Zonguldak

"ÇATES özelleştirilemez!.."

Tes-İş Zonguldak Şube Başkanlığı’nın öncülüğünde Çatalağzı Termik Santrali’nin (ÇATES) 5 Şubat 2014’de özelleştirilme kararına karşı protesto eylemi gerçekleştirildi.

Abone Ol
 ÇATES önünde gerçekleştirilen eyleme; Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve Yönetim Kurulu üyeleri, Zonguldak Demokrasi Platformu üyeleri, CHP Kilimli İlçe Başkanı Filiz Karademir, CHP Çatalağzı Belediye Başkan Adayı Adnan Akgün, İşçi Partisi ve TGB üyeleri, işçiler ve aileleri katıldı.
 
Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylemde, ÇATES'te işçi olarak çalışan Mustafa Bayram’ın oğlu fiziksel engelli 22 yaşındaki Miraç Bayram da tekerlekli sandalye ile yer aldı. Kalabalık, “ÇATES'i satanı biz de satarız”, “ÇATES bizim onurumuzdur”, “Zafer direnen emekçinin olacak” ve “ÇATES bizimdir satılamaz” sloganları atarak dağıldı.
  
HASANEFENDİOĞLU: “AKP HÜKÜMETİ, EMEKÇİLERE VE İŞÇİLERE KARŞI SALDIRILARINA DEVAM EDİYOR”
Tes-İş Zonguldak Şube Başkanı Ahmet Hasanefendioğlu, açıklamasında şunları söyledi:
“İşine, aşına göz dikilen, geleceği karartılmak istenen, enerji işçisi değerli arkadaşlarım, bilindiği üzere, Çatalağzı Termik Santrali ile bu santral tarafından kullanılan taşınmazlar, varlık satışı yöntemi ile satışa çıkarıldı. 11 yıldır, ülkemizin ve halkımızın bütün zenginliklerini sata sata bitiremeyen, yandaşları zengin, çalışanları işsiz, işsizleri taşeronlara köle yapan AKP hükümeti, emekçilere ve işçilere karşı saldırılarına devam ediyor. 11 yıldır ‘demokrasi’ diye diye tek adamlığı dayatan, ‘barış’ diye diye savaşı dayatan, ‘kardeşlik’ diye diye ayrışmayı dayatan, ‘zenginlik’ diye diye yoksulluğu dayatan ve söylediği her şeyin tersini yapan AKP Hükümeti, şimdi de ‘enerjide kendi kaynaklarımızı değerlendireceğiz’ diyerek, Zonguldak kömürünü değerlendiren bu santrali ortadan kaldırmak istiyor. Biz ÇATES çalışanları olarak, madenciler olarak, bölge insanları olarak buna izin vermeyeceğiz. ÇATES ve Türkiye Taşkömürü Kurumu birbirinden ayrılmaz, ayrılamaz iki kurumdur. ÇATES'in kuruluş amacı, TTK'nın ekonomik değeri olmayan düşük kalorili kömürünü tüketerek elde edilen enerjiyi ülke ekonomisine kazandırmaktır. ÇATES-A 1940'lardan itibaren yaklaşık 40 yıldır bunu yapmış ve ülkemizin o zor yıllarında sanayimize, ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına hizmet etmiştir.”
  
