Politika

"AKP, TTK'YI GÖZDEN ÇIKARDI!.."

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, rödevansçıların yaşadığı maliyet sorunlarını ve TTK'nın norm kadro işçi açığını, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündemine taşıdı.

Abone Ol
Rödevansçıların maliyet sorunlarından dolayı istihdamı azaltması ve 5 bin kişilik norm kadro işçi açığı bulunan TTK’ya işçi alınmasına yönelik, geçtiğimiz hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, konuyu bir de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gündeme getirdi. Demirtaş, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 6 Ocak Çarşamba akşamı saat 23:00 sıralarında yapılan görüşmelerinde, 4.6.1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu’nun Geçici 29. Maddesi’ne eklenmesi teklif edilen “Bu Kanun’un 2. Maddesinde sayılan IV. Grup madenlerden ‘Linyit’ ve ‘Taşkömürü’ çıkaran ve özel hukuk tüzel kişilerinin ruhsat sahibi olarak işlettikleri yeraltı maden işletmelerinde, 22.5.2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 41, 53 ve 63. Maddelerinde 10.9.2014 tarihli ve 6552 sayılı Kanunla yapılan değişiklikler ile bu Kanunun ek 9. Maddesiyle oluşan maliyet artışlarının karşılanmasına ilişkin destek verilebilir. Bu destekler Bakanlık bütçesine konulan ödeneklerden karşılanır. Maliyet artışlarının karşılanmasına ilişkin destek verilebilir. Bu destekler Bakanlık bütçesine konulan ödeneklerden karşılanır. Maliyet artışlarının karşılanmasına ilişkin usul ve esaslar ile bu usul ve esasların uygulanma süresi Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir” maddesi üzerindeki tartışmalarda söz aldı.
 
BAKANLIK, RÖDEVANSÇILARLA İLGİLİ YETERLİ ADIM ATMADI!
 
Demirtaş: “Rödevanslı sahalarda üretim yapan şirketlerin de Soma kazası sonrasında yaşamış oldukları büyük sıkıntılar var. Bunlarla ilgili yapılmış olan düzenleme 4 Şubat 2015 tarihinde çıkmış olmasına rağmen, sonrasında çıkan yasanın çıktığı tarihteki işçi sayısı 4.600’dü. Şu anda geldiğimiz nokta itibariyle 1.100 işçi kalmış durumda. Yani 3.500 işçi arkadaş işsiz kalmış durumda. Bunlar da değişik yerlere göç etmiş durumdalar ve maalesef Zonguldak ekonomisi kömür varsa var olan bir ekonomidir. Bu şekilde Zonguldak ekonomisi de çökmüştür” dedi. 
 
AKP, TTK’YI GÖZDEN ÇIKARDI, BAKANLAR TTK’NIN ADINI BİLE ANMADI
 
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş: “Maalesef, iktidarımız, devlet eliyle üretimi artırma imkânı varken, özel sektör eliyle üretimi artırmaya çalışmaktadır. Türkiye Taşkömürü Kurumunun ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun işçi açıkları giderilmeden, ruhsatı özel sektöre ait olan maden işletmelerinin sorunlarının çözülmeye çalışılması bize göre yanlıştır. Evet, geçen hafta Sayın Enerji Bakanımızla Sayın Çalışma Bakanımız Zonguldak'ın Kozlu ilçesine geldiler, madenlerdeki çalışma koşullarını yerinde gördüler. Ben buradan kendilerine teşekkür ediyorum. En azından kâğıt üzerinde kendilerine anlatılanlara değil de işin fiiliyatını görmüş oldular. Orada maden işçilerinin ne kadar meşakkatli bir çalışma içerisinde bulunduklarını anlamış olduklarını tahmin ediyorum. Ama yapmış oldukları açıklamalara baktığımızda - kendilerinin ziyaret ettikleri ocak Türkiye Taşkömürü Kurumunun ocağı ve yılbaşını geçirdikleri maden işçileri Türkiye Taşkömürünün işçileri ama - Türkiye Taşkömürü Kurumuyla ilgili bir cümle dahi etmediler. Biz buradan anlıyoruz ki, Türkiye Taşkömürü Kurumunu maalesef iktidar gözden çıkarmış, öyle gözüküyor. Enerji Bakanlığı, kendine bağlı Türkiye Taşkömürü Kurumundaki norm kadro işçi açıklarını gidermeyerek kendi kurumuna maalesef üvey evlat muamelesi yapmaktadır. TTK'daki işçi açıklarının giderilmemesi maalesef iş cinayetlerine davetiye çıkarmaktadır. TTK'daki işçi açıklarının giderilmemesi nedeniyle meydana gelebilecek bir faciadan, iş cinayetinden bu durumda kim sorumlu olacaktır?” dedi.
 
