Böğürtlen bahçesi tanıtıldı
Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından 2008 yılında başlatılan Üzümsü Meyveler Projesi kapsamında Alaplı'ya bağlı Ahiler Köyünde Üzümsü Meyveler Yetiştiriciliği Projesi kapsamında hazırlanan böğürtlen bahçesi çiftçilere tanıtıldı.
Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından 2008 yılında başlatılan Üzümsü Meyveler Projesi kapsamında Alaplı’ya bağlı Ahiler Köyünde Üzümsü Meyveler Yetiştiriciliği Projesi kapsamında hazırlanan böğürtlen bahçesi çiftçilere tanıtıldı.
Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından 2008 yılında başlatılan Üzümsü Meyveler Projesi kapsamında Alaplı’ya bağlı Ahiler Köyünde Üzümsü Meyveler Yetiştiriciliği Projesi kapsamında hazırlanan böğürtlen bahçesi çiftçilere tanıtıldı.
Alaplı İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Pervin Ceylan, Zonguldak ili genelinde üzümsü meyveleri yaygınlaştırma projesi kapsamında 23 adet deneme bahçesi olduğunu belirterek, bunlardan bir tanesinin de Alaplı Ahiler Köyünde olduğunu söyledi.
Türkiye'deki böğürtlen üretiminin iç pazarın tüketimi açısından yetersiz olduğunu kaydeden
Ceylan, "İbrahim Ulukaya isimli çiftçimizin 2010 yılında 1500 metrekare alanda toplamda 400 adet chester, Bursa1 ve Bursa2 fidanları dikildi. İlk ürünün alındığı bahçede, gelecek yıldan itibaren yaklaşık 2 tonluk verim beklenmektedir. İnsan sağlığı açısından da faydalı olduğu bilinen böğürtlenin bölgemizdeki ekiliş oranın artması ekonomik açıdan oldukça fayda sağlayacaktır. Çok iyi alternatif ürün olan böğürtlenin kilogram fiyatı perakendede 8-10 Türk Lirası olup, pazar imkânları da çok geniştir. Meyve suyu, reçel, marmelât, konserve, pasta ve dondurma sanayisinde aranan bir üzümsü meyvedir. Ayrıca içerdiği pektin maddesinden dolayı jöle yapımında aranılan bir tür olma özelliğine sahiptir. İstenirse krema ile veya diğer meyveler ile birlikte hazırlanan meyve salatası şeklinde tüketilir. Derin dondurularak muhafazaya alınan meyveler uzun süre farklı değerlendirmeler için hazır tutulur. Böğürtlen pasta endüstrisi tarafından aranan meyvelerindendir. Ayrıca meyveler kurutularak değişik şekillerde kullanılmak üzere meyve çayı gibi uzun süre saklanabilirler. Böğürtlen meyveleri meyve suyu, konsantre ve likör olarak da kullanılmaktadır. Reçel, marmelat ve şekerleme endüstrisinde, özellikle kendine özgü güzel kokuları nedeniyle değerli bir hammaddedir. Son yıllarda hızla gelişen ve tüketimleri artan dondurma ve meyveli yoğurt üretiminde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde böğürtlen üretimi iç pazarın tüketimi ihtiyacı açısından da yetersizdir” dedi.
Alaplı'nın ilk bahçesine sahip olma özelliğindeki İbrahim Ulukaya, bahçesine alternatif ürün dikmek isteyenlere böğürtleni tavsiye etiğini belirterek “ilk zamanlarda böğürtlen yetiştirme işi fazla ilgimi çekmemişti. Geçen yıl fidelerini diktik. Bu sene ürün vermeye başlayınca eşimle birlikte çok sevindik. Her dakikamızı bahçede geçiriyoruz. Çocuklarımıza bakar gibi fidanlara bakıyoruz. Bu sene ilk olmasına rağmen hayli meyve aldık. Seneye yaptığım masrafları kapatıp, karlı duruma geçeceğim. Altarnatif ürün dikmek isteyen çiftçi dostlarıma tavsiye ederim" dedi.
Alaplı Ahiler Köyü Muhtarı İsmail Gülten, ise "Köyümde çiftçiler ilk zamanlarda pek ilgi göstermeği böğürtlen bahçesine, İbrahim Ulukaya”nın bahçesinde ürünleri gördükten sonra heveslendiler. Alaplı İlçe Tarım Müdürlüğü personeli bize çok kolaylık sağladılar. Onların sayesinde böğürtlen bahçesini köyümüzde tanımış olduk. İlk senesi olmasına rağmen çok iyi ürün hasadı var. Köyümün çiftçilerini önümüzdeki yıllarda böğürtlen bahçesi kurulması yönünde teşvik etmek için ne gerekiyorsa yapacağım. Uygun arazi bulduğumda bende bu ürünü dikeceğim" diye konuştu
Haber :
ETİKETLER : Yazdır