Basından Sansürün kaldırılışının 103. yılı kutlu olsun
Türk Basınından Sansürün Kaldırılmasının 103. yılı ve Basın Bayramı nedeniyle bölgedeki siyasiler, işadamları ve basın dostları birer mesaj yayınladılar. Mesaj şu şekilde: Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın mesajı:
Türk Basınından Sansürün Kaldırılmasının 103. yılı ve Basın Bayramı nedeniyle bölgedeki siyasiler, işadamları ve basın dostları birer mesaj yayınladılar.
Mesaj şu şekilde:
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın mesajı:
“Toplumsal yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, demokrasinin hayatın tüm alanına yerleşmesinde ve düşünce özgürlüğünün çağdaş dünyanın vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelmesinde en büyük paya sahip olan basınımız için büyük önem arz eden günlerden birini daha birlikte yaşıyoruz.
Tarihin her döneminde, üzerinde uygulanmak istenen baskıcı ve sindirmeye yönelik uygulamalar karşısında dimdik, onurlu ve ilkelerinden taviz vermeden ayakta duran ve varlıklarını sürdüren tüm basın kuruluşları ve gazeteciler için 24 Temmuz tarihinin büyük değeri vardır.
Demokrasinin dördüncü kuvveti olarak bilinen ve tüm dünyada da bu özelliği ile saygın bir konumda bulunan basın sektörü için en büyük engellerden biri de kuşkusuz çeşitli güçler tarafından uygulanmak istenen sansürdür. Buna ek olarak basın camiasının içinde etkisini ve gücünü hissettiren oto-sansür de bir başka önemli engel teşkil etmektedir.
Bizler, çağdaş dünyanın ileri görüşlü olduğumuza inanan bireyler olarak sansürün her türlüsüne karşı olduğumuzu ısrarla vurguluyoruz, vurgulamaya devam edeceğiz.
Toplumun her konuda bilgi sahibi olabilmesi, iletişimin her türlü imkanından yararlanarak o bilgiye en kısa sürede ulaşabilmesi adına ihtiyaç duyduğumuz temel değer basınımızdır. Basının olmadığı, gazetecinin özgürce çalışamadığı bir yerde, ilerleyen teknolojinin geniş imkanlarının da demokrasinin olmazsa olmazı düşünce özgürlüğünün de değeri yoktur.
Basından Sansürün Kaldırılışının 103.yıldönümünde, sadece gazeteciler için değil, tüm insanlık için büyük öneme haiz olan 24 Temmuz’un en iyi şekilde idrak edilip, bu ülkede sansürü körükleyen ve basın kuruluşlarını sıkıntılar içinde boğuşmaya mecbur bırakan etmenlerin en iyi biçimde irdelenip değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum.
Bu düşüncelerle 24 Temmuz Basından Sansürünün Kaldırılışının Yıldönümü’nü tebrik ediyor, tüm cefakar ve vefakar basın emekçilerini, çalışmalarında üstün başarılar dileyerek sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”
Kilimli Belediye Başkanı Seçkin Özdemir'in mesajı:
Yerel, Ulusal ve Küresel boyutta politik, ekonomik, kültür, sanat, spor vs. yaşamın tüm alanlarındaki gelişmeleri komuoyuna aktarmak amacıyla iletişim kanallarını sürekli açık tutan; yazılı, görsel, işitsel ve elektronik ortamda görev yapan basın mensupları; yorumlu-yorumsuz haber, fikir ve düşünceleriyle kamuoyunu aydınlatmak gibi önemli bir görevi yerine getirmektedirler.
2. Abdülhamit döneminde basına uygulanan sansür 24 Temmuz 1908'de 2. Meşrutiyet'in ilanıyla sona ermiş, 24 Temmuz Cumhuriyet Dönemi'nde “Türk Basınından Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramı” olarak ilan edilmiştir.
Kamu görevi yapmakta olan tüm basın mensuplarının 103. Basın Bayramı/Gazeteciler Günü’nü kutlar, kamuoyunu aydınlatma görevlerinde başarılar dilerim.
CHP İl Başkanı Tümer Peker'in Mesajı:
Demokrasinin olmazsa olmazları arasında yer alan ve 4. kuvvet olarak tanımlanan Basın üzerindeki korku, baskı ve tehditler günümüz de artarak devam etmektedir.
Basından Sansürün Kaldırılışının 103. yılı olmasına rağmen, Türkiye’de sansürün henüz kaldırılmamış olması, Gazete patronlarının ekonomik baskı ve tehdit altında bulunması, yıpranma payları elinden alınmış, çalışma güvenceleri hiçe sayılmış bir basının özgür ve bağımsız olabilmesi ne kadar mümkündür.
9 yıldan beri ülkeyi yöneten AKP iktidarı, kendi yandaş medyasını yaratma çabalarında başarılı olmuş, siyasi iktidarın icraatlarını eleştiren onlarca gazeteci çeşitli cezaevlerinde tutuklu ve birçok gazeteci-yazarlarımız da düşünce ve ifade özgürlüğü tehdidi altındadır.
