Bursalı kadınlardan örnek davranış
Bursa'nın Nilüfer ilçesinde kurulan Görükle Kadın Dayanışma, Kalkındırma ve Kültür Derneği'nin Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Gökaşar ve Sıdıka Çağla dernekte yapılan gönüllülük esaslı faaliyetleri ve derneğin kuruluş hikayesini anlattı.
CANSU ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)
Bursa'da mücadeleci kadınların bir araya gelerek 2010 yılında kurmuş olduğu Görükle Kadın Dayanışma, Kalkındırma ve Kültür Derneği'nin (GÖR-KAD) üyeleri, gönüllülük esaslı başlayan derneğin kuruluş hikayesi ve dernekte aktif olarak yapılan faaliyetler hakkında bilgi verdi.
"EV HANIMLARINI ÇALIŞAN KADIN HALİNE GETİRDİK"
Bursa'nın Nilüfer ilçesine bağlı Görükle Mahallesi'nde kurulan GÖR-KAD'ın yöneticilerinden Hatice Gökaşar, ilk başta gönüllülük esasına bağlı kurulan derneğin daha sonra bir işletmeye evrildiğini belirtti.
İşletmede pek çok kadının gönüllülük esaslı çalıştığını, burada elde edilen kârla ihtiyaç sahiplerine destek sağlandığını ifade eden Gökaşar, dernekte yapılan çalışmalar ile ilgili şu sözleri söyledi; "Derneğimize ilk başladığımız zaman lokma satıyorduk. Yaptığımız lokmaları pazarlarda satarak topladığımız paralalarla işletmemizi kurduk. Buradaki işletmemiz yemek üzerine kuruldu. İşletmemizde toplanan paranın kâr kısmı ile öğrenci okutuyoruz. Kadınlarımız işletmemizde gelip çalışıyorlar. Evlerine bir nebze katkıda bulunuyorlar. Bir nevi ev hanımlarını çalışan kadın haline getirdik diyebiliriz. Şu anda derneğimizde 82 üyemiz mevcut. Burada çalışan arkadaşlarımız gönüllülük esaslı, her gün dört kişi dönüşümlü olarak çalışıyor. Herkes kendi çalışma gününü biliyor. Bazı arkadaşlarımız iki gün, bazı arkadaşlarımız üç gün geliyor. Kendi içimizde ayarlamamızı yapıyoruz. Askıda yemek programımız var. Gönüllüler, askıya diledikleri miktarda para bırakıyorlar. Bizler de ihtiyacı olan kişilere, öğrencilere bu askıda yemek uygulamasıyla ikramda bulunuyoruz. Derneğimizde topladığımız paradan önce masrafları çıkıyoruz daha sonra kalan kârını öğrencilerimize destek veriyoruz. Bu yıl burs verdiğimiz iki öğrencimiz var. Daha önceki yıllarda da burs verdiğimiz öğrenciler oldu. Keşke daha çok kazansak, daha çok öğrenci okutabilsek."
"KEŞKE DAHA ÇOK KAZANSAK DAHA ÇOK KİTLEYE HİTAP EDEBİLSEK"
GÖR-KAD yöneticilerinden Sıdıka Çağla, derneğin yemek hizmeti veren bir işletme haline geldiğini, işletmenin gönüllülük esaslı kadınlara istihdam sağladığını belirti.
İşletmeden elde edilen kârın masraflar çıkarıldıktan sonra ihtiyaç sahiplerine destek verildiğini açıklayan Çağla, derneğin yaptığı çalışmaları şu sözleriyle aktardı; "Bizim derneğimiz bir işletme olarak çalışıyor.
Bundan 5-6 sene önce gönüllüydük. Gönüllülük esaslı işletmemizi kurduk. Askıda yemek uygulamasıyla işletmemize gelip durumu olmayan kişilere yemek desteğinde bulunuyoruz. Kadınlarımızın yapmış olduğu ev yapımı reçel, zeytinyağı, salça gibi ürünleri işletmemizde satıyoruz. Para kazanmaya başladıktan sonra öğrencilere burs vermeye başladık. Hastalarımıza destek olmaya başladık. Öğrencilerimize kitap alıyoruz. Okullara bilgisayar desteğinde bulunuyoruz. Keşke daha çok kazansak daha çok kitleye hitap etsek."
Haber : İGFA
ETİKETLER : Yazdır
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor