Kdz.Ereğli

Çorumluoğlu: "3 dönemden fazla muhtarlık olmaz!.."

Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, “Bazı muhtar arkadaşlar aday olduklarında hep vaat, hep vaat, anlatmışlar. Şimdi geliyorlar ellerinde listeyle. Sen bunları vaat ederken geldin bunları bana sordun da mı söyledin? Bizim bütçenin yarısını sana versek, senin vaatlerini yerine getiremeyeceğiz. Halkın karşısına çıkınca yüksekten yüksekten uçmuşuz, icraat kısmına gelince Kaymakam bey yetiş. Arkadaşlar böyle bir şey yok.”

Abone Ol

Karadeniz Ereğli’de yerel seçimlerin ardından seçimi kazanan muhtarlara yönelik “Muhtarlarla Buluşma” toplantısı, Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Ferdi Kuyu, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Erkan Bülbül, kaymakamlığa bağlı daire müdürleri,  Kdz Ereğli merkezde ve köylerde 31 Mart’ta seçimleri kazanan muhtarlar katıldı. Toplantıda saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Kdz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada seçimlerde yaklaşık 40 civarında yeni muhtarın seçildiğini, bunun beklenen sonuç olduğunu söyledi.

Yeni seçilen muhtarlara hayırlı olsun dileklerini ileten, önceki dönemden sonra görevini sürdüren muhtarlara da başarılar dileyen Kaymakam Çorumluoğlu şöyle dedi:

“Burada söyleyeceğim hususların bir kısmı Ereğli’de gördüğüm eksiklikler, bir kısmı da yaklaşık 27-28 yıllık kaymakamlık görevimde karşılaştığım sıkıntılarla ilgili eksiklikleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Birinci olarak söylemek istediğim, yeni seçilen arkadaşlarımız eski muhtarlardan hesapları ve işleri teslim alsınlar. Bu teslimde bazı sıkıntılar olabilir, eski muhtarlar bu hesapları vermek istemeyebilir, yanlış verebilirler. Fakat devlet idaresinde bir hususu gözden ırak tutmayın. İşin temeli kağıttır, imzadır, yazıdır; söze fazla itibar etmemek lazım. Eğer eski muhtar size bir şeyleri teslim etmiyorsa, yeni heyet bunu tutanakla alsın ve yeni bir başlangıç yapsın. Eskiden beri devam eden arkadaşlarımız da hesaplarını kontrol etsinler. Bugüne kadar benim rastladığım hususlar; hesap kitapta eksiklikler var. Doğru bir hesap düzenimiz yok. Cuma günü arkadaşlarımız size ayrıca daha ayrıntılı bir eğitim verecek.”

“TÜYÜ BİTMEDİK YETİMİN HAKKI VAR”

Bazı işlerin muhtarlara sıkıntı getirebileceğini ifade eden Çorumluoğlu, devletin ve milletin parasını idare etmenin kolay bir şey olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Eskiden kayıt kuyut yoktu, bu dönemde herkes herkesi takip ediyor, harcadığınız bir kuruş yanlış paranın hesabını size sorarlar. Ben ilk geldiğim gün daire amirleri ve muhtarlarla toplantılar yaptım ve idarecilik hayatımda hep bir şeyi söyledim. Burada da tekraren söylüyorum. Bana iki şeyle gelmeyin. Bunlardan bir tanesi, para puldaki hatalar. Onu oradan alacaktık, bunu buradan alacaktık, onun yerine bunun faturasını kesiver işini ben taşımam. Doğru neyse onu yapın. Bazen muhtar arkadaşımız kdv ödemeyelim diye fatura kestirmiyor. Bunu zamanında idareci arkadaşların bir kısmı da yaptı. Bunlar doğru şeyler değil. Burada faturaysa alın, o da devlete vergi olarak gitsin. Kaydınızı iyi tutun, parayı toplarken iyi toplayın. Demiş ki benim fındıklıkta çalış, ben senin borcunu sıfırlarım. Ben böyle şeyi burada gördüm. Bunun savunulacak hiçbir tarafı yok. Biz bunu mahkemeye intikal ettirdik.  Araba devrildikten sonra, bana gelip de kaymakam bey ben şöyle yanlış yaptım, demeyin. Tüyü bitmedik yetimin hakkı var.”

