Politika

CANDAN TERSANELER İÇİN BASTIRIYOR

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan’ın sürekli gündeme getirdiği tersaneler bölgesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı’nın yanı sıra iki önemli Genel Müdür incelemede bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

Abone Ol
Milletvekili Candan’ın tersanelerin durumuna ilişkin bilgiler aktardığını belirten Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka: “Hükümet olarak epey bir teşvikler düzelendi, ciddi destekler sağlandı ama bundan yararlanma düzeyleri Ereğli’de daha farklı olmuş. Erdemir gibi endüstriyel tesisin varlığı, coğrafi konumu nedeniyle interlantındaki demir çelik endüstrisi diğer sanayi kuruluşlarının ihtiyaçları nedeniyle Ereğli çok önemli bir liman kenti. Ereğli gibi bir kentin marinasız düşünülmesi mümkün olmamalı”
  
Milletvekili Prof.Dr.Candan: "Ereğli’de en büyük problemimiz tersanedir. Tersanelerde çalışan insanların biranda işsiz kaldı ve bu da yaklaşık 40 bin kişiyi olumsuz etkiledi. Bu kentin nüfusu 110 bindir. Kentte ciddi bir kısıtlama yaşandı nakit dönmedi. Ereğli’ye birkaç tane daha fakülte kazandırarak eski hastaneler bölgesini üniversite kampüsü yapmak istiyoruz. O bölgeye 15-20 bin öğrenci getirmek en büyük hedefimiz bunun için var gücümüzle çalışıyoruz”
  
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızırreis Deniz ile Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli beraberinde Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan ile Ereğli Liman Başkanlığı, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR), Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti, tersaneler bölgesinde incelemede bulundu.
  
“YERİNDE GÖRMEK ÖNEMLİ”
Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası ziyaretinde konuşan Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, 2 Genel Müdür ile daha önce Ereğli’ye böyle bir inceleme düzenlediklerini ancak ülke ve hükümet gündemi nedeniyle bu programı gerçekleştiremediklerini belirterek, “Yerinde görmek ile kağıt üzerinde değerlendirme yapmak arasında hakikaten ciddi bir fark var. Yerinde gördüğünde çok daha sağlıklı çok daha gerçekçi yapabilmek mümkün oluyor bu bizim açımızdan son derece önemli bir fark yarattı. Ereğli’ye 25-30 yıl önce denizci olarak gelip giderdim o tarihten bu tarihe bu zamana büyük bir değişim göstermiş, Ereğli gelişmiş büyümüş, sanayi şehri olmuş. Ereğli’yi görmekten memnunum. Milletvekilimiz ve oda başkanımızdan sorunlara ilişkin bilgiler alıyoruz. Ülkemizden kaynaklanmasa bile denizcilik sektörünün uluslar arası karakteri gereği küresel olaylardan, krizlerden en önce en hızlı şekilde etkilenen sektör denizcilik sektörü oluyor.
  
“KÜRESEL KRİZ NEDEN”
Tersanelerin, gemi inşaat sanayinin maruz kaldığı krizin temelinde bu küresel kriz yatıyor. Hükümet olarak epey bir teşvikler düzelendi, kredi garanti fonu gibi gemi inşa sanayini ayakta tutacak çok ciddi destekler sağlandı ama bundan yararlanma düzeyleri gördüğüm kadarı ile biraz Ereğli’de daha farklı olmuş. Ereğli’nin konumu, tersanelerin yapısı bunun farklı nedenleri olabilir. Liman ihtiyaçları çok önemli bir konu. Ereğli önemli bir liman kenti hem Erdemir gibi endüstriyel tesisin varlığı, coğrafi konumu nedeniyle interlantındaki demir çelik endüstrisi diğer sanayi kuruluşlarının ihtiyaçları nedeniyle Ereğli çok önemli bir liman kenti aynı zamandı.
  
“EREĞLİ MARİNASIZ DÜŞÜNÜLEMEZ”
Bu ihtiyaçları sorunları yerinde görüp incelemek bizim açımızdan Ereğli’ye neler yapılabiliri buradaki sıkıntıları nasıl giderebiliriz anlamında çok önemli bir referans olacak. Sayın milletvekilimiz Marina ihtiyacından bahsetti, Ereğli gibi bir kentin marinasız düşünülmesi mümkün olmamalı. Böyle bir şehrin marinası olmalı, denizlerin de yamaçlardan bakıldığında yelkenli gemilerin, yatların, teknelerin dolaştığı, Karadeniz’de sezon kısa bile olsa denizciler 365 gün denize çıkar. Sadece endüstriyel değil kültürel ve sportif anlamda Ereğli’nin buna ihtiyacı var. Denizcilik sektörünün hemen hemen tamamını yürüten 2 genel müdürümüz burada, bu bölge için neler yapabiliriz fiziki durumunu yerinde görmüş oldular, dönüşümüzde değerlendireceğiz, paylaşmamız gereken Kalkınma Bakanlığı, Çevre Bakanlığı gibi başka kuruluşlarımız da var. Yapılabilecek ne varsa Ereğli için gönüllü bir şekilde destek olmaktan memnuniyet duyarız. Güzel bir misafirperverlik görüyoruz bu Ereğli’ye anormal olmayan ilçeye yakışır bir durum. Milletvekilimiz Ercan Candan’a Deniz Ticaret Odası Başkanına teşekkür ediyoruz. Sıkıntılı günlerin geride kalacağına inanıyorum, ilçenin potansiyeli çok büyük geleceği de çok parlak biz buna inanıyoruz”
 

  
“TEDBİRLER ALINMALI”
Tersanelerin büyük yatırımlar ve büyük fedakarlıklar yapılarak inşa edildiğini belirten Aka, “Bir krizin gelip buraları yok etmesine seyirci kalmamamız mutlaka tedbirler almamız gerekli, desteği vermemiz gerekir. O konuda hem bilinç hem irade fazlasıyla mevcut. Önemli olan burada imkanları buraya kanalize edebilmek yasal çerçeveler çerçevesinde gerekli değerlendirmeleri yapacağız” sözleri ile konuştu.
  
“TÜRKİYE’DE ETKİLENİYOR”
Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, 2008 yılından sonra tersaneler bölgesinin sıkıntıya girdiğini belirterek şunları söyledi: “Tersaneler bölgesinde fiili 7 bin, 3 bin taşeron olmak üzere 10 bin kişi işsiz kaldı. Bu bölgedeki 10 tersanenin 2 tanesinde işler bitirilmeye çalışıyor diğerleri yeni iş almak için mücadele ediyorlar. Dünyadaki krizi görüyorsunuz, dünyadaki deniz ticareti ve gemi inşa sanayinin sıkıntıları Türkiye’yi de etkiliyor”
  
“EN BÜYÜK SORUN TERSANE”
Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Ereğli bölgesinin en önemli sorununun tersanelerde yaşanan ekonomik kriz olduğunu hatırlatarak, “Karadeniz Ereğli’de en büyük problemimiz tersanedir. Geldiğimizden beri benim de seçim kampanyalarında söylediğim ve sözümü bence tamamen tamamlayamadığım kısmen tamamladığım bir olgudur bu tersaneler bölgesi. Bunun ile ilgili birçok girişimlerimiz oldu, tersaneci arkadaşlarımız da iyi bilirler ne kadar uğraştığımızı. Bunun haricinde bizler verdiğimiz sözleri yerine getirdik.
  
“40 BİN KİŞİ ETKİLENDİ”
Ereğli’nin çok ciddi problemi tersanelerdeki çalışan insanların biranda işsiz kalması bu da yaklaşık 40 bin kişiyi olumsuz etkiledi. Bu kentin nüfusu 110 bindir. Kentte ciddi bir kısıtlama meydana geldi, nakitin dönmesinde sınırlama getirildi. Biz 2001 krizinden hiçbir etki görmedik, 2008’de dünya krize girdiğinde burası da krize girdi. Karadeniz Ereğli’nin böyle bir yapısı var Türkiye’nin gerçeği ile pek örtüşmüyor, uluslararası etkilere bağlantılı. Bur alternatif geliştirmeye çalışıyoruz Ereğli’ye birkaç tane daha fakülte kazandırarak eski hastaneler bölgesini üniversite kampüsü yapmak istiyoruz, o bölgeye 15-20 bin öğrenci getirmek istiyoruz. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz, burada bazı istekler var, marina isteklerimiz var. Yapma izin verme veya tamam taahhüt etme yerine sizler gibi yetkilileri getirilir bakılır, buranın gerçekleri görülür ona göre de planlamaya gidilir”

Haber : 

Abone Ol