"Birlikte yaşamak suç değil"
SGK Anlaşmalı boşanmaların kurumu zarara uğrattığını söylese de mahkemeler "birlikte yaşamak suç değil", diyor..
SGK Anlaşmalı boşanmaların kurumu zarara uğrattığını söylese de mahkemeler "birlikte yaşamak suç değil", diyor..
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, babasının emekli maaşını alabilmek için eşinden boşanıp birlikte yaşamaya devam ettikleri belirlenen kişilerle ilgili mahkemelerin, 'Birlikte yaşamak suç değil' diyerek beraat kararı verdiğini söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, babasının emekli maaşını alabilmek için eşinden boşanıp birlikte yaşamaya devam ettikleri belirlenen kişilerle ilgili mahkemelerin, 'Birlikte yaşamak suç değil' diyerek beraat kararı verdiğini söyledi. Demirci, "Devletin bir kurumu zarara uğratılırken, yargı bunun suç olmadığını söylüyor. Bunun düzenlenmesi gerekir" dedi.
Zonguldak'ın Sivriler Beldesi'nde, ölen babasının emekli maaşını alabilmek için eşinden boşanıp birlikte yaşamaya devam ettiği saptanan Güler Demiral ve eşi Celal Korkmaz hakkında Zonguldak 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. 'Kamu kurumunu dolandırmak ve zarara uğratmak' suçundan 7 yıl hapis istemiyle yargılanan Demiral ve Korkmaz, dün son kez hakim karşısına çıktı. Demiral ve Korkmaz, duruşmada suçlamayı kabul etmedi. Mahkeme, 2003 yılında boşanarak devleti yaklaşık 30 bin lira zarara uğrattıkları SGK denetmenleri tarafından belirlenen çiftin, üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair herhangi bir delil bulunamadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.
3 BİN 500 KİŞİ, 57 MİLYON TL ZARARA UĞRATMIŞ
SGK İl Müdürü Muharrem Demirci, 1 Ocak 2008'de yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 'Gelir ve aylık bağlanmayacak haller' başlıklı maddesi gereği anlaşmalı boşanmaları yakın takibe aldıklarını söyledi. Demirci, şimdiye kadar anlaşmalı boşanmalarla ilgili kendilerine 6 bin 800 ihbar geldiğini dile getirdi. Demirci, bugüne kadar yaptıkları incelemelerde 3 bin 500'ünün eşinden boşanıp, birlikte yaşamaya devam ederek babasının maaşından yararlandığının belirlendiğini kaydetti. Demirci, bu kişilerin devleti yaklaşık 57 milyon TL zarara uğrattıklarının saptandığını söyledi.
Demirci, anlaşmalı boşanan 3 bin 500 kişi hakkında SGK Genel Müdürlüğü'nce işlem yapıldığını belirtti. Demirci, "Bu kişilerin maaşları kesildi. Şimdiye kadar ödenen paranın tahsili için de çalışma yapılıyor. Ayrıca bu kişiler hakkında, 'Kamu kurumunu dolandırmak ve zarara uğratmak' suçlamasıyla hukuki işlem yapılıyor" dedi.
HAKSIZ YERE DEVLETTEN KAZANÇ SAĞLAMAK SUÇTUR
Muharrem Demirci, babalarının maaşından faydalanabilmek için anlaşmalı boşanan kişilerin Ağır Ceza Mahkemeleri'nde yargılandıklarını ve bir çoğunun beraat ettiğini söyledi. Demirci, "Mahkemeler bu çiftlere, 'Birlikte yaşamak suç değil' diye beraat kararı veriyor. Biz kararı temyiz ettiriyoruz, dava uzadıkça uzuyor. Devletin bir kurumu zarara uğratılırken, yargı bunun suç olmadığını söylüyor. Bunun düzenlenmesi gerekir. İşlenen bir suç var ortada. Haksız yere devletten kazanç sağlamak suçtur" diye konuştu.
Haber :
ETİKETLER : Yazdır