“BU DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL”

Çoğu köyde çok sayıda aday çıkmasına rağmen, önemli bir olay yaşanmadan seçimlerin cereyan etmesinin sevindirici olduğunu belirten Ereğli Kaymakamı şöyle devam etti:

“Seçilemeyen muhtar arkadaşlar, sizlerle toplantı yapmadan sizleri şikayete gelmeye başladılar. Parke taşını oraya döşüyor, kendine oy verenlere parke döşüyor. Bunu takip etmek vatandaşın hakkı. Biz hiç kimseyi ikinci bir kişiyi dinlemeden yargılamayız. Siz şikayet edilirsiniz, o taşı doğru mu döşüyorsunuz diye biz gelir tespit yaparız. Özellikle taşlar konusunda ciddi şikayet var. Bu sene mecbur kalmadığımız sürece taş dağıtılmayacak. Altyapı yok, su patlıyor, kanalizasyon yok, üstüne taş döşeyelim. Bu hatayı ben de yaptım, hepimiz de yaptık. Bu doğru bir yaklaşım değil.  Önce altyapıdan başlarsın. İşin makyaj kısmı. Arabanın motoru bozuk, freni tutmuyor, üstüne cila attırmışız. Ondan sonra taş döşediğiniz yeri açıyorsunuz, yeni su borusu, kanalizasyon hattı döşüyorsunuz, taşların yarısı heder oluyor. Taşla oy avcılığı yapmak yanlış.”

“BEŞ SENEDE ÜÇ SORUNU ÇÖZÜN, MUHTARLIĞINIZ GARANTİ”

Bazı köylere gittiğinde ciddi olarak üzüldüğünü belirten Çorumluoğlu, “Bazı ihtiyaçların bugüne kadar çözülmesi gerekiyordu, bir içme suyunun, kanalizasyonun çözülmesi gerekiyordu” dedi.

Ereğli Kaymakamı şunları söyledi:

“Burada işlerimizi bir düzene koyalım. Meclis toplantımızda ve Köylere Hizmet Götürme Birliği toplantılarında söylüyorum. Her sene her köyde bir tane iş yapalım. Köye gidiyoruz, kanalizasyon yok, içme suyu yok, şu yok bu yok. Benim emrimde bir kasa para yok.  Her köyde ben bir senede bir işi çözebilirsem en başarılı kaymakamım. Hiç hayal görmeye gerek yok. Ayaklarınız yere bassın. Her muhtardan biz şunu isteyeceğiz. Sizin köyünüzün en önemli sorunu nedir? Siz bu sorunu kendiniz idare heyetiyle belirledikten sonra köy kararı alacaksınız. Biz de geleceğiz, bakacağız, ne sorun varmış. Bazen köy konağı sorunumuz var diyor. Senin içme suyu sorunun çözüldü mü de köy konağı istiyorsun. Ondan sonra Ağustos ayı gelince Cevdet Bey (Yiğit) bize tankerle su gönder. Sen orada köy konağı yapacağına içme suyunu niye tamir ettirmedin. İşlerimizi sıraya koyalım. Kaymakamlıktan, il genel meclisinden bir talepte bulunduğunuzda üç şey istemeyin, bir tane konu isteyin ve başarın. Önümüzdeki dönem bir konu daha isteyin ve başarın. Beş senede üç tane sorunu çözün, bir dahaki döneme muhtarlığı kazanmanızı ben garanti ederim size. Ama çözemiyorsunuz, çözseniz zaten bu durumda olmazdık. Biraz daha derli toplu, planlı bir çalışma içine girelim.”

“VAAT EDERKEN BANA SORDUN DA MI SÖYLEDİN?”

