CANDAN'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR!..
Yayınlanma : 23-06-2014 | 16 : 00 20
Güncelleme : 23-06-2014 | 16 : 00 20
AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, yapılan ve devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi
Polisevinde düzenlediği basın toplantısında, Ereğli ve Alaplıda hükümet tarafından yapılan çalışmalarla ilgili detaylı açıklamalarda bulunan Candan, tersaneler konusunda ise 2016 yılından önce bir gelişme beklenmediğini söyledi.
Candan, yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:
GÜMELİYE BRAJ
Biliyorsunuz, Alaplıya bağlı Gümeli beldesinde bir gölet yaptıracaktık. Bu gölet, Alaplının 70 yıllık su ihtiyacını karşılayacak büyüklükte bir göletti. Göletin ihalesi yapıldı, şirkete yer teslim edildi, 2017 yılında da inşallah bitmiş olacak. Adı gölet ama aslında kendisi baraj, oraya fiili olarak büyük bir baraj yaptırıyoruz. Mollabeyin içerisinde bir dere ıslahı vardı, büyük bir problemdi, ciddi anlamda etrafa koku yayıyordu. Onu yaptıracağız. Alaplıdan Mollabeye kadar olan yolu, Alaplı çayı kenarına alarak o yolun daha düz olmasını sağlayacağız. Alaplı çayını yeniden ıslah edeceğiz, oralara güzel bir görüntü vermek istiyoruz. İnsanlara ilham verecek bir proje yapıyoruz. Nehir, basamak şeklinde aşağı akacak. Alaplının girişine bakıldığında ferah olacak.
FİİLİ ANLAŞMA YAPILDI
Bildiğiniz üzere tersanelerin orada bir liman açma konusu var. Bununla ilgili buraya Denizcilikten Sorumlu müsteşar yardımcısı, 2 tane de Genel Müdür getirdik. Buraya bakıldı, marina konusunda mutabık kaldık. Hiç bir sıkıntımız yok, liman konusunda mutabık kaldık, sıkıntımız yok. Yalnız liman zaten fiili olarak hazır. Alt yapısı var, üst yapı olarak bir konsorsiyum düşünülüyor. Erdemir'in çok büyük gemileri geliyor, onlar da haklılar devasa gemilerin açıkta beklemesi 1-2 gün ciddi sıkıntıdır. Belki başka bir yere yanaşacak yer vardır ama bir alternatif olsun istiyoruz. Buraya gelecek özel yatırımcı da aynı şeyi istiyor. Erdemir denilince biraz büyük şirket, hareket etmekte sıkıntı çekiyor küçük firmalar. İnşallah tersanelere bölgesinde de bir liman girişiminde bulunduk. Top benden çıkmıştır, liman ile ilgili. Gerekli olan fiili anlaşma yapılmıştır. Bundan sonra yapılacak olan resmi işlemlerin devamıdır. Bu resmi işlemleri de kurulacak olan konsorsiyumun Ankara'ya göndermesi gerekiyor, biz de onu bekliyoruz.
TERSANELER, TÜRKİYENİN KONUSU
Finlandiya'ya yapılan Ustaoğlu'nda yapılan gemi var. Son ince işleri yapılıyor. Bu geminin şöyle bir avantajı var, 1 tane yapıldıktan sonra bir kaç tane daha sipariş anlaşması üzerinde duruluyor. Bu gemi için alınan kredi karşılığında daha fazla kredi opsiyonu açıldı. Daha önce de söylemiştim, Meclisteki konuşmamda da anlatmıştım, biz 2015-2016'dan önce bir gelişme beklemiyoruz. Uluslararası tersane işletmeleri veya iş yoğunluğu açısından. Bunun nedenlerini de anlatmıştım. Gemi özellikle tersanelerin yoğunluğu şuanda daha çok Çin, Kore, Filipinler'de. Onların kendilerine göre işçilik ve enerjileri gibi birçok avantajları var. O avantajları kullanıyorlar. 2016 yılı gibi tekrar dünya ekonomisinin düzelmeye başlayacağını umut ediyoruz. Bu düzelme başladıktan sonra bu iş potansiyelini biz bu tarafa kaydırmak istiyoruz. Tersaneler konusu hepimizin konusu sadece Ercan Candan'ın değil, Ereğli'nin, Türkiye'nin konusudur. Bununla ilgili halen çalışmalarımız devam ediyor.
