tamamlayacaktır.
34 yaşındaki 2. Yüksek fırının reline sonrası üretim kapasitesi 4800 ton/gün’e çıkarılacak ve fırın daha verimli bir yapıya kavuşacaktır.
90 gün sürmesi planlanan reline, çalışmaların başarılı bir şekilde yürütülmesi ile planlanandan önce tamamlanarak 2. Fırın Temmuz ayı başında devreye alınacak.
17 Nisan 2012 tarihinde başlayan ve 90 gün sürmesi planlanan çalışmalarda 24 saat esasına göre 900 kişilik bir kadro görev yapıyor. 2. Yüksek Fırın 2012 Reline’ında, Yüksek Fırınlar Müdürlüğü işletme, mekanik bakım, elektrik bakım ve otomasyon grupları, Refrakter Müdürlüğü işletme grupları, Mühendislik Müdürlüğü, tüm Atelye grupları, İş Güvenliği Müdürlüğü, Yapım Montaj Müdürlüğü ekipleri, Yatırım Sözleşme, Kontrol ve Koordinasyon
Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Nakliyat Müdürlüğü ve Enerji Dağıtım Müdürlüğü gruplarının görev aldığı 667 kalem iş yapılıyor.
45 milyon dolarlık bütçe ile yapılan reline’ın tamamlanmasıyla, 1978 yılında Japon Teknolojisiyle kurulup devreye alınan 2. Yüksek Fırın Zübeyde, geçmiş Reline’larda yapılan dizayn değişikleri de dahil olmak üzere nerdeyse tamamen değiştirilmiş olacak ve 1.Yüksek Fırın Ayşe gibi sobalar hariç % 100 ERDEMİR eseri olan bir fırın haline gelecektir. Ayrıca, 200 kg/TSM kömür enjeksiyonu alt yapısına sahip, 100.000 ton/yıllık bir üretim artışı ile 1.750.000 ton/yıl dizayn kapasitesine ulaşacaktır. Mevcutta 110 kg/TSM olan kömür enjeksiyon oranlarının 150 kg/TSM’ye çıkması ve yıllık 100.000 tonluk üretim artışı kazancı toplamda 16-18 milyon $/yıl kazanç sağlayacaktır.
Reline’a Bağlı Olarak Çelik Üretim Tesisleri Bakım Ve Modernizasyon Faaliyetleri
Çelikhane Tesisleri’nde 165’er tonluk 4 adet şarj ve döküm vinçlerinin otomasyon modernizasyonları yapılıyor, vinç kirişleri değiştiriliyor, 2 adet hurda vinci yenileniyor, otomasyon sistemleri modernize ediliyor ve alt ve üst yapıda gerekli olan birçok bakım ve iyileştirme çalışmaları yürütülüyor.
Sürekli Döküm Tesisleri Otomasyon Modernizasyonları
3 ve 4 nolu Sürekli Döküm Tesisleri’nde otomatik ebat değiştirme ve hidrolik osilasyon sistemi kuruluyor, slab markalama makinaları değişiyor ve otomasyon sistemleri modernizasyonu gibi iyileştirme çalışmaları yapılıyor.
2. Sıcak Haddehane 2 Nolu Slab Fırını Modernizasyonu
2 Nolu Slab Tavlama Fırını Modernizasyonu Projesi 14 Nisan tarihinde fırının söndürülmesi ile başlamıştır. 42 günlük süre içerisinde tamamlanarak, fırından malzeme alınması hedeflenen projenin 4 ana bölümü vardır.
1. Buhar Tankı ve Borulama Faaliyetleri
2. Fırın Giriş ve Küllük Duvarı
3. Isıtma Bölgesi
4. Cehennemlik Bölgesi
Kireç Fabrikalarının Bakım Faaliyetleri
Tesislerde iyileştirmeler yapılmakta, toz toplama sistemlerinin genel bakımları yapılmaktadır.
