Bursa'da uzmandan öneri: "Sigarayı at ömrünü uzat"
Özel Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Doktor Arzu Ertem Cengiz, Dünya Sigarayı Bırakma Günü'ne farkındalık yaratmak için sigara kullanımının insan sağlığına verdiği zararları aktarırken, kolay bırakma yöntemleri ile ilgili tüyolar verdi.
CANSU ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)
Özel Anadolu Hastanesi'nde görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Arzı Ertem Cengiz, sigara kullanımının kansere yol açtığını, insan sağlığına ciddi zarar verdiğini dile getirdi. 1987 yılından beri her yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kabul ediliyor. İçeriğinde 80'den fazlası kanser yaptığı kanıtlanmış 7 binden fazla kimyasal madde barındıran sigara, akciğer kanserinin bir numaralı nedeni olarak biliniyor. Alanında uzman pek çok doktor da konuyla ilgili her yıl açıklamalarda bulunuyor.
"AKCİĞER KANSERİNİN EN BÜYÜK NEDENİ SİGARA KULLANIMI"
Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzm. Dr. Arzu Ertem sigaranın insan sağlığına verdiği zararlar ile ilgili şu sözleri aktardı; "Sigara içerisindeki nikotin nedeniyle ciddi bağımlılık yapan, başta akciğer olmak üzere hayati organlarda hastalıklara neden olup ölüme ve sakatlıklara sebebiyet veren ciddi bir sağlık problemidir. Akciğer organında solunum sıkıntısı, nefes darlığı ile giden Koah, Anfizem gibi ciddi hastalıkların en büyük sebebi sigaradır. Başta akciğer kanseri olmak üzere kanserlerin yüzde doksandan fazlasının sebebi de sigaradır. Ağız kanseri, dil kanseri, yemek borusu kanseri, mide kanseri, kolon kanseri, mesane kanseri gibi diğer kanserlerde de sigara önemli bir rol oynamaktadır. Sigara aynı zamanda kalp damar ve beyin damar hastalıklarında neden olarak ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır."
"SİGARAYI BIRAKMAK İMKANSIZ DEĞİL"
Sigaranın içerisinde bağımlılık yapan maddelerin olduğunu belirten Uzm. Dr. Arzu Ertem Cengiz, sigarayı bırakmak isteyen kişilere tüyolar verdi. Sigara bırakman zor olduğunu ifade eden Cengiz, imkansız olmadığını gerekirse profesyonel birisinden yardım alınması konusunda hastaları şu sözleriyle uyardı; "Sigara içerisinde bulunan nikotin nedeniyle ciddi bağımlılık yapmaktadır. Bırakmak istenildiğinde de yoksunluk belirtilerine bağlı olarak zorlamaktadır. Ancak sigarayı bırakmak imkansız değildir. Yeterki ilk planda istemek olsun. Sigarayı bırakmaya karar vermeli, kesinlikle bırakmak istedikten emin olduktan sonra bu konuda öncelikle kendisi denemelidir. Fakat ciddi bağımlılık ve yoksunluk belirtileri fazla olabileceğinden dolayı kişi kendi kendine bırakmakta zorlanabilir. Bu durumda çeşitli sağlık profesörlerinden destek alınabilir. Özellikle yoksunluk belirtileri fazla olan kişiler çeşitli ilaç tedavileri kullanılabilir. Tedavilerin dışında bir psikolojik bağlılık da söz konusu olduğu için buna yönelik bazı terapiler de uygulanabilir. Hastanın ciddi motive olması gerekmektedir. Bu süreç zor bir süreçtir.
Sigara bırakmak isteyenler sıkıntılı bir sürece girecektir. Bırakma döneminde hastaya çevresinin desteği oldukça önemlidir. Özellikle sigarayı hatırlatan ortamlardan uzak durması gerekmektedir. Sigarayı bırakmak zor bir durumdur fakat imkansız değildir. En önemli şey de kişinin istekli olmasıdır. Profesyonel destek ile kendisine bu konuda fayda sağlayabilir. Sigara içerek her gün kanserojen maddeler alıp ciddi bir stres yaşamaktansa bu konuda karar vererek mücadele etmek çok daha önemli bir uygulamadır. Siz de sigarayı bırakabilirsiniz, yeter ki isteyin. Sigara pişmanlıktır. Herkese sigarasız sağlıklı günler dilerim."
Haber : İGFA
ETİKETLER : Yazdır