SPOR VEYA TURİZM-OTELCİLİK LİSESİ YOLDA
Bir Eğitim Vadisi projemiz var. Bu proje için, yapılan hastanenin üst tarafında 108 dönümlük bir arazi bulunmuştu, ormanın arazisi olduğu tespit edildi. Orman yeri özele verilemiyor. Eğitim kampüsünü, şimdiki Kemer tarafına doğru olan bölgeyi komple eğitim vadisi bölgesi yapalım istiyoruz. Orada 11 dönümlük askeriyenin bir yeri vardı, Fen Lisesi'nin yanı, askeriyeden orayı aldık, onlara da teşekkür ediyoruz. Oraya bir spor lisesi veya turizm-otelcilik lisesi gibi bir şey yapmayı arzu ediyoruz. Eski hastanenin girişi tarafında Çavdarlının bulunduğu alanları liseler kampüsü yapmak istiyoruz. Gençlik merkezini de o tarafa yapmak istiyoruz.
KÖPRÜLER YENİDEN YAPILACAK
Köylerimizin su problemi had safhada, özellikle de yazın. Ormanlı ve Çaylıoğluna gölet yaptıracağımızı söyledik. Projeleri bitti, yerleri tespit edildi, jeolojik çalışmaları da tamamlandı, önümüzdeki yıl bunu programa aldırmak için elimizden geleni yapacağız. Zaten bu göletler olsaydı, Çaylıoğlu'ndaki hasar biraz daha az olurdu. Ardından sel önleme göletleri yapmak istiyoruz. Derelerin uçlarının olduğu alanlara küçük küçük göletçikler yapmak istiyoruz. Selin önüne geçmek için bir tür önlem alınmış olacak. Çaylıoğlu'nda büyük bir afet yaşadık, burada can kaybının olmaması bizim için büyük bir ne derseniz deyin, Allah korumuş. Sel baskınının ardından Devlet Su İşleri Bölge Müdürünü çağırdık, Kastamonu'dan geldiler, Alaplı ve Ereğli bölgelerinde incelemelerde bulunduk. Çaylıoğlu'ndaki köprü çok eski bir köprü, sağlam bir köprü ama ayaklarının arası çok yakın. 3-4 ayak var, yukarıdan gelen çalı çırpı ve kütükler ayakları tıkadığı için sel yukarıya doğru taştı. Büyük bir ihtimal ile o köprü yıkılacak tamamen oraya yenisi ve ayaksız bir köprü yapılacak. Yine yıkılan bir köprü var Armutlucuma'da, o köprünün yapılması programa alındı. İl Özel İdare talimatlarını verdi, köylerin yolları da açıldı, geçişler verildi, ulaşımda bir aksaklık yok. Köprü çalışmasının da kısa sürede başlamasını hedefliyoruz.
OKULLAŞMA ORANI YETERLİ DEĞİL
Ereğli'ye 14 tane okul yapılacak. Birçoğunun temelinin üzerine çıkılmış durumda, birçoğunun çatısı yapılıyor, inşallah önümüzdeki döneme yarısını bitirmiş olmak istiyoruz. Okullaşma oranı yeterli mi hayır, halâ Zonguldak'ın genelinin gerisindeyiz Ereğli olarak ama biz var gücümüzle yeni okullar yapmak istiyoruz. İmam Hatip Lisemizin şuanda kaynağı hazır, o bölgeye de bir İmam Hatip kampüsü olsun istiyoruz, faydalı olacağına inanıyoruz, aykırı düşünceler de olabilir. Aykırı düşünceler hakikaten mantıklı ise gündeme alınır.