Oksijen Fabrikalarının Bakım Faaliyetleri
Tesis ana ekipmanlarının bakımı ve soğutma kulelerinin temizliği yapılmakta, tesis genel anlamda defroz edilmektedir. 4 Nolu Oksijen Fabrikasının 21 gün süreli bakım faaliyeti tamamlanmıştır. No:5’de 26 gün sürecek olan çalışmalar başlamış olup, devam etmektedir. No:52deki bakım faaliyetleri tamamlanınca No:6’da yapılacak çalışmalara başlanacaktır.
ERDEMİR’DE DEVAM EDEN YATIRIMLAR VE BEKLENİLEN FAYDALAR
2. Slab Fırını Modernizasyonu ve Soğutma Sistemi (ECS) İyileştirmesi
Proje ile mamul kalitesinde iyileştirmeler sağlanması, bunların yanında, slab fırını soğutma sisteminin değiştirilmesiyle proses buharı üretilmesi, Kuvvet Santrali’nden temin edilen proses buharı kullanımının söz konusu buhar ile ikame edilerek Kuvvet Santrali’nde ilave elektrik üretilmesi amaçlanmaktadır.
Buhar Türbini - Blower No.5 Projesi
Yeni Turbo Blower Yüksek Fırınlar’ın hava ihtiyacını karşılayacak şekilde 3,5 barg basınçta 3.800 Nm3/dk hava akışı kapasitesinde olacaktır. Proje sayesinde karbon emisyonunda 13.800 ton/yıl azalma olacağı hesaplanmıştır.
4. Kok Bataryası Projesi
ERDEMİR bünyesinde 700 bin ton/yıl kok üretecek bir tesis kurulacak, proje ile dışarıdan kok satın alınmayacak, kullanılan kok kalitemiz yükselecek, kok üretimi aşamasında oluşan kok gazı slab fırınlarında değerlendilerek doğal gaz tasarrufu sağlanacaktır.
7. Hava Ayrıştırma Tesisi
ERDEMİR üretim süreci için gerekli oksijen, azot ve argon üretimi açısından yeterli ve güvenli bir seviyeye gelecek, ilave sıcak maden ve sıvı çelik üretiminin gaz gereksinimleri sağlanmış olacak ayrıca üretim fazlası gazlar 3. Şahıslara satılarak mevcut durumda sağlanan gelirin üstüne ilave gelir elde edilebilecek konuma gelinecektir.
Yüksek Fırınlar Tepe Basıncı Genleştirme Türbinleri (TRT)
Yüksek Fırınlar Tepe Basıncı Genleştirme Türbinleri tesisi ile tepe basıncı ayarı yapılması ve gazın basıncından yararlanarak elektrik enerjisi üretilmesi amaçlanmaktadır. İlave elektrik üretimiyle dışarıdan satın alınan elektrik miktarında tasarruf sağlanacaktır.
Ereğli Çelik Servis Merkezi
Müşteri beklentilerini en iyi şekilde gerçekleştiren, hızlı, esnek, zamanında teslimi sağlayan, operasyon çeşitliliği olan (kesme, dilme, şekillendirme vb) “katma değer yaratan” bir dağıtım kanalı olması planlanmaktadır. Otomotiv ve beyaz eşya sanayine de hizmet verebilecek kalite düzeyinde üretim yapabilmesi hedeflenmektedir.
Çevre Yatırımları
Mevcut durumdaki salınımlarımızı iyileştirmek için; Yüksek fırın gaz yıkama sistemine ek toz ayırıcı yapılması ve çökeltme havuzu kapasitesinin artırılması, Su tesislerine yeni atık yağlı su arıtma tesisi kurulması ve mevcut kimyasal arıtma tesislerinin modernize edilmesi ve Toz toplama sistemleri geliştirilmektedir.
