Burdur Bucak'ta 'Nereye atayım'la gelen tasarruf
ÇEVKO Vakfı'nın geliştirdiği "Nereye Atayım" yazılımıyla Sıfır Atık konusunda pilot ilçe seçilen Burdur Bucak Belediyesi Temizlik İşleri, bütçesinde yüzde 35'e varan oranda iyileşme sağladı.
BURDUR (İGFA) - ÇEVKO Vakfı'nın ‘ÇEVKO Dijital Çözümleri' şemsiyesi altında geliştirdiği ve belediyelerin Sıfır Atık yönetimi kapsamındaki yükümlülüklerine bütünsel çözüm sunan ‘Nereye Atayım' yazılımı, Sıfır Atık konusunda pilot ilçe seçilen Burdur Bucak Belediyesi'nde önemli tasarruf ve verimlilik artışı sağladı.
Belediyelerin Sıfır Atık Yönetmeliği hükümlerini uygulayabilmeleri ve saha kontrolünü gerçekleştirilebilmeleri amacı ile oluşturulan ‘Nereye Atayım' yazılımı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2018 yılında Sıfır Atık konusunda pilot ilçe seçilen Burdur'un Bucak Belediyesi'nde, aynı yılın haziran ayında Belediye ve ÇEVKO Vakfı arasında imzalanan protokolle uygulamaya alındı.
Bucak Belediyesi, Mali İşler Müdürlüğü kesin hesap bütçe verilerine göre 2020 yılında bir önceki yıla göre yapılan harcamalarda, yüzde 20'ye yaklaşan oranda iyileşme ve 700 bin TL'yi aşan düzeyde tasarruf sağlandı. 2020 yılı enflasyon verileri de dikkate alındığında belediyenin "Sıfır Atık" uygulamalarından dolayı sağladığı verimlilik artışı, yıllık bazda yaklaşık yüzde 35 düzeyinde hesaplandı.
Yapılan çalışmalarda ilk adım, Belediye bünyesinde bulunan atık toplama ekipmanlarının cins, miktar gibi envanter bilgilerinin çıkartılması oldu.
Elde edilen bilgiler, dijital ortama aktarıldı. Sahada bulunan ekipmanların her biri ‘Nereye Atayım' yazılımına kaydedilerek, ekipmanlara birer kimlik numarası verildi.
Bu numaralar program aracılığı ile uygulama kolaylığı sağlayan etiketlerin üzerine yazıldı ve etiketler sahada bulunan ekipmanların, "Sıfır Atık" uygulaması kapsamına alınan bina veya yerleşkelerin görünür yerlerine yapıştırıldı.
Etiketler, toplamada görevli personel tarafından ekipmanların yer ve durum bilgilerinin kayıt altına alınmasını sağlıyor.
Haber : İGFA