Gündem

Bursa'da 'organ bağışı' sempozyumu

Bursa'da "Pandemi Dönemi ve Sonrasında Türkiye'de Organ Bağışının Geliştirilmesi" sempozyumu gerçekleşti. Programda organ bağışında liderliği 9 yıldır elinde bulunduran Bursa bölgesinin başarısında emeği geçenlerde onurlandırıldı.

Abone Ol

BURSA (İGFA) - Organ bağışında liderliği 9 yıldır elinde bulunduran Bursa'da İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ev sahipliğinde "Pandemi Dönemi ve Sonrasında Türkiye'de Organ Bağışının Geliştirilmesi" konulu sempozyum gerçekleştirildi. 

Programda konuşan Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Doku, Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Fatih Kacıroğlu, organ bağışı konusunda Türkiye'ye öncü olan Bursa'da bulunmaktan mutlu olduklarını vurguladı. Oranı ne kadar yüksek olursa olsun, organ bağışı konusunda her zaman daha iyisi için çalışmaya devam edeceklerini belirten Daire Başkanı Dr. Fatih Kacıroğlu, her yerde organ nakliyle veya bağışıyla ilgili soruların karşılarına çıktığını belirterek, "Beyin ölümü nedir, organ bağışı nedir, organ nakli nedir, insanlar hayata nasıl tutunurlar? Bütün bunları vurgulamak adına sağlık profesyonellerinin oldukça dinamik ve dinç olması gerektiğini düşünüyorum. Bursa'da bu konuda görev alan arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz da gerçekleştirdiği konuşmasında organ nakli bekleyen insanların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Bölge adına gururlu olduklarını belirten Dr. Yavuzyılmaz, "Kadavradan organ nakli Türkiye'de yüzde 20'lerdeyken, bizim bölgemizde bu sayı yüzde 50-60'lar seviyesine çıkıyor. Uluslararası ortalamalara yakın bir sayıdır. Bu da bizim için ayrıca önem taşıyor. Organ nakli konusunda çok çalışkan bir ekibe sahibiz" dedi.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da, "Organ nakli alanında akademik çalışmaların geliştirilmesi amacıyla Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde 'Solid Organ Nakli' tezsiz yüksek lisans programı açtıklarını ve öğrenci alımı da yaptıkları bilgisini paylaştı. Kılavuz, bu alanda çalışan hekimlere yüksek lisans yapmaları konusunda üniversite olarak destek verebileceklerine dikkat çekti.

Bursa bölgesinde organ nakli olarak hayata tutunan vatandaşlar, kürsüde nakil sürecinde yaşadıklarını katılımcılarla paylaşırken program pandemi dönemi ve sonrasında Türkiye’de organ bağışının geliştirilmesi çalışmaları ve çözüm önerileri, bağış süreçleri ve organ nakil koordinasyonu, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ile devam etti.


Haber : İGFA

Abone Ol