Özel idare ve KÖYDES ödeneklerinin belirlenmesinin ardından muhtarlarla gruplar halinde bir araya gelerek sorunları tespit edeceklerini ve yazın işlerine bakacaklarını belirten Ereğli Kaymakamı şunları kaydetti:

“Bazı muhtar arkadaşlar aday olduklarında hep vaat, hep vaat, anlatmışlar. Şimdi geliyorlar ellerinde listeyle. Sen bunları vaat ederken geldin bunları bana sordun da mı söyledin? Bizim bütçenin yarısını sana versek, senin vaatlerini yerine getiremeyeceğiz.  Halkın karşısına çıkınca yüksekten yüksekten uçmuşuz, icraat kısmına gelince Kaymakam bey yetiş. Arkadaşlar böyle bir şey yok. Ben 93 köyü gezdim.  Bundan sonra yine geleceğim ama spesifik işler için geleceğim. İlgili arkadaşlarla geleceğim, bütün daire müdürlüğüyle değil.”

“SUYU AKITAMIYORSAK, SİZ MUHTAR, BEN KAYMAKAM OLARAK BIRAKIP GİDELİM”

Elektrikle su basılan köyler haricinde su parası toplanmadığını belirten Kaymakam, “Aşağıki evler bahçe suluyor, yukarıdaki evlere su yetişmiyor. Su parası toplamazsanız böyle. Su parası toplamazsanız, motopomp arızalandı diye gelmeyin” ifadelerini kullandı.

Çorumluoğlu şöyle devam etti:

“Geldiğimden beri üç motopomp aldım, biri on bin lira, biri yirmi bin lira. Elektrik parasını ödeyemediğimiz köyler oldu, soruşturmalarını açtık, adliyeye intikal ettirdik. Özellikle elektrikle su basılan yerlerde su parasını ödemeyen arkadaşların sularını keseceğiz. Böyle bir dünya yok. Sen suyu kullan, elektrik faturası gelince ödemiyorum de. Köyün borcu yüzünden kaç tane köyümüzün suyu kesik. O zaman ben paramı ödemişim, su içemiyorum. Bu adalet mi? Ne bu dünyada, ne öbür dünyada bunun hesabını veremezsiniz. Bunda bir düzen oluşturacağız. Su fiyatlarını köylerimize bildirdik, bunların tespitlerini yapın, ben bu konuda sizlere destek olacağım. Enerjisa ile akraba olduk. Muhtar bize geliyor, biz arıyoruz bunların elektriğini kesmeyin diye.  Size motopomp alınmış, su hattınız döşenmiş, deponuz yapılmış, para ödemiyorsunuz.  Dört aydır suları kesik köylerimiz var. Bu ya muhtarın beceriksizliği, ya vatandaşın duyarsızlığı. Suyu elektrikle basıyorsak, parayı toplayacaksınız. Şebekeyle geliyorsa, boruları eskiyor,  depo eskiyor, bir miktar buna katlanacaksınız. Yaz aylarında su ciddi bir sıkıntı haline geliyor. O köyde biz suyu akıtamıyorsak, ne siz muhtar olarak, ne ben kaymakam olarak, bırakıp gidelim arkadaşlar. En temel ihtiyaç sudur. O suyu orada akıtacağız, bunun bedelini ödemeyenlere de müeyyide uygulayacağız. Suyu kesemezsiniz falan, onu geçeceksiniz, suyu da keseceğiz, icraya da vereceğiz. Su parası atla deve değil. Bir paket sigaraya on lira veriyor, bir su faturasına on lira ödemiyor.Senin yüzünden diğer komşun su içemiyorsa bu olmaz.”

ÇÖP UYARISI…

Vali Erdoğan Bektaş’ın köylerde çöp sorunu konusunda, her noktaya çöp atılmasına karşı uyarılarda bulunduğunu ifade eden Kaymakam Çorumluoğlu, “Bunun sorumlusu muhtardır” dedi. 

Yolların kenarlarının çöplük gibi olduğunu, derelerin çöp dolu olduğunu belirten Ereğli Kaymakamı, “Biz bu kadar kötü bir çevrede yaşamak ve gelecek nesillere bunu bırakmak zorunda değiliz. Bu konuda gerekli çalışmalar yapılacak, konteynırlar gerekirse yenilenecek, hafriyat çöpleri için yerler belirleyeceğiz. Buraların dışında hafriyat dökülmesine izin vermeyin, tespit ettiğimizde en yüksek ceza neyse onu yazacağız.” Diye konuştu.