EREĞLİNİN GİRİŞİ DEĞİŞTİ
Kışla-Kepez arasındaki yolumuz yapılıyor şuanda. Bu daha önce de yapılabilirdi ama bir türlü yolun altındaki kanalizasyonun ve su giderlerinin deprese edilememesi nedeniyle sürekli başımıza dert oldu. Geçmiş geçmiştir, artık önümüze bakıyoruz. Biran evvel bitirmek istiyoruz. O yol, 3 geliş 3 gidiş olacaktır. Kışladaki kullanılmayan üstgeçidi yıktık, önü şöyle bir ferahladı, Ereğli'nin girişi bile değişti aslında görüntü olarak.
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATMAK İSTİYORUZ
Ereğli'ye dışarıdan bakarsanız aslında kentimiz çok eski bir kent görünümünde. Yeni kentlerin hepsine girdiğinizde yeni siteler, daha modern binalar, daha genç, daha düzenli görünürken birçok şehir, biz hem kentimizi Avrupa kenti olarak avuttuk ama yeni bir kent, yeni bir oluşuma giremedik maalesef. Sahilden yukarıya baktığınızda eski binaların arasına 3-4 bina çıkıyor. Biz kentsel dönüşüm diye bir kanun çıkarttık, bu kentsel dönüşümü çok iyi kullanabiliriz, devletin ciddi imkânlarını var bununla ilgili. Acaba bazı yerleri yıkarak kentsel dönüşümün başlangıcı yapabilir miyiz arzusundayız. Bununla ilgili Sayın Belediye Başkanımız da aynı görüşteler. Belki Kandilli lojmanlarının olduğu bölgeden başlayabilir miyiz? Çünkü orası daha bütüncül. Neden oradan başlarız, eğer kendileri mutabık kalırlarsa orası büyük bir ada, tek başına, onun için belki oradan başlamak daha mantıklı, kolaydır belki de zor olacak, belki oradaki insanlar mutabık kalmayacak. Ereğli'de kentsel dönüşümü başlatmak istiyoruz, hakikaten cazibe odağı olsun istiyoruz.
MARİNA İLE YATIRIMCI ÇEKME GİRİŞİMİ
Marina konusunda mutabık kaldık, daha çok mutabık kaldığımız konu eğer tersaneler bölgesinde limanı başarabilirsek ki yasa olarak şuanda bir sıkıntı çıkmayacak gibi görünüyor, girişimcilerin kendi konsorsiyumlarının anlaşmasına bağlı. Bunu yaparsak şimdiki belediye limanı var, belediye limanını da marina yapalım istiyoruz, buraya da yakışır. Gelen marina sahipleri direk Çınaraltı'na inmiş olur, Ereğli onlara büyük çınar ağaçları altında fikir verebilir. Marina çok büyük bir gelir mi getirecek, hayır. Bizim esas derdimiz, marina sahipleri zengin insanlardır, Ereğliyi severlerse yüzde 1'i bile yatırım yapsa bile büyük bir başarıdır, bu bile bizim için avantajdır.
