Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden Konya'da, döllenme döneminde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle polen tozları büyük ölçüde öldü. Bu yıl kiraz rekoltesi de düşeceği için kirazın fiyatı da artacak.
Türkiyenin önemli kiraz üretim merkezlerinden Konyada, döllenme döneminde yaşanan aşırı sıcaklar yüzünden polen tozlarının büyük ölçüde öldüğü, bu nedenle kiraz rekoltesinin düşük olacağı belirtildi. Hadim Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği 2. Başkanı, Ziraat Mühendisi Abdurrahman Ayan, Konya ve ilçelerinin Türkiyenin önemli kiraz üretim merkezlerinden olduğunu söyledi.
DÖLLENME GERÇEKLEŞEMEDİ
İç Torosların eteklerindeki Hadim, Taşkent, Akşehir ve Ereğlide yıllık ortalama 20 bin ton kiraz üretildiğini ifade eden Ayan, bölge çiftçisi için kirazın önemli gelir kapısı anlamına geldiğini, üretimin her yıl arttığını, Konya Ovaları Projesi (KOP) ile kalitenin daha da artacağını dile getirdi. Geçtiğimiz yıllarda don ve kardan zarar gören bölgedeki kiraz ağaçlarının, bu yıl da bölgede yaşanan aşırı sıcaklardan olumsuz etkilendiğini anlatan Abdurrahman Ayan, şunları kaydetti: "Kiraz üretimi bu yıl ülke genelinde normalin biraz altında gerçekleşecek. Bazı bölgelerde yaşanan sert kış, arıların çalışamaması bunda etkili oldu. Bölgemizde her yıl don ve kar yağışından etkilenen ağaçlar bu yıl aşırı sıcaktan etkilendi. Çiçeklenme dönemindeki sıcak hava, polen tozlarının ölmesine yol açtı ve döllenme tam gerçekleşmedi. Kiraz yok değil ama rekoltede düşüş bekliyoruz. Bu yıl kirazı biraz pahalı tüketebiliriz."
TUFANDA KİRAZ BEKLENTİSİ YÜKSEK
Bölge için parasal değeri daha yüksek olan son turfanda kirazın 15 Temmuz-15 Ağustos tarihlerinde hasat edildiğini anımsatan Ayan, bu dönemdeki rekolte beklentisin yüksek olduğunu aktardı. Geç kirazın kilogramının komisyonculara 5-6 liradan satıldığının altını çizen Ayan, "Bu kirazın yüzde 80i ihraç ediliyor. İhracatımızın büyük kısmı Avrupa ağırlıklıydı ancak son yıllarda Rusyaya doğru kayış var. Önceki dönemlerde Suriye üzerinden Arap ülkelerine de ihracatımız söz konusuydu. Bu kiraz, piyasada ürünün fazla olmadığı dönemde geç çıkması nedeniyle çok değerli. İç piyasada da tüketilebilmesi için daha fazla üretilmeli" diye konuştu. Ayan, yüksek kesimlerdeki kiraz bahçelerinde ağaçların yeni çiçek açtığını ve bu bahçelerde tozlaşmanın çok iyi olduğunu sözlerine ekledi.
Haber :
ETİKETLER : Yazdır