Zonguldak

ADAY PAZARI AÇILDI!

24 Haziran 2018 günü yapılacak seçimler öncesinde, aday belirleme sürecinin kısa sürede gerçekleştirilmesi zorunluluğu, siyaseti karıştırdı. Mevcut milletvekillerinin büyük bölümünün durumu belirsizliğini korurken, aday adayları hazırlıklara başladı.

Abone Ol

Normal süresi 1 Kasım 2019 olarak belirlenen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimlerinin, 24 Haziran 2018 tarihine çekilmesinin yankıları sürüyor. Ulusal gündemde tartışmalar genelde Cumhurbaşkanlığı adaylığı üzerinden gerçekleşirken, yerelde de milletvekillerinin kim olacağı konusu tartışılmaya başlandı.

AK PARTİ’NİN İLK SIRASINDA SIKI REKABET…

AK Parti’de mevcut milletvekilleri Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu ve Özcan Ulupınar’ın şu an itibarıyla olası aday adayları kabul ediliyor. Fakat TBMM yapısının her genel seçimde büyük oranda değişmesi nedeniyle AK Parti’de de birtakım değişiklikler olabileceği konuşuluyor.  Önceki dönem İl Başkanı Hamdi Uçar’ın adaylık için nabız yokladığı gözleniyor. Uçar’ın Zonguldak Merkez adayı olması halinde Hüseyin Özbakır’ın önümüzdeki dönemde adaylığının söz konusu olmayabileceği değerlendiriliyor.  İlk sıra için Zonguldak Merkez ilçede, aralarında TBMM bürokratları da bulunan bazı adayların başvuruda bulunması bekleniyor.

ÇAKIR GENEL MERKEZDE…

İkinci sırada da Faruk Çaturoğlu’nun şu an itibarıyla en önemli rakibi olarak AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır gözüküyor. Fatih Çakır yaptığı açıklamada, “Şu an genel merkezdeyim, müsaade alabilirsem aday adayı olacağım. Alamazsam durumu değerlendireceğim” cevabını verdi.

Öte yandan, Çaturoğlu ve Çakır’ın aynı anda listede bulunması uzak ihtimal olarak değerlendiriliyor.

Bilindiği gibi, bugüne kadar AK Parti’de ilk sıra Zonguldak Merkez, İkinci sıra Ereğli-Alaplı bölgesinden  olduğundan, ikinci sırada bu iki adayın mı, yoksa başka bir adayın mı ipi göğüsleyeceği genel merkezin kararına bağlı olacak.

Üçüncü sıradaki Özcan Ulupınar, şu an itibarıyla rakipsiz görünüyor ama adaylıklar genel merkezin takdirinde olduğundan, Ulupınar’ın da  7 Haziran 2015’te kaybettiği, 1 Kasım’da yeniden oturduğu koltuğun garanti olmadığı değerlendiriliyor.

CHP’DE DEMİRTAŞ FAKTÖRÜ…

CHP’de de Zonguldak bölgesinde adaylıkla ilgili henüz belirsizliğini koruyan birçok faktör var.  CHP uzun yıllar sıralamayı Zonguldak Merkez, Çaycuma-Devrek bölgesi ve Ereğli Alaplı Bölgesi olarak yapmıştı.  Geçtiğimiz genel seçimde ilk kez ikinci sıra Ereğli adayı Ünal Demirtaş’a kontenjan milletvekili olarak emanet edilmişti. Demirtaş, 2015 seçimlerinde hem 7 Haziran, hem de 1 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı olarak ikinci sırada yer bulmuştu.

Sıralamanın geçen seçimle aynı olması varsayımına göre, ilk sıradaki aday Şerafettin Turpçu’nun rakipleri hayli güçlü isimler. Turpçu’nun il başkanlığı seçimlerinde desteklediği İl Başkanı Umut Başoğlu’nun milletvekili seçimlerinde şansını denemek için nabız yokladığı şeklinde değerlendirmeler yapılıyor. Zonguldak merkezde Başoğlu’nun yanı sıra Halil Furat, Harun Akın gibi isimlerin de şansını denemesi muhtemel gözüküyor.

