Çığ, Ereğli'deydi..

Abone Ol

O, yaşamını bilime adadı. O, Sümer, Akad, Hitit tabletlerini okuyan ve yorumlayan, Anadolu Tarihinin eşsiz araştırmacısı. Ve O, genç Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesini yaşayarak uygulayan, benimseyen ve özümseyen, Atatürk ilke ve Devrimlerinin Yüce Türk Ulusu'nun çağdaşlaşmasının temeli olduğunu her fırsatta belirten, Cumhuriyet aşığı ve yılmaz savunucusu bir Cumhuriyet kadını olan, ülkemiz ve dünyanın en önemli Sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ...

Çığ, KDZ. Ereğli Atatürkçü Düşünce Derneği'nin davetlisi olarak ilçeye geldi.

 

Yaşayan tarih’ Muazzez İlmiye Çığ ve yine yiğit, çağdaş, ilerici, mücadeleci olarak nitelendirilen Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan Ereğli’de düzenlenen panele katıldılar.

 

Atatürkçü Düşünce Derneği Kdz. Ereğli Şubesi ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Kdz. Ereğli Şubesi’nin organizasyonunda düzenlenen panelde ‘Kulluktan Yurttaşlığa’ konu başlığı altında Atatürk Devrimleri, İrtica ile mücadele, yeni eğitim sistemi 4x4x4 ve yurttaşlık konuları konuşuldu.

 

Muazzez İlmiye Çığ, kimdir?

 

(20 Haziran 1914, Bursa, Türkiye )

Sümerolog

 

Ailesi Kurtuluş Savaşı sırasında göçmen olarak Çorum'a geldi. İlkokula Çorum'da başladı. Daha sonra ailecek Bursa'ya taşındılar; bu şehirde özel bir okul olan Bizim Mektep'te Fransızca ve keman dersleri aldı. 1926'da sınavla Bursa Kız Muallim Mektebi'ne girdi. 1931 yılında mezun oldu ve babasının da öğretmenlik yapmakta olduğu Eskişehir'e tayin oldu. Öğretmenlik mesleğini dört buçuk yıl yaptı; 1935'te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sümeroloji bölümüne girdi. Üniversiteyi 1940 yılında bitirdi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne tayin oldu. Aynı yıl Kemal Çığ ile evlendi. Müzede çalıştığı 31 yıl boyunca meslektaşı Hatice Kızılay ve Dr. F.R. Kraus ile birlikte müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış onbinlerce tableti temizleyip, sınıflandırıp numaralandırdı; 74bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu; üç bin tabletin kopyasını yapıp katalog halinde yayımladı; dünya bilim adamlarına eşsiz bir kaynak hazırladı.

 

1957'de Münih'teki Oryantalistler Kongresi'ne katıldı. 1960'da Heidelberg Üniversitesi'nde altı aylık bir çalışma yaptı. 1965'de Roma'da sergilenen Hitit sergisini bu şehirden alarak Londra'ya götürdü. 1972'de emekliye ayrıldı.

 

Emeklilikten sonra bir süre yurtdışında yaşayan Muazzez İlmiye, 1988'de Philadelphia'daki Asuroloji kongresine katıldı. Prof. Kramer'in History Begins at Sumer adlı kitabını Türkçeye çevirdi ve kitap 1990'da “Tarih Sümerle Başlar” adıyla Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı. Kitabın çok ilgi görmesi üzerine 1993'te çocuklara yönelik Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculukkitabını yazdı; ilerlemiş yaşına rağmen ardı ardına eser vermeyi sürdürerek Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan 13 kitap yazdı.

 

2000 yılında İstanbul Üniversitesi kendisine "Fahri Doktor" unvanı verdi. 2005 yılında Osmaniye'nin Çardakköyü'ndeki Anadolu Kültür Araştırmaları Derneği tarafından "Özgür İnsan Ödülü" ile ödüllendirildi.

 

"Vatandaşlık Tepkilerim" adlı kitabında, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçuyla yargılandığı davada beraat etmiştir.


Haber : 

Abone Ol