Basında da sülükleri temizlemek gerekir !
Konvansiyonel olsun dijital olsun yerel basın daha çok kamu ve özel kuruluşların abone/reklam desteği ile ayakta durur.
Maliye Bakanı Şimşek’in tasarruf önlemleri yerel basını da vurdu:
Konvansiyonel olsun dijital olsun yerel basın daha çok kamu ve özel kuruluşların abone/reklam desteği ile ayakta durur.
Tasarruf önlemleri örneğin kamu katkılı kuruluşlar olan belediyelerin basına abone desteğinin yer yer kesilmesine veya reel değer olarak aşağı çekilmesine yolaçtı. Örneğin Kastamonu belediyesi yerel basının aboneliklerini tümüyle iptal etti. Kdz. Ereğli belediyesi kısmi iptallere koşut olarak geriye kalanların aboneliklerini değişik ölçülerde güncelledi, ama genel tablo aboneliklerin reel değer olarak yani enflasyon karşısında düşürülmesiydi.
Tasarruf genelgeleri sadece kamu kuruluşlarını değil özel kuruluşları da kapsıyor ve ekliyor.
Bu yeni durum, basını genelde olumsuz etkilerken, bu tablo içinde yeni adaletsizliklere de yol açtı ve açıyor:
Abone desteğinin normalde seyyanen değil, pozitif ayrımcı bir temele dayanması gerekir. Son yıllarda bu yapılıyor; ama alması gereken şekilde değil:
İşlevsiz gazetelerin aboneliklerinin iptali doğru bir politikadır. Yaşamı boyunca basınla okur olarak bile ilgisi olmayan kişilerin spor olsun diye çıkarttıkları haftalık/aylık “gazete”lere abone desteği sağlamak adaletsizliktir. İzleyeni olmayan dijitallere de ! Bunların ayıklanması, abone desteklerinin kesilmesi gerekir.
Bunun dışında kalan kağıt veya dijital gazetelerin de gazete niteliği taşıyıp taşımadığı gözününe alınmalıdır: Ofisi, çalışanı, mesleki donanımı bulunmayan “gazete”lere abone olmak negatif ayrımcılıktır.
Örneğin Kdz. Ereğli’de Erdemir’in kademeli de olsa kağıt üzerinde “gazete” sayılan tüm yayınlara abone desteği vermesi negatif ayrımcılıktır.
Abone desteğinin pozitif ayrımcılık ilkesine dayalı bir şekilde verilmesi gerekir. işlevsizler elenir, geriye kalanlar kurumsal kimliğine ve işlevine göre kademelenir.
Gazete niteliği taşımayan “gazete”lere abone desteği sağlamak, gazete niteliği taşıyanlara yapılan haksızlıktır.
Yerel basın derlenip toparlanmak zorunda. Ofisi, çalışanı, donanımı olmayan; evlerde kes-yapıştır yöntemiyle çıkartılan “gazeteler” gerçekte gazete değil, sülüktür ! Bunlara “gazete”, bunları yayınlayanlara da “gazeteci” muamelesi yapmak, sülüklere kan naklidir !
Biliyoruz, kimi özel ve kamu kuruluşlarını yönetenler, “aleyhimize yazarlar” diye bu niteliksiz yayınlara abone desteği sağlıyorlar.
Korkmasınlar ! Bunların çoğu, leyh ile aleyhi ayıracak bilinç dokuya sahip değillerdir. Şu özdeyişi de anımsamalarını isteriz:
Aptal dostunuz olacağına akıllı düşmanınız olması yeğdir.
Yeni Ufuk
Haber :