“ÜLKEMİZİN ENERJİSİNİ DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRMEK BÜYÜK BİR SORUMSUZLUKTUR”
ÇATES’i elden çıkarmanın Zonguldak’a büyük ihanet olduğunu ifade eden Hasanefendioğlu, şunları söyledi:
“Sonrasında ÇATES-B’nin 1’inci ünitesi 1989 yılında, 2’nci ünitesi 1991 yılında üretime başlamıştır. Yaklaşık 25 yıl 1’inci ünite, 23 yıl 2’nci ünite aynı şekilde üretim yapmaktadır. ÇATES’in birinci amacı kar etmek değil, doğaya atılacak olan düşük kalorili kömürü zarar etmeden ekonomiye kazandırmaktır. Ekonomik ömrünün sonuna yaklaşan ÇATES, özel sektör mantığıyla, yani kar önceliğiyle yeniden yapılandırılırsa bu kömürü kullanmayacaktır. Daha fazla kar hesabı yapılacaktır. Yani başımızda bunun örneği vardır. Oysa devlet, ekonominin bütününü düşünmek, zararsız ya da düşük karla bu kömürden enerji üreterek diğer sektörleri beslemek ve enerji ithalatı için paramızın dışarıya çıkışını azaltmak durumundadır. Enerji için yılda yaklaşık 60 milyar doları dışarıya ödeyen ve cari açığı tam da 60 milyar dolar olan Türkiye Cumhuriyeti devleti Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu görmezden gelemez. TTK'nın üretiminin yaklaşık yüzde 60'ını, özel sektörün üretiminin yüzde 40'ını tüketen ÇATES’i elden çıkarmak, sadece Zonguldak'a ve bölge ekonomisine değil, ülkemize ve milletimize de ihanet etmektir. Bölgemizde, enerji için ülkeler parçalanıp, insanlar katledilirken ülkemizin enerjisini dışa bağımlı hale getirmek büyük bir sorumsuzluktur. Biz 1990'lı yıllarda Zonguldak'ın ve ülkemizin geleceğini karartmak isteyenlere izin vermedik. Bugün de izin vermeyeceğiz.”
  
“BÖLGE İNSANLARI OLARAK HEP BİRLİKTE ‘ÇATES ÖZELLEŞMESİN’ DAVASINDA BİRLEŞELİM”
“Zonguldak taşeron cenneti olmayacak. Zonguldak daha fazla göç vermeyecek. Biz sendikalar olarak, Tes-İş Zonguldak Şubesi, Tes-İş Yatağan Şubesi, Türkiye Maden-İş Yatağan Şubesi ile birlikte; Enerji Bakanımızla, Özelleştirme İdaresi Başkanı ve Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü ile görüştük ve onları bilgilendirdik. Ey Zonguldaklı siyasetçiler, Zonguldak bitince siz siyaseti uzayda mı yapacaksınız? İktidar milletvekilleri, sizin göreviniz hükümetin enerji bakanı ve başbakan ile görüşüp bu özelleştirmenin durdurulması gerektiğini anlatmaktır. Ey Zonguldaklı işadamları, hedefiniz ÇATES'in özelleştirilmesini durdurmak olmalı. Buradaki kar oranı size yetmez. Bugün olduğu gibi düşük kalorili kömürünüzü ÇATES'e satmak sizin için en doğru olandır. Yoksa sizde mi dışarıdan kömür almanın hesabını yapıyorsunuz? Biz alalım sevdasından vazgeçiniz. Hep beraber ÇATES devlette kalsın davasında birleşelim. Ey Zonguldaklı yerel medya, ÇATES özelleşmesin davasında sizlere de büyük görevler düşmektedir, bizlere destek veriniz. Bölge insanları olarak hep birlikte ÇATES özelleşmesin davasında birleşelim.”
   
ALABAŞ: “BURADAKİ SESE KULAK VERİLECEĞİNE İNANIYORUZ”
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise, ÇATES'in, 1948'de bölgedeki düşük kalorili kömürlerin ekonomiye kazandırılması amacıyla kurulduğunu söyledi. Alabaş, "ÇATES'in özelleştirilmesi, başta Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun ve bölgedeki madencilik faaliyetlerinin zora girmesi anlamını taşıyor. Sadece elektrik veya maden işçilerinin değil tüm Zonguldak halkının, başta özel sektör maden ocaklarının, Zonguldak halkının ve kamuoyunun bu konuya duyarlı olması gerekiyor. Biz özelleştirme kararının bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz ve buradaki sese kulak verileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Haber : 

Abone Ol