Bursa Orhaneli'de proje var ama para yok!
Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, Orhaneli'de jeotermal kaynakların bulunduğunu söyledi. Bu kaynakların belediye tarafından ruhsatlandırıldığını fakat bütçe yetersizliği nedeniyle şu anda projelerin gerçekleştirilemediğini belirtti. Başkan Aykurt, "Proje için toplamda 15 milyon TL bütçe gerekli" diye konuştu.
RAMAZAN ACAR / BURSADA BUGÜN/BURSA İGFA- Bursa Orhaneli'de birkaç bölgede jeotermal kaynak suyu olduğunu söyleyen Başkan Ali Aykurt, bölgedeki kaynakların ruhsatlandırıldığını ama belediye bütçesinin yeterli olmaması nedeniyle projelerin yapılamadığını söyledi. Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, Bursada Bugün'e özel yaptığı açıklamalarla konuyu değerlendirdi ve bölgedeki çalışmaları aktardı.
Kocasu olarak bilinen akarsuyun kenarında, Ağaçhisar ve Fadıl mahalleleri arasında toplamda 28 adet, küçüklü büyüklü doğal sıcak sular bulunuyor. Bölge halkı, kendi imkânlarıyla yapmış olduğu hamamlarla suları kullanıyor.Bursada Bugün stüdyolarına konuk olan Başkan Aykurt, "Orhaneli'de bulunan jeotermal kaynaklar ile yapacağınız bir proje var mı?" sorusuna şöyle cevap verdi:
"Göreve geldiğimde Ankara'dan biri buraların ruhsatlandırmalarını yapmış. Daha sonra bize pazarlamaya çalıştı fakat ben bunu kabul etmedim. Önceden 40 dönüm olarak ruhsatlandırılan bölgeyi, 2600 dönüm olacak şekilde ruhsatlandırıp etrafını çevirdim. Doğal kaynak sularının daha iyi kullanımı konusunda, Maden Teknik ve Arama (MTA)'dan emekli genel müdür ve genel müdür yardımcılarımızla çalışarak önümüzdeki süreçte bu kaynakları Orhaneli'ye veya belirli yerlere getirmek istiyoruz. Tabii bu işler belediyelerin imkânlarına bağlı. Şu an imkânım olsa, projelendirmeye başlamış olsak, 4-5 ay içerisinde yetiştiririm. Şu anki haliyle kendiliğinden çıkan su 30-55 derece sıcaklıklarda. Bu kaynaklara 80-180 metre derinliğinde sondaj yapmamız halinde sıcaklıkların 70-80 derecelere çıkabileceğini biliyoruz"
TERMALİN BAŞKENTİ BURSA
"Bursa, Osmanlı döneminde termalin başkentiydi" diyen Başkan, "Şimdi baktığımızda bu işi Afyon üstlenmiş durumda. O dönemde belirli başlı şehirler jeotermal kaynaklarıyla biliniyordu ama en önemli şehir Bursa'ydı. Şimdi bizim bu projeleri hayata geçirmemiz için toplamda 15 milyon TL bütçeye ihtiyacımız var. Sadece suyu nakil etmek istesek bunun maliyeti 7-8 milyon TL. Belediye'nin imkânları doğrultusunda önümüzdeki dönemde projeleri gerçekleştirmek istiyoruz" diye konuştu.
Haber : İGFA