Galvanizleme Hattı Hava Bıçağı Modernizasyonu
Otomotiv sektörüne yönelik C yüzey üretiminin sürekliliğinin sağlanması, satış miktarının 50.000 ton/yıl seviyesine çıkması, ürün özelliklerinden kaynaklı operasyon gecikmelerin önüne geçilmesi, işletme sarflarına yönelik maliyetlerin azalması
Teneke Hattı Otomasyon Sisteminin Modernizasyonunun Yapılması
Teneke Hattı’nda yapılan teneke üretiminin garanti altına alınması, otomasyona yönelik ikmal hizmetlerinde (yedek parça temini, servis vb) sürekliliğin sağlanması. Olası arıza duruşu kaynaklı gelir kaybı ile önceki hatları kapsayan duruş maliyetlerinin önlenmesi.
Kuvvet Santrali Kojenerasyon Tesisleri’ne Harici Yanma Sistemi Kurulması
İhtiyaç fazlası yüksek fırın gazı ilave yanma sisteminde değerlendirilerek atık ısı kazanlarında ilave buhar üretilebilecektir. Elde edilecek buhar, fazla kapasitesi bulunan mevcut jeneratörlerimizde değerlendirilerek elektriğe dönüştürülecek ve dışarıdan satın aldığımız elektrikten tasarruf sağlanacaktır. Buhar Kazanları ve Kojenerasyon Tesisleri arızaları ve bakımları sırasında işletme güvenliğini (buhar ihtiyacı) sağlamak konusunda önemli bir kaynak oluşacaktır. Proje sayesinde karbon emisyonunda 17.637 ton/yıl azalma olacağı hesaplanmıştır.
Sinter Fabrikası Dairesel Soğutucuya Atık Isı Kazanı Yapılması
Aynı miktar buhar girdisiyle jeneratörlerde daha fazla elektrik üretilecek ve dışarıdan satın alınan elektrik miktarından tasarruf sağlanacaktır. Proje sayesinde karbon emisyonunda da 32.000 ton/yıl azalma olacağı hesaplanmıştır.
ERDEMİR’İN ÇEVRE DUYARLILIĞI VE ÇEVRE YÖNETİMİ
Bugünün ihtiyaçlarını gelecek kuşakların haklarını ihlal etmeden karşılamak ve kazasız çelik üretmek ilkesiyle yola çıkan ERDEMİR’in çevre politikasında temel prensipleri, ekolojik dengelerin korunması için suların, toprağın, havanın hem ERDEMİR hem de çevre için en fazla faydayı sağlayacak şekilde kullanılması, çevresel etkilerin en aza indirilmesi, doğaya en az atık veren teknolojilerin seçilmesi olarak tanımlanmıştır. ERDEMİR bu ilkeleri doğrultusunda, çevre yatırımlarını sürdürmektedir. ERDEMİR’in başarılı uygulamaları uluslararası platformlarda ülkemizi temsil etmekte ve örnek olmaktadır.
ERDEMİR’İN ÇEVRE DUYARLILIĞININ KANITI, SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA KONUSUNDA BÜYÜK BAŞARISI:
ERDEMİR’İN ÇEVRE PERFORMANSI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK FAALİYETLERİ RİO+20 ZİRVESİ'NDE TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEK
ERDEMİR, “Çevre Yönetim Süreci, Çevre Performans Endeksi ve Sürdürülebilirlik Faaliyetleri” isimli başvurusu ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nda (Rio+20) ülkemizi temsil edecek en iyi uygulamalar arasında yer aldı.
Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kolaylaştırıcılığında yürütülen ve ülkemizin sürdürülebilir kalkınma konusundaki deneyiminin Rio zirvesinde paylaşılarak uluslararası platformda duyurulmasını amaçlayan “Türkiye’nin 2012 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı (Rio+20) Hazırlıklarının Desteklenmesi Projesi” kapsamında Türkiye'nin en başarılı uygulamaları İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) desteğiyle seçildi.