AKP iktidarı, temel hak ve özgürlükleri elinden alınmış basın üzerindeki baskılarını sürdürürken, halkın haber alma özgürlüğüne de sansür uygulama çabasında olmuştur.
Bir ülkede, bağımsız ve düşüncelerini özgürce ifade eden basın olmazsa o ülkede demokrasiden söz edilebilir mi?
Basın; bir ülkenin demokratikleşmesi ve gelişmesi adına önemli işlevleri yerine getirmektedir. Çağdaş ve demokrasi ile yönetilen ülkelerde basının kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getirirken, o ülkeleri yönetenler tarafından da özlük haklara tam manasıyla sahip olmuştur.
Türkiye’deki siyasi otorite basın üzerindeki baskılarını sürdürürken, kamuoyu önünde de işlevini yitirmiş olarak gösterilmeye çalışılmıştır.
Düşünce ve ifade özgürlüğü olmayan, yıpranma payları ve çalışma güvenceleri bulunmayan basınımıza özgür ve bağımsız çalışma koşulları yaratılması en büyük dileğimizdir.
Siyasi iktidardan beklenen; Yeni yasama döneminde Yasa ve Yönetmelikler çıkararak, basınımıza bağımsız ve özgür çalışma ortamı yaratmalı. Düşünce ve ifade özgürlüğü alanını genişletmeli. Cezaevlerinde tutuklu bulunan gazetecileri özgürlüklerine kavuşturmalı, gazetecilerin yıpranma paylarını geri vermelidir.
Her türlü olumsuz koşullarda halkı bilgilendirme adına görev yapan tüm gazetecilerin, Basından Sansürün Kaldırılışının 103’ncü yıldönümünü ve Basın Bayramını kutluyoruz.
CHP Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun'un mesajı:
İnsanoğlunun, dünyada ve çevresinde olup bitenlerden haberdar olabilmesi olayları sansür uygulaması olmadan özgürce görsel ve yazınsal olarak kendilerini feda eden basın mensubunun basın bayramını en içten dileklerimle kutlarım.
24 Temmuz 1908 de 2. Meşrutiyet’in ilanıyla sansür yasasının kaldırılması ve 25 Temmuz da yayınlanan gazetelerin sansür memurlarının denetlemesi olmadan özgürce yazarak ve tirajını arttırarak dağıtılması gazetecileri mutlu etmiş ve bir bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Basının hür ve özgür olmadığı bir ortamda demokrasiden söz etmek olmaz. Özgürlük demokrasinin gereğidir. Gazeteciler gördüklerini, bildiklerini ve düşündüklerini özgürce yazabilmelidirler.
Ulusal ve yerel basında demokrasi adına emeği geçen tüm emekçi basın mensuplarının basın bayramını kutlar, sağlık ve esenlikler dilerim.
AKP İlçe Başkanı Adem Öztürk'ün mesajı:
Sansürün kaldırılması ve basın bayramının 103.yıldönümünü kutladığımız bu günde, basınımız geride kalan 103 yılda olduğu gibi bugün de demokrasimizin güvencesi olmaya devam etmektedir. Halkın haber alma özgürlüğü için canla başla çalışan basın mensubu arkadaşların ve basının önemini her koşulda vurgulamak gerekmektedir.
Her gün kolayca ulaşabildiğimiz bilgileri bizlere sağlayan, kamuoyunun gözü, kulağı ve sesi olan basın emekçilerinin yaşadıkları zorlukları, harcadıkları çabayı görmemek ve takdir etmemek mümkün değildir. İletişimin en güçlü kanallarından olan basın, toplumun gerçekleri öğrenmesi ve düşüncelerini duyurması için etkili bir aracıdır. Bu vesile ile
Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Basın, bir milletin ortak sesidir. Bir milleti aydınlatma ve olgunlaştırma yolunda, ihtiyaç duyduğu düşünsel gıdayı vermede, hedefi mutluluk olan ortak doğrultuda yürümesinin sağlanmasında basın, başlı başına bir güç, bir okul, bir öncüdür’ sözü de basının önemini ve mensuplarının üstlendiği büyük sorumluluğu ortaya koymaktadır.
Akparti Kdz Ereğli ilçe teşkilatı olarak; toplumu aydınlatan, dünyada yaşanan tüm olayların ve gelişmelerin bizlere aktarılması için, gece gündüz demeden, gerekirse hayatlarını tehlikeye atarak büyük emek sarf eden, her koşulda sorumluluk bilinciyle çalışarak zor ve meşakkatli görevi yerine getiren, başta ilimiz ve ilçemizde faaliyet gösteren yerel basınımız ve fedakârca görev yapan tüm basın mensuplarının basın bayramını kutluyorum..
Yazıcıoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Yazıcıoğlu'nun mesajı:
“Demokratik sistemin vazgeçilmez unsurlarından biri olan basın, toplumun bilgilendirilmesi, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması, kamuoyu oluşturulması gibi önemli görev ve sorumlulukları üstlenmenin yanında, saydam ve katılımcı yönetim ilkesinin de temel yapı taşını oluşturmaktadır.
Görevini, toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükleri temel alan tarafsız bir anlayışla yerine getiren özgür basın; demokrasinin en etkili ölçülerinden biridir. Özgür, bağımsız, çok sesli bir yazılı ve görsel basın, demokrasinin büyük güvencesidir.
Gerek yazılı gerekse de görsel olarak yayın yapan basın kuruluşlarımız, halkın bilgi edinme hakkını elde edebilmesi için gece-gündüz demeden günün her saatinde, mesai kavramı gözetmeksizin büyük bir özveriyle çalışmaktadır. Bu bağlamda, ilimizdeki ve tüm basın-yayın kuruluşlarında çalışan basın mensuplarımızın Basından Sansürün Kaldırılışının 103. Yıldönümünü ve Basın Bayramı'nı kutluyor; meslek hayatlarında başarılar diliyorum.”
Karaelmas Gazeteciler Derneği'nin Mesajı:
24 Temmuz, Türk Basını’nda sansürün kaldırılışının yıldönümüdür ve Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır. Gazeteler, televizyon ve radyolar toplumun yararı, gelişmesi için vazgeçilmez unsurlardır. Basının özgür konumunu gölgeleyen ve basını temel işlevinden uzaklaştıran sansür, halkın çıkarlarının savunulmasının ve özgür düşüncenin gelişmesinin önündeki engellerden biridir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 1946 yılında kurulduğunda 'Gazeteciler için de bir gün belirleyelim' düşüncesi ortaya atılmıştır. 24 Temmuz tarihi II. Meşrutiyet'in ilan edildiği 1908'de Anayasa'nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış olduğu bir gündür. Bu nedenle 24 Temmuz, bugünün anlamından yola çıkarak Basın Bayramı olarak belirlenmiştir. Basının özgür konumunu gölgeleyerek temel işlevinden uzaklaştıran sansür, halkın çıkarlarının savunulmasını ve özgür düşüncenin gelişmesini engellemeyi ifade eder. Görevini, toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükleri temel alan tarafsız bir anlayışla yerine getiren özgür basın, demokrasinin en etkili ölçülerinden biridir.
Özgür, bağımsız, çok sesli bir yazılı ve görsel basın, demokrasinin güvencesidir.
Her yıl olduğu gibi bu yılı da basın özgürlüğü ve gazetecilerin aleyhine çıkarılan yasal düzenlemelerin gölgesinde tehdit altında kutluyoruz.
Yasal düzenlemelerle yıpranma payları ellerinden alınmış, çalışma güvenceleri hiçe sayılan gazetecilere yönelik etkisizleştirme çabalarına gazete patronlarının da yeterince ses çıkarmaması ve ekonomik zorluklar nedeniyle çalışanlar zor durumda kalmakta, birçok genç muhabir henüz mesleğin başında meslek aşkını kaybedip başka işlere yönelmektedir.
Bürokrasi, siyasetçiler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve sade vatandaştan oluşan kamuoyunun tutumu da gazeteciliğin daha sağlıklı sürdürülebilmesi için çok önemlidir.
Her vatandaşın yayın çıkarma hakkı olduğu kadar, her gazete çıkaran gazeteci değildir.
Gazetecilik, halkı bilgilendirme doğrultusunda, farklı düşünce ve görüşlere saygı duymayı, halkın ekonomik, sosyal, kültürel, sağlık, kentsel sorunlarına ve beklentilerine cevap verecek mücadeleyi vermeyi gerektirir.
Kamuoyunun bu bağlamda, gazetecilik ilkelerinden uzak, günübirlik çıkarlar adına sürdürülen yayınlara ön yargıdan uzak bir şekilde karşı duruşu ve seçici davranmaları basın çalışanlarının arzusudur.
Sorumlu gazeteciliğin, teşvik edilebilmesi, yaşatılabilmesi, kurumsal statülerinin ve kıstaslarının daha net ortaya konulabilmesi için basın emekçilerinin görüşleri doğrultusunda yasal düzenlemeler gerekmektedir.
Yerel basında sadece egemen siyasetçiler değil, her ses kendine yer bulabilmeli
yapılanlar ya da yapılamayanlar, tüm olup bitenler daha şeffaf bir şekilde gözler önüne serilebilmelidir.
Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak, basının güçlü olmadığı bir yerde bazı gerçeklerin karanlıkta kalmaya mahkûm olacağını hatırlatıyor, çok sesliliğin sürdürülmesine herkesin olumlu yönde destek vermesini bekliyoruz.
Zor ve adil olmayan şartlarda üstlendikleri kamu görevini büyük bir özveriyle yerine getiren tüm üyelerimizin ve basın camiasının bu anlamlı gününü kutluyoruz.
Karaelmas Gazeteciler Derneği
Yönetim Kurulu
Haber :