Zonguldak

Bir tarih gün yüzüne çıkıyor..

Zonguldak'ın Gökçebey ilçesine bağlı Üçburgu mevkiinde, benzeri görülmemiş tarihi liman kompleksinin gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmalarına başlanıldığı bildirildi.

Abone Ol
Filyos Antik Kent Kazısı Başkan Yardımcısı ve Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doç.Dr. Şahin Yıldırım, 2009 yılında meydana gelen sel felaketinin ardından Filyos Irmağı'nın Zonguldak'ın Gökçebey ilçesi Üçburgu mevkiinde ortaya çıkan tarihi liman kompleksinin gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmalarına başlanıldığını ifade etti. 
 
Karadeniz Ereğli Müzesi Müdürlüğü tarafından bölgede geçen yıl başlatılan temizlik çalışmalarında M.S 1. yy ile M.S 4. yy sonuna kadar kullanılan bir liman kompleksi şeklinde bir yapı topluluğunun ortaya çıkarıldığını anlatan Yıldırım, şunları söyledi: "Bu yıl Karadeniz Ereğli Müzesi Müdürlüğü Kültür ve Turizm Bakanlığından bu bölge için kurtarma kazısı izni çıkarıldı. Bakanlıktan belirli bir ödenek sağlandı. Bu ödenek doğrultusunda, yaklaşık 10 kişilik bir ekip bu alanda çalışmaları yürütüyor. Yaklaşık bir ay kadar çalışmaların sürdürülmesi planlanmaktadır. Önemli yapıların temel kalıntıları bulunmaktadır. Türkiye'de şu ana kadar yaptığımız ön araştırmalarda bunun bir benzeri henüz ortaya çıkarılamadı. Bu bölgede bir kompleks Türkiye'de ilk defa ortaya çıkarılıyor. Nehir kenarında liman kompleksidir. Bunun Yunanistan'da Meriç Nehri kıyılarında pister otantik kentinde bir benzeri var. Balkanlarda yine İtalya'da, Arnavutluk'ta, Romanya'da, Tuna nehri kenarlarında benzerlerini gördük. Roma rıhtımlarının nehir limanlarının bu bağlamda Anadolu'da keşfedilen önemli örneklerden birisi olduğu için önemlidir. Bu çalışmaların uzun yıllara yayılmasında fayda vardır
 
Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen bir iskele kalıntılarına da rastladıklarını belirten Yıldırım, kalıntılardan alınan örneklerin bu yıl tahlil edileceğini kaydetti. Yıldırım, tahlillerin Roma dönemine ait çıkması halinde bölgenin Roma döneminde liman olarak kullanıldığını söyleyebileceklerini ifade etti. Yıldırım, şöyle konuştu: "Özellikle bu nehrin antik çağda Billayvos adı ile anılıyor. Bu nehir üzerinde taşımacılık yapıldığını, Roma çağını tarihlendirilen sikkelerden biliyoruz. Burada antik çağa ait özellikle Roma dönemine ait bir iskelenin kalıntıları ile karşılaşıldı. Bu kalıntılar aslında iskelenin ahşap ayaklarıdır. Bunlar önemli, bunların Roma döneminde tarihlendirildiğini düşünüyorum. Bunlardan geçen yıl birkaç örnek alındı. Onların tahlilleri, araştırması bu yıl gerçekleştirilecek, onlar Roma dönemine ait çıkarsa bir bakımdan da bir Roma köprüsünün, ahşap bir iskelenin, gemilerin ve kayıkların yaklaşması için yapılan bir organizasyonun olduğunu da söylememiz mümkün olacaktır ." 
 
KAÇAKÇILARA TEPKİ 
 
Yıldırım, Zonguldak'ın bir çok bölgesinde olduğu gibi çalışmaların yürütüldüğü alanın da kaçak kazıların yoğun olarak görüldüğü bir bölge olduğunu ifade etti. Kaçak kazılar nedeniyle bir çok tarihi kalıntının tahrip edildiğini belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölge maalesef tarihi eser kaçakçılarının çok yoğun olduğu bölge. Bu nedenle alanın güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Başlayacak çalışmalar nedeniyle bu bölgedeki kaçak kazılar sona erdirilmelidir. Güvenlik güçlerinin, sorumlu kişilerin bu alandaki güvenlik uygulamalarına öncelik vermesinin faydalı olacağını düşünüyoruz" 
 
Yıldırım, kazı çalışmalarının yaklaşık bir ay süreceğini, çalışmaların sona ermesinin ardından alanın temizlenerek halkın gezebileceği bir bölgeye dönüştürüleceğini ifade etti.

Haber : 

Abone Ol