Bursa'da Mudanya minibüsçüleri çözüm arıyor! "Arabalar kendi çarkını çeviremiyor"
Mudanya SS23 Nolu Minibüsçüler Kooperatifinde araç sahipleri, artan maliyetler sebebiyle masrafları karşılamadıklarını söylerken araçlarını çalıştırmadıklarını ifade ettiler. Araç sahipleri, "Arabalar kendi getirdiği suyla elini yıkayamıyor" dedi.
RAMAZAN ACAR / BURSADA BUGÜN/BURSA İGFA- Bursa-Mudanya arasında yolcu taşımacılığı yapan SS23 Nolu Minibüsçüler Kooperatifi araç sahipleri zam istiyor. Şoförler artan maliyetler sebebiyle zarar ettiklerini ve birçok araç sahibinin aracını çalıştırmadığını belirtti.
"NASIL OLACAK?"
Sabah ve akşam saatlerinde yaptığı seferlerde 15 yolcu taşıyan araç sahibi, öğle saatlerinde 3 ila 5 yolcu taşıdıklarını ve bu nedenle zarar ettiklerini söylerken, "Geçen sene yaptığımız bir turda 35-36 TL mazot yakarken şimdi 130-140 TL'yi geçti. Geçen sene değiştirdiğimiz baskı-balata 3500-4000 TL iken, 2 gün önce yaptırdığım aynı işlemler için 12 bin TL ödedim. Lastik fiyatları 600-700 TL'ydi şu anda bir tanesini 2 bin TL'ye alıyoruz. Nasıl olacak bilmiyorum" dedi.
"13 YOLCU MAZOTU KARŞILAMIYOR"
"3 yolcuya bir seferimizi karşılarken, şu anda 13 yolcuyla bunu halledemiyoruz" diyen araç sahibi, "Kilometrede 70-80 kuruş yakan arabalar, bu sene 3 liraya çıktı. Masraflar bu kadar artmışken bize yapılan 1 lira 25 kuruş zam zaten bizim yıllık almamız gereken hakkımız. Bize ekstra bir zam yapmadılar, senelik hakkımızı verdiler. Bizim ülkeye baktığımızda petrol kadar kıymetli bir sıvı yok. 2 buçuk litre kola 10 liraydı, kola hala aynı fakat geçen sene 6 TL civarlarında aldığımız mazotun aldı başını gidiyor" dedi.
"KENDİ GETİRDİĞİ SUYLA ELİNİ YIKAMIYOR"
4 senedir şoför olarak Mudanya hattında çalışan bir vatandaş ise, "Çalıştığım araç 1 aydır kapımın önünde yatıyor. Bu ticari bir araç, bunun algısı vergisi her şeyi işliyor ama buna rağmen mal sahibi cebinden ödemeye başladığı için arabayı çalıştırmıyor. Bırakın kar etmeyi araba kendi çarkını çevirse, kendi getirdiği suyla elini yıkasa bile biz buna razıyız. Bunda da mal sahibi sonuna kadar haklı. Cebindeki parayı kimse vermez. 50 aracın çalıştığı bu durakta şimdi 20-27 arasında araç çalışıyor. Zam geldiğinde biz yolcuları da düşünüyoruz. Zam gelse karşı tarafa yazık, gelmese bize yazık, zarar ediyoruz" dedi.
Haber : İGFA