“HER KÖYDE BİR PROJEYİ DESTEKLEYELİM”

Yapılacak çalışmaların projeli olarak yapılmasını isteyen Çorumluoğlu, “Hakikaten hem sizin döneminizi, hem bizim dönemimizi hatırlatacak çalışmalar olsun. Her köyde bir projeyi destekleyelim. Bunun örneğini, Karakavuz, Akköy ve Uludağ’da bu sene arıcılık projesini destekleyeceğiz. Topçalı, Hamzafakılı ve Aydınlar’da seracılığı destekleyeceğiz. Bir köyde hayvancılığı destekleyelim, bir köyde çilek üretimini destekleyelim. Bizim tarım müdürlüğü personelimiz geldiğinde bilsin ki bu köyde bir yoğunlaşma var. Her köyün, mahallenin kendine göre çözümü vardır” dedi.

Her yerde her şeyi yapmaya çalışılmaması gerektiğini belirten Çorumluoğlu şunları söyledi:

“Bir projenin tesis edilmesi, tutturulması ve ayakları üzerinde durması bir kaymakam dönemine yetişmiyor. Biz değiştiğimiz, siz değiştiğiniz zaman proje kadük kalıyor.  Öyle bir proje yapalım ki o proje hepimiz değişse de proje dimdik ayakta dursun.”

“ŞEHİRLERİN YAŞANACAK HALİ KALMADI,  KÖYLERDEKİ YAŞANTIYI DEVAM ETTİRELİM”

İlçede doğa turizmi, deniz turizmi ve diğer turizm çeşitlerinin hepsine yönelik çalışmalar yapılacağını ifade eden Kaymakam Çorumluoğlu şöyle devam etti:

“Güneşli’deki şelalelerimizle ilgili çalışma yapacağız. Deniz kenarları ile ilgili çalışma yapacağız. Artık insanlar eskisi gibi deniz kenarında tatil peşinde değil.  Tabiatta yürümek de insanları mutlu ediyor. Dün su kemerlerine yürüdük. Ufak tefek bir harcamayla çok güzel bir yer olarak değerlendirilebilir. İnsanlar kuş sesi dinlemek için köylere gidiyor. Eskiden köyde yaşamak kötü bir işken, şu anda köyde yaşamak insan ömrünü uzatıcı, güzel bir yaşam haline geldi. Büyük şehirlere yakınız. Gelip orada biz ekoturizmi Artvin’de yapmaya çalıştık ama burası İstanbul’dan insanların arabayla gelebileceği bir yer.  Dolayısıyla turizm faaliyetlerini de sizlerle birlikte yapacağız, özellikle kırsaldaki kesimimiz de buna destek olsun. Gözleme üretip satar, ev ekmeği yapar satar, yumurta kaynatıp satar. Ama köylere gidiyorum, üzerinde tarih damgalı yumurtalar, şehirden alınma ekmek. Yapmayın arkadaşlar. Bu köylerimizdeki yaşantıyı devam ettirelim. Çünkü şehirlerin artık yaşanacak hali kalmadı. Gürültü, kalabalık, trafik; artık sağlıklı bir yaşamı şehirde süremiyorsunuz. Köydeki adama bakıyorsun, şehirden yoğurt götürmüş. Bu olmaz. Bu manada turizm çalışmalarında da elbirliği içinde olacağız, sizlerin önerileri varsa, bu çalışmalara sizler de eşlik edebilirsiniz.”

HÜKÜMET KONAĞININ TAŞINMASI…

Hükümet konağının taşınması konusunda bilgi veren Çorumluoğlu şunları söyledi:

“Ben geldiğimde bir söz vermiştim, hükümet konağını taşıyacağım diye. Oradki meydan projesinin önünü açmak için. Biz kaymakamlık olarak belediyenin önünde engel olmak istemiyorum. Hükümet konağından tapu taşındı. Şık bir tapu idaresi yapıldı. Diş hastanesinin yanı, Honda bayisinin alt tarafında. Yakında bir açılış, kokteyl gibi yapacağız. Nüfus ve SYDV’yi de eski su idaresi binasına taşıdık. Maliye ve milli eğitim hafta sonu taşınacak. Kaymakamlık da hafta sonu veya hafta başında taşınacak. Ramazandan önce biz hükümet konağını kapatacağız. Ondan sonra da yıkım çalışmaları yapılacak, belediyeye arsayı teslim edeceğiz.

