Bursa'da 'katı atık' davası: "Vatandaşımdan alınmaması için ne gerekirse yapacağız"
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, Mudanya Belediyesi'nin katı atık bedellerini su faturalarından tahsil edilmesine yönelik girişimini eleştirdi. "Hukuk zaferinin kazananı vatandaş mı? Kaybedeni kim?" sorularını yönelten Başkan Aktaş, "Diğer şehirlerde alınmayan bu bedeli vatandaşlarımdan da alınmaması adına ne gerekirse yapacağız" dedi.
BURSA (İGFA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi Alinur Aktaş, Mudanya Belediyesi’nin katı atık bedellerinin su faturalarından tahsil edilmesine yönelik yaptığı girişimi eleştirdi. Başkan Aktaş, "Diğer büyükşehirlerde alınmayan katı atık bedellerinin vatandaşımızdan alınmaması adına ne gerekirse yapacağız” dedi.
"CHP'Lİ MUDANYA BELEDİYESİ DAHA AÇIK KONUŞSUN!"
Aktaş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada; "Çok sayıda büyükşehir belediyesinde olduğu gibi CHP’li belediyeler tarafından yönetilen İstanbul’da, Ankara’da da uygulanmayan ‘katı atık bedeli’ni su faturası üzerinden tahsil etmek için, yani vatandaşın cebinden bugüne kadar alınmayan parasını almak için mahkeme koridorlarında mesai harcayan CHP’li Mudanya Belediyesi daha açık konuşsun. Hukuk zaferinin kazananı vatandaş mı? Kaybedeni kim? Diğer şehirlerde alınmayan bu bedeli vatandaşlarımdan da alınmaması adına ne gerekirse yapacağız" ifadelerini kullandı.
SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 24 Eylül 2020 tarihli toplantısında katı atık bedellerinin su faturalarından tahsil edilme yetkisini ilçe belediyelerine devretme kararı alması üzerine konuyu Mudanya Belediyesi, meclis kararının iptali için yargıya taşıdı. Bursa 1. İdare Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme söz konusu kararı hukuka aykırı buldu. Meclis kararının iptali davasında mahkeme, “İlçe belediyeleri tarafından toplanan ve taşınan katı atıkların Bursa Büyükşehir Belediyesi tesislerinde bertaraf edildiği, atıkları toplama ve taşıma sorumluluğu dışında 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri uyarınca büyükşehir belediyelerinin yetkili ve sorumlu olduğu açık olduğundan, katı atık bedellerinin su faturalarıyla tahsili uygulamasına son verilmesi ve bu bedellerin ilgili ilçe belediyelerince tahsil edilmesine dair Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verdi.
TÜRKYILMAZ 'HUKUK ZAFERİ' YORUMUNDA BULUNMUŞTU
Söz konusu kararı 'emsal karar' ve önemli bir 'hukuk zaferi' olarak basına servis eden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ise, “Su faturalarını düzenleme ve tahsil etme yetkisi BUSKİ’ye aittir. Mahkeme, ilçe belediyeleri tarafından katı atık bedellerinin toplanmasını hukuka uygun bulmadı. Belediyemizin kazandığı dava, diğer ilçe belediyelerine de emsal olacak. Doğrular kazanmaya devam ediyor” şeklinde açıklama yapmıştı.
Haber : İGFA