"BELEDİYE VE KAYMAKAMLIĞA ZAMMI BİLDİRDİK!.."
Yayınlanma : 12-04-2016 | 17 : 17 20
Güncelleme : 12-04-2016 | 17 : 17 20
Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Rahman Demirtürk, Ereğli ilçesindeki fırıncılarla basın toplantısı düzenleyerek ekmeğe yapılan yüzde 25 zammın gerekçelerini anlattı.
Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Rahman Demirtürk, asgari ücretin 2013 yılında brüt 1251 TL iken 2016 yılında 2064 TLye yükseldiğini, bir çuval unun 2013 yılında 45 TL iken 2016da 75 TLye yükseldiğini belirterek bir fırında ortalama 5-10 eleman çalıştığı düşünüldüğünde zammı yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Demirtürk konuşmasında Kara fırın ekmeklerinde kullanılan odun 2013 yılında 100 lira, şu anda 300 lira. Artış yüzde 200. Poşetlediğiniz zaman, 2013 yılında 3,25 kuruş, şu an 6,50 kuruş. Artış yüzde yüz. Su elektrik ve diğer giderler yüzde 30 civarında artış gösterdi. Kira giderleri yüzde 30 oldu. Bu anlamda ekmeğin fiyat artışı 4 yılın sonunda yüzde 25. Tarım ve Köyişleri bakanlığı uygulamasında 250 gramın altında ekmek üretilemez. Ekmek gramajları 50 gramlık dilimlerle düşürüp yükseltilebilir. Ereğlide ve Türkiye genelinde ekmek kilo bazında 5 lira. Ayın 1i itibarıyla uyguladığımız tarife 400 gram 2 lira, kilo bazında 5 liraydı dedi.
Tüketicinin ekmek zammına olan tepkisini haklı bulan Demirtürk, konuşmasında isim veremden ekmek zammını eleştiren CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkana yanıt verdi. En çok ekmek israfının şehir merkezinde yaşandığını dile getiren Demirtürk, kamuoyunda ekmeğe yüzde yüz zam yapıldığı algısının doğru olmadığını ifade etti.
Demirtürk konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; Ereğlide ekmek israfı kırsalda yok, israfın nerede olduğunu ben açıklamayayım. Ekmeğe ihtiyacı olan çöpe atar mı? Ben söylersem müşterime karşı uygunsuz olur. Kırsalda kimse ekmeği çöpe atmıyor. Ekmeğe değer vermeyenler çöpe atıyor. Eleştiriyi yapanlar da onlardır.27 yıllık fırıncıyım, 27 yıl önce 10 bin ekmek yapıyordum, bugün 2 bin ekmek yapıyorum. Siz değerlendirin. Ereğli 40 bin göç vermiştir. Ereğlide 30un üstünde fırın var, bunlar bin ila 3 bin arası ekmek üretir. Hesabını da siz yapın. Fırıncının sabit bir üretimi yoktur. Sayıyı tam olarak bilemiyoruz. Bu alınan tarifeye 2 yıl zam yapılamaz, gramaj ve fiyatta oynama yapılamayacağını düşünüyorum.
"KAYMAKAMLIK VE BELEDİYEYE BİLDİRDİK!."
Demirtürk ayrıca zamdan 2 ay önce Belediyeye ve Kaymakamlığa konuyla ilgili bilgi verdiklerinin altını çizerek; "Fırıncı esnafı önce bağlı olduğu muhasebeciden hesap çıkartıyor sonra bağlı olduğu odaya müracaat ediyor ardından Zonguldak Esnaf Odaları Birliğine gönderiyor, bu karar onaylanırsa bölgede yani ilçede kim kaymakamlık ve belediye başkanlığına dosyayı sunuyorlar. Biz ekmeğe birinci ayda zam yapmıştık, fırıncı 2 ay zaman geçtikten sonra uygulamaya geçti. O geçilen süre zarfında hem belediyeden hem kaymakamlıktan herhangi bir itiraz söz konusu olmadı. Ekmek yüzde 100 zamlanmadı, yüzde 25 zamlandı ve 37 ay sonra zamlandı.", dedi..
"EKMEK ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMASIN"
Ereğli ve Alaplıdaki 9 odayı temsilen konuştuğuna vurgu yapan Demirtürk, ilçedeki bası siyasilerin, zam sonrası ortaya attığı söylemlerini de eleştirerek, Siyaseti ekmek üzerinden değil proje üzerinden, Ereğli için ne yapılabilir noktasında yapılması gerekir. Fırıncı esnafı istediği zaman zam yapıyor söylemleri doğru değil. Herkesin doğru bilgi edinmesi gerekiyor dedi.
Demirtürk ayrıca ilçe genelinde askıda ekmek uygulamasının devam ettiğini, ihtiyacı olan ailelere de ekmeği ücretsiz verdiklerini söyledi.
Haber :
ETİKETLER : Yazdır
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor