Candan'dan 2014 bütçesiyle ilgili açıklama..!
Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan, Türkiye Büyük Millet Meclisinde Ak Parti Grubu adına 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı çerçevesinde üniversiteler bütçesi üzerine konuşma yaptı.
Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan, Türkiye Büyük Millet Meclisinde Ak Parti Grubu adına 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı çerçevesinde üniversiteler bütçesi üzerine konuşma yaptı. Ak Parti Grubu adına konuşan Prof.Dr.Candan, 2002 yılı ile 2013 yılının karşılaştırmasını da resmi verilere göre yaparken hazırlanan bütçenin toplumun ihtiyaçlarının dikkate alınarak hazırlandığına vurgu yaptı. Genç nüfus sayısının Avrupanın pek çok ülkesinden daha fazla olduğunu hatırlatan Zonguldak Millvetikili Prof.Dr.Ercan Candan, Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
ÜNİVERSİTELERİN ÖNEMİ
Üniversiteler bulundukları topluma yön veren sanayi ve teknolojinin gelişmesine yön veren sanayi ve teknolojinin gelişmesine lokomotiflik eden kuruluşlardır. Artık ülkelerin gücünü askeri güçler değil daha çok ürettikleri bilgi ve bu bilgilerin teknolojiye ve topluma entegresi bir güç oluşturmaktır. Üniversitelerimiz bu bilgi çağında çok büyük görev düştüğünün farkındayız. İktidarımız döneminde orta öğretime katılımın ve okullaşma oranının yükselmesi genç nüfusumuzun yoğunluğu ve buna bağlı yüksek öğretime olan talebin fazlalığı hepimizin malumudur. Dolayısı ile bu güne kadar yüksek öğretime yapılan yatırımlar ülkemizin her noktasında yaygınlaştırılan üniversiteler ve vakıf üniversitelerinin kurulmasının desteklenmesi ile çok önemli ilerlemeler sağlanmıştır.
ÖĞRENCİ SAYISI 2 MİLYON 700 BİN
2002 yılında devlet üniversitelerinin toplam sayısı 76 idi, 2013 yılında devlet üniversitelerinin sayısı 175e yükselmiştir. 2002 yılında öğrenci sayımız 1 milyon 250 bin iken bu sayı bugün 2 milyon 700 bine çıkmıştır yani yüzdelik artış yüzde 117dir. Bu 2 milyon 700 binlik aslında Avrupadaki bir çok devletin toplam nüfusundan daha fazladır. Eleştirilecek işler yapılırken birçok nokta gözden kaçırılmış, atlanmış olabilir ama önemli olan burada doğru stratejiyi belirlemek gerekir. Bu 10 yıllık süreçte tabi ki büyük ilerlemeler kaydedildi. Bunlardan bir tanesi bütçedir. 2002 yılında bütçemiz 2.5 milyon iken bugün bu bütçe 17 milyar liraya ulaşmıştır bu da yaklaşık yüzde 576lık bir artışı beraberinde getirmektedir.
433 BAŞVURUYA 92 PATENT
Üniversitelerin kaynaklı patentlere baktım 2002 yılında yapılan patent sayısı çok ilginç sadece 6 tane başvuru var 2 tanesi tescil ediliyor. 2013 Yılında ise bu rakam 433 başvuruya 92 tescil ile ulaşıyor bu yeterli midir değildir. Daha çok çalışmamız gerekiyor. Batılı ve Uzak Doğudaki üniversitelere bakıldığında geridedir diğer dünya ülkelerine bakıldığında da oldukça ilerdedir. Burada 11 bin dolar milli gelirimiz var bunu arttırabilmemizin yolu katma değeri yüksek ürünler üretmektir b uda patentlerden dolayısıyla üniversitelerden geçmektedir.
KALİTELİ YAYINLAR DAHA ÇOK YAPMALIYIZ
Uluslar arası yayın sayımıza baktığımızda 2002 yılında 8 bin 400 civarında iken şimdi 117 bine çıkmıştır yani yüzde bin 281lik bir artış vardır. Daha çok kaliteli yayınlar yapmamız gerekiyor, daha patente dayalı yayınlar yapmamız gerekiyor bunu biliyoruz. İlk 500de üniversite sayımız az bunu arttırmamız gerekiyor. Bunun için gerekli stratejiler üzerinde YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı çalışmaktadır. Akademik personel sayımız 2002 yılında 76 bin iken 133 bine çıkmıştır daha çok arttırmamız gerektiğinin farkındayız. 2014 yılı bütçesinin toplumsal duyarlılığı olan toplumun geleceğine ışık tutan bir bütçe olduğuna inanıyorum. Sosyal yönü güçlü olan üniversitedeki gençlerimizin üniversitelerin ve tüm toplumsal kesimlerin ihtiyaçlarına dikkate alan bir bütçe olduğuna inanıyorum. 2014 Yılı bütçesinin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum
Haber :
ETİKETLER : Yazdır