CHP'DEN FINDIK ÜRETİCİSİNE BÜYÜK DESTEK!..
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, fındık üreticilerinin hakkını korumak için İtalyan Ferrero Şirketi hakkında inceleme yapılması talebi ile Rekabet Kurumu Başkanlığı’na başvuruda bulundu.
Başvurusunda, Türkiye’deki fındık ihracatında hakim konuma gelerek tekelleşen ve en fazla fındık ihracatı yapan Ferrero Şirketi ve ilgili şirketler hakkında soruşturma yapılmasını talep eden CHP’li Demirtaş: “Türkiye’de fındık ihracatında tekelleşen Oltan Gıda, Rekabet Kurumu’nun 2015 yılında verdiği izinle, küresel çikolata üreticisi Ferrero’ya devredildi. Bu devir ile Türkiye’de fındık alım piyasası bir İtalyan şirketin eline geçmiş oldu. Fındık üreticisi ile ülkemiz zarar ederken, Ferrero haksız kazanç elde etti. Bugün verdiğim dilekçe ile Rekabet Kurumu’nun fındık piyasasının tekelleşmesi sonucunu doğuran işlemini iptal etmesini ve söz konusu şirket hakkında soruşturma yapmasını ve mağduriyet yaratan bu durum karşısında alınacak önlemler alınmasını talep ediyorum” dedi.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş açıklamasında şunları ifade etti:
“CHP’DEN FINDIK ÜRETİCİLERİ İÇİN BİR ADIM DAHA!
Fındık, tarımda milli ürünlerimizin başında gelmektedir. Yaklaşık 400 bin üretici Türkiye’de 700 bin hektarlık alanda fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dünya fındık üretimi, son beş yıllık süreçte ortalama 778.000 ton olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin fındık rekoltesi ise ortalama olarak 600 bin ton civarındadır. 2010-2014 yılları arasında, Türkiye, dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştirmiştir. Türkiye’ de üretilen fındığın yüzde 15-20’si iç piyasa da tüketilmekte, yaklaşık yüzde 80-85’i ise ihraç edilmekte ve bu ihraçtan da yılda ortalama 3 milyar dolar gelir elde edilmektedir. Türkiye 2014’de 2,3 milyar dolar, 2015 yılında ise 3,5 milyar dolar ihracat geliri elde etmiştir. Türkiye’nin fındıktaki bu avantajlı durumuna rağmen fındık üreticileri çok büyük bir mağduriyet içindedir. Zonguldak’ta, özellikle Karadeniz Ereğli ve Alaplı ilçelerinde, Karadeniz’de her gittiğim il ve ilçede, fındık üreticisi vatandaşlarımızdan fındık fiyatlarının piyasada tekelleşen Ferrero tarafından yapılan manipülasyonla düşürüldüğü şikayetleri her geçen yıl artmaktadır.
CHP FINDIK ÜRETİCİSİNİN YANINDA!
Bilindiği gibi yakın geçmişte CHP’nin öncülüğünde Ordu’dan Giresun’a “Fındık İçin Adalet” yürüyüşünü gerçekleştirdik. Giresun’da yoğun bir katılımla yaptığımız mitingde Genel Başkanımı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifade ettiği 6 maddelik çözüm önerilerimiz gerçekleşinceye kadar da mücadeleye devam edeceğiz.
Her fırsatta yerli ve millilikten dem vuran AKP iktidarının yerli ve milli ürünümüz olan fındığı ve onu yetiştiren üreticilerimizi tekelleşmiş şirketlerin insafına bırakmayacağız.
FINDIK YOKSA ÜRETİM YOK!
İtalyan Ferrero şirketi, dünyanın 20’den fazla ülkesinde, ana hammaddesi fındık olan, Nutella, Kinder gibi markalar ile çikolata ve benzeri ürünler üretmektedir. Ferrero, 2013 yılında IF Mariano Stellifer S.P.A’dan Türkiye ve İtalya’da fındık ticareti ile iştigal eden Stelliferi şirketlerini (STELLİFERI) devralmasıyla Türkiye’de fındık ticareti alanında da faaliyet göstermeye başlamıştır.
Ferrero, Türkiye’deki ana faaliyetlerini ise tamamı kendine ait bir yan kuruluş olan Ferrero Türkiye Çikolata ve Tarım Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. ve Korvella Gıda Sanayi ve Dış Ticaret A,Ş. aracılığıyla sürdürmektedir. Manisa’da da üretim fabrikası vardır. Fındığı alıp işleyen Ferrero şirketinin yıllık cirosu ise 11,2 milyar dolardır. Bu sebeple Ferrero şirketi dünyadaki en büyük fındık alıcısı olan şirkettir. Sektörde büyük bir ağırlığı vardır. Bu şirket fındık almak zorundadır. Çünkü fındık almazsa, üretim yapamamaktadır.
Dünyadaki fındığın en büyük alıcısı olan Ferrero S.A.şirketi, bu şekilde fındık ticareti ile iştigal eden stelliferi şirketlerini (stelliferı) devralmasıyla Türkiye’de fındık ticareti alanında da faaliyet göstermeye başlamış ve Türkiye’de fındık fiyatını tek başına etkileyebilecek, fındık fiyatını manipüle edebilecek şekilde fındık piyasasında hakim güce erişmiş ve tekelleşmiştir.
YERLİ ÜRETİCİYE VE MİLLİ ÜRÜNE İHANET!
Bugün 20 liraya çıkması gereken fındık fiyatı 7-8 liraya düşüyorsa, hem Türkiye’deki en büyük ihracatçı, hem de dünyadaki en büyük alıcının olan Ferrero şirketinin olduğu bir piyasada manipülasyon yapıldığı çok açık bir şekilde ortadadır.
400 bin üreticiyi ilgilendiren, yüzde 80’i ihraç edilen, ülkemize 3 milyar dolar döviz kazandırabilecek fındığın fiyatının bu şekilde İtalyan şirketi Ferrero tarafından belirlenmesine izin verilmesi, fındık fiyatının bu şekilde manipüle edilerek Karadenizli üreticileri mağdur edilmesine izin verilmesi, deyim yerinde ise yerli üreticiye ve milli ürüne ihanettir.
ÜRETİCİYE YOKSULLUK, TEKELCİ ŞİRKETE ÖDÜL!
Fındık, Türkiye’de üretilmekte ancak fındık fiyatını, İtalyanlara ait olan Ferrero şirketi, belirlemektedir. Bu nedenle Türkiye’deki 400 bin üretici mağdur edilmektedir. Fındık üreticisi, rekolte çok da olsa az da olsa, yok fiyata fındığını satmak zorunda kalarak, zarar etmektedir. Elbette ki ülkemizde bu durumdan büyük zarar görmüştür. Çünkü 400 bin fındık üretici zarar ettiği gibi, ülkemiz de milyarlarca dolar ihracat gelirinden mahrum kalarak zarar etmektedir. Bu şekilde Ferrero şirketinin ve yabancılara ait şirketlerin piyasaya hakim konumu devam ederse, hem fındık üreticisi, hem de ülkemiz bundan sonra da zarar etmeye de devam edecektir. Fındık üreticileri, fındıkta manipülasyon yapılarak fiyatların düşürüldüğünü defalarca kamuoyuna açıklamışlardır.
Piyasadaki tekelleşmeye dikkat çeken sivil toplum örgütleri ile Ziraat Odası Başkanları da, fındık fiyatlarındaki istikrarsızlığın tekelleşmeden kaynaklandığını ve Rekabet Kurumu’nun acilen önlem alması gerektiğini ifade etmektedir.
Tüm bunlara rağmen Ak Partili Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkçi tarafından, dünyada en büyük fındık alıcısı olan Ferrero şirketine, TİM ihracat verilerine göre 2016 yılında Türkiye de en fazla fındık ihraç eden şirket olduğu için ödül vermekte sakınca görmemiştir.
Bugün yanlış politikalar, işlemler ve gözyummalar sonucu fındık fiyatı, Ferrero şirketinin iki dudağından çıkan rakamlarla belirlenmekte olup, fındık üreticisi ise tamamen Ferrero’nun insafına bırakılmıştır. Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin, bu bir suçtur. Dünyanın hiçbir ülkesinde tarım üreticisi bu kadar sahipsiz bırakılmamıştır.
YAPISAL SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ!
4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun ile kurulan ve amaçları da bu yasa ile belirlenen Rekabet Kurulu’nun, yasada açıkça belirtildiği gibi amacı:“mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamaktır.”
Bu açık düzenlemeye rağmen hala daha üreticilerin mağduriyetini görmezden gelerek, piyasayı küresel şirketlerin istedikleri şekilde idare etmelerine ses çıkarmamak hatta buna neden olacak karar almak en hafif tabirle görevi ihmal olarak nitelenebilir.
Bugün fındık üreticisi, adalet talep etmektedir. Üreticinin taleplerine kulak vermek, mağduriyetlerini gidermek için tekelci piyasa anlayışından bir an önce geri dönülmeli, fındık piyasasının yapısal sorunları çözülmeli ve fındıkta fiyat istikrarı sağlanmalıdır.”
Haber :
ETİKETLER : Yazdır