TTK’NIN İŞÇİ AÇIKLARI GİDERİLMEDEN, RUHSATI ÖZEL SEKTÖRE AİT MADEN İŞLETMELERİNİN SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ YANLIŞTIR
 
“2012 yılından bu yana, TTK Genel Müdürlüğü, 14 bin norm kadro olmasına rağmen Enerji Bakanlığı’na norm kadro açıklarının giderilmesiyle ilgili her yıl yazı yazıyor ve bu 14 bin norm kadroya rağmen, şu anda yaklaşık 9 bin işçi çalışmakta ve netice itibariyle de 3 işçinin yapacağı işi 2 işçi yapmakta. Bu da hem kömür üretimini düşürmekte hem de iş sağlığı ve iş güvenliğini tehdit etmektedir. Maalesef, iktidarımız ise devlet eliyle üretimi artırma imkanı varken, özel sektör eliyle üretimi artırmaya çalışmaktadır. TTK ve TKİ’nin işçi açıkları giderilmeden ruhsatı özel sektöre ait olan maden işletmelerinin sorunlarının çözülmeye çalışılması bize göre yanlıştır.”
 
“BİR GENEL MÜDÜR OLARAK, ÖZEL SEKTÖRÜ SAVUNDUĞUNUZ KADAR KAMU KURUMLARINI SAVUNMUYORSUNUZ”
 
Madde hakkındaki görüşmelere ara verilerek, 7 Ocak 2015 Perşembe günü saat 14:30’dan itibaren madde hakkında devam eden görüşmelerde, TTK’nın maliyetlerinin yüksek olduğunu ifade eden TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş’a tepki gösteren Ünal Demirtaş:Son 5 yılda taşkömürü ithalatına 20 milyar dolar harcanmasından yakınan Ünal Demirtaş, TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş’ı, kamu kurumu olan TTK’yı sahiplenmemekle eleştirerek, “Özel sektör firmaları için, bu düzenlemenin çıkması için elinizden geleni yapıyorsunuz. Soma kazasında, Soma Holdingin yine aynı şekilde, bankanın alacağını kurtarmak için temlik işlemi de yapmışsınız, burada üzülerek öğrendim az önce Sayıştay raporundan. Yani bir kamu kurumunun genel müdürü olarak, özel sektörün haklarını savunmak için elinizden geleni yapıyorsunuz, ama bir kamu kurumunun, devlete ait olan, ruhsatları ve bugüne kadar da Türkiye ekonomisini sırtında taşımış olan bir kurumun haklarını savunmuyorsunuz” diye konuştu.
 
ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI ÖNLEMENİN TEK YOLU KAMU MADENCİLİĞİDİR
 
Bakanların ve bürokratların Zonguldak’a ve TTK’ya üvey evlat muamelesi yaptığını belirten CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş, madenciliğin tamamen özel sektöre devredilmesinin planlandığını ifade etti.
 
Enerjide ithalata bağımlı olmamızın önüne geçmenin yolunun kömür üretiminden geçtiğine dikkat çeken CHP’li Demirtaş, üretimi sağlıklı bir şekilde sağlamak için kar mantığının ikinci plana atılması ve işçi sağlığını ve güvenliğinin öncelikli amaç olması gerektiğini vurguladı. Kamu yatırımı olmadan sektörün gelişmeyeceğini de belirten Demirtaş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Şu anda özel sektör can çekişiyor diyoruz çünkü kâr mantığı güdüyor, çünkü yatırım yapmak istemiyor. Ne işçi sağlığına, iş güvenliğine yatırım yapıyor ne de diğer şeylere yatırım yapıyor çünkü ilk hedefi kâr elde etmek. Biz, bu vesileyle sizden daha özenli bir şekilde -kamuyla ilgili- kamuya sahip çıkmanızı bekliyoruz” dedi. Ancak, madde, AKP’li Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. 


Haber : 

Abone Ol