TERSANELER, DEVLET PROJESİDİR
Tersaneler ile ilgili çalışma yapılmadı deniliyorsa, hakikaten kişilerin olaylara nereden baktığına bağlı. Bu krizi ben yapmadım, dünyadaki ilk tersane krizini Ercan Candan çıkartmadı. Dünyadaki tersane krizi, dünyadaki ekonomik krizden kaynaklanan bir olay. Biz elimizden geldiğince projeler üretmeye çalışıyoruz. Batı Afrikaya ve Afrika ülkelerine balıkçı tekneleri projemiz vardı, Gambiya devlet başkanı geldi, gündem maddelerinden bir tanesi Başbakan ile görüşülen, Batı Afrika'da balıkçılığın geliştirilmesidir. Ben projemi ortaya atarım proje kabul görür, büyüklerimiz bu konuyu gündeme alırlar. Bu benim artık gündemimden çıkmıştır. Tırnak içinde söylüyorum yarın manşet atarak tersaneler konusu Ercan Candan'ın gündeminden çıkmıştır diye görürsek şaşırmayız. Bu devlet projesidir artık. Bir milletvekilinin projesi değil tamamen devletin müsteşarlık, Bakanlık seviyesinde yaptığı bir projedir. Fizibilite çalışmaları yapılıyor, sadece bir ülkeye münhasır olmayacak. Büyük bir proje halinde çalışılıyor. Tersane konusunda krizi ben çıkartmadım, ben çıkıp gemi konusunda olmayan gemiyi olmayan yere yapacak halimiz yok. Muhtemel projeler üretmek zorundayız. Biz projemizi üretmişiz, Sayın Başbakanımız bunu makul bir proje görmüştür.
ŞUBAŞI-ÇAYLIOĞLU ARASI BU YAZ BİTECEK
Ereğli-Devrek yolu var. Subaşı-Çaylıoğlu arasındaki yol güzergâhını yapacağız demiştik, inşallah bu yaz bunun stabilizesini bitirmek için var gücümüzle çalışacağız. Şöyle bir sıkıntı var, Ulaştırma Bakanlığı'nın öncelikli aldığı yerler var onları öncelikli bitirmek istiyor, nereyi alırsa alsın ben bilmem, verdiğimiz bir söz var. Çaylıoğlu'na kadar olan yolu stabilize bile olsa bitirip ulaşıma açmak istiyoruz.
ERDEMİR, YÜZÜNÜ DÖNMEK ZORUNDADIR
Ben taraflar arasına girmem. Bize düşen Ereğlinin, Alaplı'nın ve Zonguldak'ın menfaatidir. Burada sac tüccarları bir eyleme, bir harekete girmişler ise bunlar bundan sorumludur, biz değiliz. Aynı durumda Erdemir'in burada bir şeyi varsa onlar kendi aralarındaki durumu çözmek zorundalar ama bunu defalarca söylüyorum, Erdemir yüzünü Ereğli'ye dönmek zorundadır. Bakınız İç Alımlar diye bir kurum vardı her ne kadar iç alımlar 'efendim biz Ereğli'den mal alıyoruz', 'Ereğli'de bir şeyler yapıyoruz' denilse de Karabük'ün Ereğli'ye yaptığından çok daha azının yapıldığını ben biliyorum. Kardemir, Ereğli'den daha fazla mal alıyor, daha fazla çalışıyor. Olay sac tüccarları ile Erdemir konusuna geldiğinde, benim çok fazla içine girmem gereken bir konu değil. İmalatçı ile ara ürün satıcı arasındaki bir durumdur. İşin içyüzünü bilmeden, taraflarla konuşmadan yorum yapmak doğru değildir. Sac tüccarları bir şeyler yaptılarsa ki yaptılar basından öğreniyoruz, onların kendi arasındaki durum, bizim için önemli olan Ereğli'nin menfaatidir.
BU BÖLGENİN İNSANIYIM
Bu kent hepimizin. İyi olursa hepimiz iyi olur, gergin olursa hepimiz gergin oluruz. Benim mal varlığım 2011'de ne ise yine aynıdır. Biz gecemizi gündüzümüzü bölgemiz için harcıyoruz, bu konuda da ciddi eleştiriler alıyoruz. Eleştiri almamızın sebebi, tüm Zonguldak'a aynı ayrıcalığı göstermiyorsunuz eleştirisi ama ben bu bölgenin insanıyım. Yanlış yaptıklarım olabilir mi, tabi ki olabilir, ben de insanım. Biz bu kente hizmet etmek için elimizden geleni yapıyoruz.
Haber :
ETİKETLER : Yazdır
Yorumlar
Yorumlar, editörlerimiz tarafından onaylandıktan sonra yayınlanır. Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır.
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor