Cargill Türkiye: "Yüksek çevre bilinciyle hareket etmekteyiz"
Cargill Türkiye, Bursa'da Orhangazi Mısır İşleme Tesisi'nde kullanılan suyun İznik Gölü'nden alınmadığının altını çizerken, Türkiye'de nişasta bazlı şekerlere tanınan yüzde 10 kotanın yüzde 82'sini Cargill ve diğer bir şirket tarafından kullanıldığı yönündeki iddianın ise gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.
BURSA (İGFA) - Cargill Türkiye'nin Bursa'da hem çevreyi, hem doğal yaşamı kuruttuğu yönündeki iddialarına şirketten yazılı açıklama geldi.
Bursa'da 2000 yılından bu yana faaliyette olan Orhangazi Mısır İşleme Tesisi'nde kullanılan suyun İznik Gölü’nden alınmadığının altı çizilen açıklamada, "Su ihtiyacımız, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün ruhsat verdiği altı adet sondaj kuyusundan, yıllık bir kotaya bağlı olarak temin edilmektedir. Ruhsatlı sondaj kuyularımızın hepsi fabrikamız sınırları içerisindedir" dedi. Tesisin DSİ’nin belirlediği miktarın üçte ikisini kullandığına dikkat çeken Cargill Türkiye, "Ruhsatlı su kuyularımızda yıllık belirlenen miktarın tüketilmesi halinde ise kuyular otomatik olarak kapanmaktadır. Dolayısıyla izin verilen miktarın dışında tüketim yapmamızın mümkün olmadığını özellikle vurgulamak isteriz. Tesisimizin ilgili otoriteler tarafından düzenli olarak yapılan denetimlerinin başarıyla geçmesi de bunun kanıtı niteliğindedir" dedi.
Sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda tesisin su tüketimini daha verimli hale getirmek üzere çalışmaların aralıksız sürdüğü kaydedilen açıklamada, "Tesisimiz kurulduğu günden bu yana birim su tüketimi yüzde 27’ye varan oranda azalmıştır. Faaliyetlerimiz sonucunda açığa çıkan atık sular, yüksek standartlardaki arıtma sistemimizden geçmekte ve içeriğindeki organikler yüzde 99’a varan oranda arıtılmaktadır. Bu işlemden sonra oksijenlendirilen atık su, bu sayede çevreye ve canlılara zararsız hale gelmektedir. Tamamen doğa dostu ve güvenli olan arıtılmış su, Gemlik ilçesinde bulunan Karsak Deresi’ne, oradan da Gemlik Körfezi’ne dökülmektedir. Geçtiğimiz Temmuz ayında Gemlik Körfezi’nde müsilaj görülmesi üzerine hızla harekete geçerek tesisimizin atık sularını incelettiğimizi, yapılan analizler sonucunda müsilaja neden olacak herhangi bir bulguya rastlanmadığını da belirtmek isteriz" ifadelerine yer verdi.
Öte yandan tesislerdeki çalışmalarla Cargill'in çeşitli kurum ve kuruluşlarca bugüne kadar çeşitli ödüllere layık görüldüğünün de altı çizilen açıklamada haberde yer alan Nişasta Bazlı Şeker (NŞB) iddialarına da yer verildi. Türkiye'de nişasta bazlı şekerlere tanınan yüzde 10 kotanın yüzde 82’si Cargill ve diğer bir şirket tarafından kullanıldığı yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığını öne süren Cargill, "Türkiye'de yılda 2,7 milyon ton şeker üretilmektedir. Bu oranın yüzde 2,5’ini Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) oluşturmaktadır. Türkiye’de 5 firma tarafından gerçekleştirilen üretimde Cargill’in payı ise yalnızca yüzde 1,1 düzeyindedir" denildi.
Haber : İGFA