Sürdürülebilir kalkınma alanında en iyi uygulamaların belirlenmesi sürecine katılan ERDEMİR, “Çevre Yönetim Süreci, Çevre Performans Endeksi ve Sürdürülebilirlik Faaliyetleri” isimli başvurusuyla en iyi uygulamalar arasında yer aldı.
ERDEMİR’in çevre performansına yönelik uygulamalarının uluslararası platformda ülkemizi temsilen örnek gösterilerek paylaşılacak olması ve Türkiye Ulusal Raporu’nda yer alacak olması ERDEMİR’in çevre konusundaki başarılı performansının kanıtıdır.
En iyi uygulamaların belirlenmesi sürecinde başvurular, kurum ve kuruluşların sürdürülebilir kalkınma ve yeşil ekonomi konusundaki yaklaşımları, uygulama örneğinin içeriği, özgünlüğü, izleme ve değerlendirme sistemlerinin varlığı, ölçülebilirliği, yenilikçiliği, kuruma, sektöre ve Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına, ekonomik, çevresel, kurumsal katkısı ve uygulamanın sürdürülebilirliği kriterleri doğrultusunda değerlendirilmiştir.
Haziran 2012 tarihinde Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde gerçekleşecek Rio+20 Konferansı’nda ülkemizi temsil edecek olan sürdürülebilir kalkınma alanında en iyi uygulamalara sahip kuruluşlara ödülleri 20 Nisan 2012 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen törende verildi.
Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’ın katıldığı törende ERDEMİR’in ödülünü Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz ÖZGEN aldı.
ERDEMİR 2006 yılında da, Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Programı Yönetim Sistemleri Kategorisinde “En Başarılı Şirket” seçilerek “Birincilik Ödülü” almıştı.
ERDEMİR’in Hayata Geçirilen Çevre Yatırımları
Sinter Fabrikası Elektrofiltresinin modernizasyonu 18.10.2011 tarihinde tamamlanarak, filtre devreye alınmıştır. 2,7 milyon USD tutarındaki modernizasyon sonrası elektrofiltrenin çıkışındaki maksimum toz değeri, 50 mg/Nm3 olan yasal değerin çok altında olan 30 mg/Nm3 ‘e inmiştir.
2010 yılında yatırım çalışmaları başlayan 4,2 milyon USD tutarındaki Kok Fabrikası Amonyak Sıyırma Kolonunu Mart 2011 tarihi itibarıyla devreye alınmıştır. Projeyle, 2000 ton/yıl amonyum sülfat gübresi üretilerek, mevcut Kok Fabrikası atık sularının arıtıldığı Fenol Arıtma Tesisinin amonyak girdisi azaltılarak, tesisin arıtma performansı arttırılmıştır. Deşarj edilen atıksuyun kalitesi AB Standartlarına getirilmiştir.
Katı atıkların geri kazanım oranını artırmak, demir (Fe) içerikli malzemelerin üretimde yeniden kullanılmasını sağlayan ve yatırım maliyeti 1.000.000 USD olan pilot ölçekli briketleme tesisi Temmuz 2011 yılında inşa edilmiştir. Tesiste 2000 ton pelet tozu briketlenerek, Çelikhane prosesinde hurda ikamesi olarak kullanılmaktadır. Tesiste Yüksek Fırın ve Çelikhane çamurlarının briketlenmesiyle ilgili çalışmalar da sürdürülmektedir.
Stok alanlarından kaynaklanan tozlaşmanın engellenmesi için Cevher ve Kömür maniplasyon sahalarındaki mevcut olan otomatik yağmurlama sisteminin aynısı 2009 yılında Lojistik Sahası Kömür Stok Alanlarına uygulanmıştır. Proje çalışmaları, otomasyon çalışmaları, panel imalatları dahil tüm montaj işleri ERDEMİR imkanlarıyla tamamlanmıştır. Curuf Tumba Tesisi Bölgesi için yağmurlama sistemlerinin montajı da 2011 yılında tamamlanmış olup, sistem devreye alınmıştır.
Bir tankta toplanarak, pH ayarlaması yapıldıktan sonra deşarj edilen Sürekli Döküm Atelyesi atıksuları için 2010 yılında depolama tankı konulmuştur. Atıksu vidanjörle tanktan alınarak, mevcut Kimyasal Arıtma Tesisinde arıtılmaktadır.
Deşarj noktalarımızın sürekli izlenmesi ve analizlerin 24 saatlik numunelerle yapılması için Güney Kollektörü deşarj noktasına debimetre ve online numune alma cihazı 2010 yılında satın alınmış ve montajı yapılmıştır.
Landfill Tesisinde depolanan florasan lambaların içerdiği civayı yok etmek amacıyla 2011 yılında florasan kırma makinası satın alınmıştır.
Zonguldak Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün talebi üzerine, Ereğli hava kalitesinin ölçülmesi ve izlenmesi için SO2, NOx, CO ve ozon ölçüm cihazları satınalınarak, hava kalitesi ölçüm istasyonu kurulmuştur.
SEKTÖRÜNÜN EN BEĞENİLEN ŞİRKETİ ERDEMİR
İnsan kaynakları çözümleri firması İsviçre merkezli Adecco ile iş ve ekonomi dergisi Capital işbirliğinde düzenlenen Türkiye'nin En Beğenilen Şirketleri 2011 Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Araştırmada dereceye giren şirketlere ödülleri İstanbul The Ritz Carlton'da gerçekleştirilen törenle verildi. 12'ncisi düzenlenen ve 37 farklı sektörde değerlendirmenin yapıldığı araştırmada ERDEMİR, “Sektörünün En Beğenilen Şirketi” seçildi. Şirketimizin ödülü Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyemiz Oğuz ÖZGEN’e takdim edildi. Türkiye'nin en beğenilen şirketleri, 37 farklı sektör için 500'ün üzerinde şirketten 1592 orta ve üst düzey yöneticinin değerlendirmeleri ile belirlendi. İş dünyasına göre ideal şirket kriterlerinde ilk sırada, yüzde 35,6 ile hizmet ve ürün kalitesi geliyor. Bunu yüzde 35,1 ile müşteri memnuniyeti, yüzde 30,4 ile güvenilir şirket olma, yüzde 23,8 ile yönetim kalitesi ve şeffaflığı, yüzde 22,6 ile yenilikçilik takip ediyor. Bu kriterler arasında finansal sağlamlık yüzde 21,4, çalışan memnuniyeti ise yüzde 20 pay aldı. Üst düzey yöneticilere göre itibarlı şirket olmanın yolu, kalite, yenilikçilik ve güvenilirlikten geçiyor.
ERDEMİR’İN SAĞLADIĞI İSTİHDAM VE TOPLUMA KATKI
ERDEMİR için toplumsal sorumlulukların yerine getirilmesi sürdürülebilir gelişmenin sosyal boyutunun da tamamlayıcısıdır. ERDEMİR’in topluma karşı yarattığı en büyük katma değer kuşkusuz ülkenin lider sanayi kuruluşlarından biri olarak sağladığı istihdam ve diğer sanayilerin gelişimine olan katkısıdır. Karlılığını koruyan bir kuruluş olarak ERDEMİR her türlü yasal ekonomik yükümlülüklerini yerine getirmesinin yanı sıra kuruluşundan bu yana eğitim, sağlık, sanat ve spor alanlarında katkı faaliyetleri de yürütmektedir. Kurulu bulunduğu bölgede ekonomik hayata katkısının yanısıra ERDEMİR, sosyal hayata verdiği destek ile küçük bir balıkçı kasabasını modern bir sanayi kentine dönüştürerek, yerleşik bulunduğu coğrafyada özgün bir toplumsal yaşam ve kültür geliştirmiştir.
6704 ERDEMİR ÇALIŞANI VE 1150 TAŞERON PERSONELİ İLE BÖLGENİN EN YÜKSEK İSTİHDAM YARATAN ŞİRKETİ
Bugün ERDEMİR’de 6704 ERDEMİR personeli ve 1150 taşeron personeli çalışmaktadır. Personel seçiminde bölge insanına öncelik veren ERDEMİR yarattığı direkt ve dolaylı istihdam ile ülkemizin çalışma hayatını destekleyen en önemli kuruluşlardan biridir.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI’NDAN ERDEMİR’E EN YÜKSEK SEVİYEDEN VE DÜZENLİ PRİM ÖDEYEN KURULUŞ ÖDÜLÜ
Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye genelinde en yüksek prim ödeyen kuruluşları ülkemizin çalışma hayatına verdikleri katkı dolayısıyla ödüllendirdi.
17 Mayıs 2012 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın Ankara’da düzenlediği Resepsiyonda ERDEMİR’in ödülünü Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Aydın alırken, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’nün düzenlediği ve Zonguldak’ta gerçekleşen törende ise Şirketimizin ödülünü İnsan Kaynakları ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcısı Kaan Böke aldı.
ERDEMİR’in başarıları çeşitli platformlarda ödüller ile belgelenmektedir. ERDEMİR’in kurulduğu günden bu yana işbirliği yaptığı kurum ve kuruluşlardan aldığı birçok başarı belgesi ile toplumsal sorumluluk sahibi bir kuruluş olarak eğitim, sağlık, kültür, sanat, çevre ve spor alanlarında yaptığı katkılardan dolayı almış olduğu sayısız teşekkür belgesi bulunmaktadır.
ERDEMİR ÜRÜN GELİŞTİRMEYE VERDİĞİ ÖNEMLE REKABET ÜSTÜNLÜĞÜNÜ KORUMAKTA, YENİ ÇELİK KALİTELERİ GELİŞTİREREK ÜRÜN YELPAZESİNİ SÜREKLİ ZENGİNLEŞTİRMEKTEDİR.
2012 yılında Ereğli tesislerimizde otomotiv sektörüne yönelik üç adet galvanizli ürün kalitesi, bir adet soğuk emaye kalitesi, boru imalatına uygun üç adet çelik kalitesi geliştirilmiştir. Erdemir ürün gamına yedi adet yeni çelik kalitesi eklenmiş ve toplam çelik kalitesi 358 adet olmuştur.
Soğuk ürünlerde B yüzey, galvanizli ürünlerde ise B ve C yüzey talep edilen siparişlerin sistematik bir şekilde takip edilmesi ve karşılanması için toplam altı adet yeni ürün cinsi geliştirilmiş ve toplam ürün cinsi 78 adet olmuştur.
Şirketimiz Yönetim Sistemleri kapsamında; TSE’den alınan "TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, TS 18001 İş Sağlığı ve Yönetim Sistemi, TS EN 16001 Enerji Yönetim Sistemi, TÜV-NORD kuruluşundan alınan otomotiv sanayine yönelik ISO TS 16949 kalite sistem belgesine sahiptir.
Bununla birlikte TSE’den alınan TS EN 10025, TS EN 10130 ve TS EN 10202 Türk Standartlarına Uygunluk belgeleri bulunmaktadır.
SZUTEST firmasından alınan, yapı çelikleri için “CE” belgesi ve basınçlı kaplar içinde “PED” belgesi mevcuttur.
Ayrıca gemi saclarını için Lloyd’s Register(LR), American Bureau of Shipping(ABS), Bureau Veritas(BV), Türk Loydu(TL) ve İtalyan Loydu (RINA) kalite belgelerine sahip olup, Norveç Loydu ile başlatılan sertifikasyon çalışmaları devam etmektedir.
Haber :