CHP’de ikinci sıra için Ereğli-Alaplı bölgesinden aday belirlenmesi halinde, birçok adayın sıra beklediği değerlendiriliyor. Önceki Dönem Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve Önceki Dönem İlçe Başkanlarından Yaşar Balcı, bu sıranın talipleri arasında ilk isimler.

Ancak bu isimlerin listede yer bulabilmesi için öncelikle CHP’den istifa edip İYİ Parti’ye geçen Ünal Demirtaş’ın durumunun netleşmesi gerekiyor. Demirtaş, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla İyi Parti’ye geçişiyle genel merkez nezdinde yerinin sağlam olduğuna yönelik bir algı oluşturdu. Ancak Zonguldak Milletvekili Demirtaş’ın henüz CHP listesinden mi, İYİ Parti Listesinden mi seçime gireceği belli olmadı. Demirtaş, Değişim Haber Merkezi’ne “bu konular daha netleşmedi, genel merkezimiz nasıl uygun bulursa öyle olacak” cevabını vermişti.  Demirtaş’ın CHP’den adaylığının söz konusu olması halinde olası aday adaylarının şansının oldukça düşük olacağı değerlendiriliyor.

İL VE İLÇE BAŞKANLARININ DURUMU

Öte yandan CHP Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Şerif Sertan Ocakcı, şu ana dek adaylık süreci konusunun netleşmediğini söyledi.

Ocakcı, “Partimizin il ve ilçe başkanlarının adaylığı konusunda yol haritası yarın (26 Nisan)  akşamı belli olacak.  Genel merkezimizin vereceği karara göre il ve ilçe başkanlarının istifa edip edemeyeceği konusunda kararın verilmesini bekliyoruz. Bunun dışında süreçle ilgili takvim henüz belli değil” dedi.

KAÇ KAÇ OLUR?

CHP’de aynı zamanda 3. Sıraya kimin konulacağı da konuşulmaya değer. Zira geçtiğimiz 7 Haziran seçimlerinde AK Parti 2, CHP 2, MHP 1 milletvekili çıkarmış, seçimlerin yenilendiği 1 Kasım 2015 seçimlerinde tablo AK Parti 3, CHP 2 şeklinde değişmişti.  CHP’nin 3. Sırası için Deniz Yavuzyılmaz’ın ismi en fazla konuşulanlar arasında yer alıyor. Zira Yavuzyılmaz kamuoyunda hatırı sayılır bir taraftar toplamış, ancak 2015 seçimlerinde TBMM’ye girememişti.

MHP de 7 Haziran’da Zeki Çakan’ı meclise göndermiş ancak 1 Kasım’da Zonguldak’tan vekil çıkaramamıştı. MHP için bu seçim 1 Kasım’ın rövanşı olarak değerlendirilmiyor. Zira MHP bu seçimde iktidar partisi ile ittifak içinde.  MHP’nin vekil çıkarması, ittifak kararının partinin oylarını ne şekilde etkileyeceğine bağlı olacak.

Öte yandan, önceki seçimlerden farklı olarak İYİ parti faktörünün de değerlendirilmesi gerekiyor. Zira İYİ Parti’nin bir çıkış yakalaması halinde tablo değişebilir. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ittifak arayışları çerçevesinde oluşabilecek işbirlikleri sıralamayı değiştirebilir. Bu seçimde Saadet Partisi de bu anlamda ittifak ilişkileri içinde önemli bir faktör olarak görülüyor.  Şu ana dek böyle bir görüş beyan edilmemesine karşın, muhalefet ittifakının zayıf oldukları yerlerde daha güçlü olan muhalif adayları desteklemesinin mümkün olabileceği değerlendiriliyor.

Tablonun tamamı, seçim takviminin açıklanması ve milletvekili adaylarının belirlenmesiyle bir miktar aydınlanacak.


Haber : 

Abone Ol