"Basın sansürleniyor.. Zonguldak'ta 400 vaka, 30 can kaybı var!.."
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, Zonguldak’taki koronavirüs vakalarını ve kentte uygulanan salgınla mücadele yöntemlerini bir kez daha meclis gündemine taşıyarak, süreç içinde yerel basının baskı altına alınıp sansürlendiğini, vaka sayısının 400’e, can kaybı sayısının ise 30'a yaklaştığını söyledi.
Bakanlıkça yapılan resmî açıklamalarda, en fazla koronavirüs ölümlü vaka sayısına sahip ilk 10 il içinde, nüfusa oranla Zonguldak’ın 1.sırada, en yoğun vaka sayısına sahip iller içinde ise İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Sakarya'nın ardından 6.sırada yer almakta olduğunu ifade eden Yavuzyılmaz "Zonguldak, madenci şehridir. Zonguldak'ta çalışan 10 binin üzerindeki maden işçisinin ve geçmiş yıllarda emekli olan madencilerin, mesleki hastalıkları bulunmaktadır. Akciğer ve solunum yolu hastalıkları ile KOAH, şehirde çok yaygındır. Nüfusun büyük çoğunluğu risk grubunda yer almaktadır." diye konuştu.
‘Zonguldak'ı bilen hiç kimse için ölüm sayısı şaşırtıcı değil’
“Bugüne kadar uygulanan yanlış politikalarla yıllardır doğası talan edilen ve filtresiz çalıştırılan termik santrallerin cehennemi haline gelen Zonguldak'ın gerçeklerini bilen hiç kimse için, şehirdeki koronavirüs ölüm sayısının bu kadar fazla olması şaşırtıcı olmamıştır.” diyen milletvekili, Kentte 1,5 kilometrekarelik bölgenin içinde 7 termik santral ünitesinin bulunduğunu, bu santrallerin faaliyetlerinden dolayı hava, toprak ve denizin kirlendiğini söyleyerek, kirliliğe bağlı kanser vakalarında da artış olduğunu, hastanelerde çocuk onkoloji bölümünün dahi açıldığını ifade etti.
‘Günübirlik tedbirlerle süreç idare edilmeye çalışılıyor’
Yavuzyılmaz, kentte yaşayanların, bilinen hastalıklarına rağmen özel önlem noktasında geç kalındığını, virüsün şehre girmesini ve yayılmasını engelleyecek önleyici tedbirlerin yetkililer tarafından zamanında alınmadığını söyleyerek, deneme yanılma yoluyla günübirlik tedbirler alınarak sürecin idare edilmeye çalışılmasından kaynaklı, vaka artışlarının önüne geçilemediğini vurguladı.
‘Süreç sansürlendi, yerel basın baskı altına alındı’
Virüsle mücadele sürecinin başından beri şeffaf bir şekilde yürütülmediğini söyleyen milletvekili, “Zonguldak'ta yerel basın, koronavirüs vaka ve ölüm sayısını açıklamamaları için baskı altına alınmış, bu süreçte birçok gazetecinin ifadeleri alınmış, basın sansürlenmiştir. Bu nedenle kamuoyunun, şehrin içinde hızla yayılmakta olan koronavirüs tehlikesine dikkat çekilmesi engellenmiş, geciktirilmiştir” diyerek, Zonguldak'taki koronavirüs vaka ve ölüm sayısının yetkililer tarafından kamuoyuna açıklanmasında da geç kalındığını ifade etti. Yavuzyılmaz, basın açıklamasının sonunda Zonguldak'ta acilen sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi çağrısını yinelerken, yetkililere ise şu soruları yöneltti:
Şehrin virüsün yayılmasına elverişli koşulları ve şartları bilindiği halde;
1-Zonguldak'a araç giriş çıkış yasağı neden koronavirüs şehrin içine girip yayılmadan önce getirilmemiştir? Umreden dönenlerle ilgili önlemler neden zamanında alınmamış hem umreci vatandaşlarımızın hem ailelerinin hem de toplum sağlığı tehlikeye atılmıştır? Haftalardır yurtdışı ve İstanbul'dan Zonguldak'a gelen vatandaşlarımızın şehre virüs taşıdığı bilindiği halde neden yeterli tedbirler alınmamıştır?
2. Zonguldak'ta yerel basın, koronavirüs vaka ve ölüm sayısını açıklamamaları için baskı altına alınmış, bu süreçte birçok gazetecinin ifadeleri alınmış, basın sansürlenmiştir. Bu nedenle kamuoyunun, şehrin içinde hızla yayılmakta olan koronavirüs tehlikesine dikkat çekilmesi engellenmiş, geciktirilmiştir. Zonguldak'taki koronavirüs vaka ve ölüm sayısının yetkililer tarafından kamuoyuna açıklanmasında neden geç kalınmıştır?
3. Neden haftalarca PCR testleri Zonguldak'ta değil de Bolu'da yapılmıştır? Sabah, öğlen ve akşam toplanan numuneler, ancak ertesi günün sabahı Bolu'ya gönderilerek 24 saatlik bir zaman kaybına neden olunmuştur. Sonuçlar gelene kadar geçen sürede pozitif vakayla temas edenlerin tespiti gecikmiş, virüsün yayılma hızı artırılmıştır. Israrla uyardığımız halde neden PCR testlerinin yapıldığı merkez Zonguldak olarak belirlenmemiştir? Hızlı tanı kitlerinin ise Zonguldak'a gelişi neden bu kadar gecikmiştir?
4. Virüsün maksimum hızla yayıldığı Zonguldak'ta esnaf perişan, çalışan, işsiz, emekli perişan durumdadır. Bütün bir şehir, açlık, işsizlik ve koronavirüs üçgenine hapsedilmiş durumdadır. Taşıdığı riskleri ile karantina tedbirlerinde 30 büyükşehirlerle birlikte ilave tedbirler açıklanan Zonguldak’ın büyükşehirler kadar imkanının olmadığı unutulmamalıdır. Bu doğrultuda neden Zonguldak'taki esnaf, çalışan, işsiz ve emekli için ilave ekonomik paket açıklanmamaktadır?
5. AK parti hükümetine göre; Zonguldak'ta sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi için daha kaç koronavirüs vakası ve ölümü olması gerekmektedir?
Haber :
ETİKETLER : Yazdır
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor