Medya

Besleme “basın” feryat figan !..

Maliye Bakanlığının 17 Mayıs’ta resmi gazetede yayınlanan tasarruf tedbirleri genelgesinde özellikle yerel basını derinden etkileyecek maddeler var. Buna göre, kamu kuruluşları ile belediyelerini yerel basına verdiği abone desteği ile ilân desteği önemli ölçüde kısıtlanacak. Örneğin asgari 2 bin ve üstü bayi satışı olmayan yerel gazetelere resmi ilan verilmeyecek.

Abone Ol

Oysa Basın İlan Kurumu’nun son yönetmeliğine göre asgari satış sayısı 1200’dü. Ve tabii ki çoğu gazete onu da uygulamıyordu. Çünkü ciddi bir denetim yoktu.

Özellikle konvansiyonel (basılı) gazeteler ile bunların ağırlıkta olduğu Gazeteciler Dernekleri kıyameti kopartıyor ! Genelgenin yaşama geçmesiyle bir çok gazetenin kapanacağını ileri sürüyorlar.

Dikkat ettik: Tepki verenlerin hiç birisi, son çıkan yasa ile resmi/kamu ilanı almaya hak kazanan, ama koşullar çok ağır olduğu için bu hakkı kağıt üzerinde kalan internet gazetelerinden sözetmiyor !

Şunu herkesin kabül etmesi gerekir:

Resmi ilanlar ve kamu abonelikleri özellikle Anadolu’da bir besleme/asalak basın yarattı. Resmi ilan alma koşullarını yasa ve yönetmeliklere binbir takla attırarak yerine getiren gazeteler, yakın zamana kadar tiraj koşulu bile olmadan resmi ilan pastasından yararlanıyorlardı. Bu gazetelerin çoğunun tirajı günde 100-150’yi geçmiyordu. Yakın zamana kadar haber koşulu da olmadığı için kes yapıştır yöntemiyle çıkartılan gazeteler, sırf yayınlandıkları için resmi ilan pastasından bolca pay alıp gazeteciliğin kendisini değil, ticaretini yapıyorlardı. Bunlardan hâlâ çok var.

Buradan bakıldığında tasarruf genelgesinin kağıt basına getirdiği kısıtlamalarda haklılık payı çok. Kaldı ki resmi ilan alan gazetelerin sahipleri de genelde gazetecilikle ilgisi olmayan patronlardan oluşuyor.

Tasarruf genelgesindeki resmi ilan almak için 2 bin ve üzerindeki bayi satışı koşulu yerindedir. Bayi satışı olmayan gazetelere ilan vermek, ilan kavramı ile de çelişiyor zaten. İlan, en geniş çevrelere bilgi vermek için yayınlanır sonuçta !

İnternet gazeteleri çok geniş okur kitlesine ulaştığı halde, koşulları çok ağır olduğu için resmi ilan pastasından pay alamıyorlar. Bu haksızlık giderilmeli ve BİK’in adaletsiz yönetmeliği değiştirilmelidir.

Yıllar yılıdır resmi ilan pastasından beslenen, buna karşılık hiçbir iletişim işlevi olmayan asalak basının resmi ilandan yararlanma koşullarının ağırlaştırılması doğru bir karardır.

Anadolu halkının besleme değil işlevsel ya da gerçek basına ihtiyacı var !..

Yeni Ufuk


Haber : 

Abone Ol