5000 kişi alanlarda..

1 MAYIS Emek ve Dayanışma Günü, Zonguldak'ta da coşkuyla kutlandı. Büyük bölümünü maden işçilerinin oluşturduğu yaklaşık 5 bin kişi, İstasyon Caddesi'nden Madenci Anıtı'na yürüdü.

Abone Ol

1 MAYIS Emek ve Dayanışma Günü, Zonguldak'ta da coşkuyla kutlandı. Büyük bölümünü maden işçilerinin oluşturduğu yaklaşık 5 bin kişi, İstasyon Caddesi'nden Madenci Anıtı'na yürüdü.

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) öncülüğünde gerçekleştirilen kutlamalar için gruplar, İstasyon Caddesi'nde toplandı. Sendika, dernek, oda ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilci ve üyeleri, Üniversite öğrencileri ve maden işçilerinden oluşan kalabalık, İstasyon Caddesi'nden Gazipaşa Caddesi'ndeki Madenci Anıtı'na kadar yürüdü. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir ve CHP İl Başkanı Tümer Peker'in yer aldığı yürüyüşte kalabalık çeşitli sloganlar attı. Bazı maden işçileri yürüyüşe ve anıt önündeki kutlamalara baretleriyle katıldı. Yüzüne takma sakal yapıştıran bir madenci, 'Mezarda emeklilik istemiyoruz' yazılı döviz taşıdı. Diğer madenciler de sendika tarafından hazırlanan, 'Kıdem tazminatına dokunumazsınız', 'Madenci feneri sönmeyecek', 'Yaşasın birlik, mücadele ve dayanışma günü', 'İş cinayetlerine son' yazılı dövizlerle yürüdü.

 

Madenci Anıtı önündeki kutlamalarda şiirler okundu ve sloganlar atıldı. GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, konuşmasında yeni uygulamalarla sosyal barışı darmadağın edecek, işyerlerinde çalışma barışını bozacak düzenlemeler yapılmak istendiğini söyledi. Alabaş, şöyle dedi:

 

"Kıdem tazminatını tartışma konusu yapıyorlar. Biz Türk- İş'in genel kurul kararını hatırlatıyoruz. Kıdem tazminatı bizim için bir genel grev sebebidir. 'Bölgesel asgari ücret' diye farklı asgari ücret uygulaması getirmek istiyorlar. Taşeron uygulamasını destekleyecek ve daha da yaygınlaştıracak düzenlemeler yapmak istiyorlar. 'Eşit işe eşit ücret' uygulamasını hukuken ortadan kaldırmak istiyorlar. 'Serbest çalışma, esnek çalışma' diyerek ay, hafta, gün, hatta saatli çalışma süreleri getirmek istiyorlar. Sendikaları ve toplu sözleşme düzenini ortadan kaldırmak istiyorlar. Buradan hükümeti uyarıyoruz; Sermayenin isteklerine değil, bizim, işçilerin, emekçilerin sesine kulak verin."

 

Konuşmaların ardından alandaki kutlamalar davul zurna ve müzik eşliğinde devam etti.

 

Çaycuma İlçesi'nde ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü buruk kutlandı. Eğitim- Sen Çaycuma Temsilciliği öncülüğünde çeşitli sendika ve sivil toplum örgütlerinin üyeleri, geçen 6 Nisan'da çöken Çaycuma Köprüsü'nün yanında toplandı. Eğitim- Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol'un basın açıklamasını okumasının ardından, çöken köprüden alttan geçen Filyos Çayı'na düşerek kaybolan 15 kişinin anısına çaya karanfil bırakıldı. Faciada kayıplardan 8'inin cesedine ulaşılırken, 7 kişiyi arama çalışmaları hala sürüyor.
 


Haber : 

Abone Ol