Gündem

Bursa'nın tarihi yeniden canlanıyor

TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Alp Kaya, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi ile ilgili açıklama yaparken Tophane Bölgesi'nin planlanmasını yorumladı.

Abone Ol

Cansu ÖZDEMİR (BURSA İGFA)- 25 yıldır Şehir Plancısı görevinde bulunan, hayatının yaklaşık 8-9 senesini Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, 15-16 senelik bölümünü de Serbest Şehir Plancısı olarak devam ettirdiğini belirten Kaya, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi ile ilgili düşüncelerini ifade etti.

KAZANAN PROJE UYGULAMAYA GEÇECEK

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşı Başı Kentsel Projesi'nin Bursa'nın tarihi ve kültürel mirasını ön plana çıkaracağını, esnafın da bu projeden olumlu yönde etkileneceğini belirten Kaya, konuyla ilgili şu sözleri söyledi; "Hanlar Bölgesi'nde tarihi dokuyu gün yüzüne çıkartmak ve daha ulaşabilir, daha görünebilir, daha yaşanılabilir kılmak adına bir proje yarışması düzenlendi. Bu yarışma sonucunda birincilik alan bir proje var. Bildiğim kadarıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi projeyi uygulamaya koyup bir sonuca ulaşmaya çalışıyor. Yarışmanın temelinde bölgenin tamamen açığa çıkartılması kural olarak yarışmacılara söylenmişti. Boyner binasının yıkılması kararı herkesin merak ettiği bir konuydu.

Birinci olacak, ödül alacak bütün yarışmacılara bölgede özellikle Boyner binasının projelerde yer almaması gerektiği belirtildi. Çünkü o binanın ortadan kaldırılmaması durumunda diğer binaların yıkılması olayın arkasında bir şaibe yaratırdı. Konuya ekstra hassasiyetle yaklaşıldı ve bu binanın ayrılmayacağı, bu yarışmanın bir parçası olmadığının üzerinde özellikle duruldu. Şu anda o bölgede kazanan projenin uygulanması söz konusu. Proje uygulandığında bölgeye ve bölge esnafına çok büyük katkı sağlayacak. Umuyorum ki projede başarılı bir sonuca ulaşılır."

TOPHANE BÖLGESİ YENİDEN PLANLANMALI

Kısa süre önce Üftade Camii ve Türbesi civarında pek çok kusurlu binanın yıkımı gerçekleşti. Tophane bölgesinin Bursa'nın çok eski tarihlere dayanan geçmişi olduğunu, orada bulunan binalar için güçlendirme ve çevre düzenlemesi için tekrardan planlama çalışması yapılması gerektiğini belirten Kaya, bölge hakkındaki düşüncelerini şu ifadelerle aktardı;

"Tophane bölgesinin planları, yapılaşması çok eskiye dayanıyor. Günümüzde teknolojide oldukça geliştik. Şu anki teknoloji ile birçok bilgiye, birçok veriye çok rahatça ulaşabiliyoruz. Geçmişte yapılan planların, yapılaşmaların olduğu zamanda herhangi bir teknolojik veriye bu kadar rahat ulaşılamadığı için pek çok sıkıntı ortaya çıktı. Tarihi dokuya zarar vermeden, yıkılmasına gerek olmayan binaları onararak, yıkılmasına gerek duyulan binaları yıkarak Bursa'nın en önemli tarihi bölgelerinden biri olan Tophane bölgesini canlandırma, katma değerini artırma çalışmaları yapılmakta. O bölgede jeolojik veriler doğrultusunda, plan yeniliğine gidilmesi gerekiyor. Eğer herhangi bir jeolojik etütte bir sakınca varsa bunun planlarda dikkate alınacağını ve buna göre davranılacağını bölgedeki yeniden yapılaşmanın bunun sonucunda ortaya çıkacağını düşünüyorum."

Kaya, konunun takibinde olacağını, Bursa'nın tarihinin ön plana çıkartılması için çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.


Haber : İGFA

Abone Ol