Biraz geciktik ama geçmiş dönem belediyesi hazırlıkları son bir ayda bitirebildi. Seçimden önce son bir ayda taşınmak istemedim. Yeni bina zor bir bina. Daire amiri arkadaşlarımız da zorlanacak. Ama şehrin önünü açmak için bu zorluğu çekeceğiz. Projemiz bitti, yakında ihale hazırlıkları için dosyamız gelecek. Dosya geldikten sonra ihale hazırlıklarına, emniyet ve garajın olduğu yerde çıkacağız.  Yeni hükümet konağı fiziki olarak yetmiyor olabilir, hizmetler aksayabilir ama bence geç kalmışız. Bu çalışmayı beş yıl önce yapmamız gerekiyordu. Geçmiş döneme laf söylemek adetim değil ama bu dönemde en azından ben hükümet konağını yıkacağım. Yapmak bana nasip olur olmaz bilmiyorum, ben veya benim yerime gelecek arkadaş bunu yapacak.”

“DEVREK YOLU ÇAYLIOĞLU’NA KADAR  BU YIL AÇILACAK”

Çorumluoğlu, Ereğli Devrek yolunda, Çaylıoğlu’na kadar olan kısmın, bu yılın sonuna dek açılacağını söyledi.  Çalışmaların iyi gittiğini, devam eden çalışmalar kapsamında bayrama kadar menfezin tamamlanacağını belirten Kaymakam Çorumluoğlu, “Bu zamana kadar vatandaşımıza eziyet çektirmişiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da verdiği söze binaen, hedefimiz kısa zamanda Devrek yolunu açmak” dedi.

“MUHTARLIK ÜÇ DÖNEMDEN FAZLA OLMAZ”

Kaymakam Çorumluoğlu, daha önce de ilçedeki iki muhtarlar derneğinin birleşmesi konusunda tavsiyede bulunduğunu belirterek, “Gayrı hukuki bir şey söylemek istemiyorum, insanların istediği kadar dernek kurma hakkı vardır. Ama bizim memleketimiz hep bölünmeden kaybetti, gelin bir araya gelin, tek dernek haline getirin.  Bu bizim de işimizi zorlaştırıyor” dedi.

Üç dönemden fazla muhtarlık yapanların bulunduğunu belirten Ereğli Kaymakamı şunları söyledi:

“Üç dönemden fazla yapan arkadaşlar var. Bu iş üç dönemden fazla yapılmaz. Şahsi tecrübemi söylüyorum. Kaymakamın dönemi beş yıldır.  Ben STK’lar için bir dönem öğrenin, bir dönem yapın diyorum. Dolayısıyla buradaki muhtar arkadaşlarıma tavsiyem şu; ömrünüzün törpülendiğinin farkında değilsiniz. Ayaklarınız yere bassın, kendinizden sonra başka bir arkadaşı hazırlayın. Bir daha seçildiğinizi burada ben göremeyeceğim ama bu dönem son deyin rahat edin. Bir derneğe seçiliyorsanız, ben bu işi bu kadar yapacağım deyin. Etrafınızda üç tane sizi gaza getiren adam oluyor, senin gibi muhtar olmadı, senin gibi kaymakam, il genel meclisi üyesi gelmedi diyor, ömrünüzü küçültüyorsunuz. Ben istemiyordum da köylü beni istedi diyor.  Nerede seni istedi köylü? Köylüyü sen gaza getirdin.” 

SEÇİMLER YAPILDI

Toplantıda, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti üyeliğine, Kavaklık Muhtarı Nazif Kaplan ile Soğanlıyörük Muhtarı İsmail Akdeniz seçildi. 

Köylere Hizmet Götürme Birliği üyelikleri için ise Rıfkı Gültekin, Hüseyin Engin ve Şanver Aktağ aday oldu.  Birliğin muhtar üyelikleri için ise Bayat Köyü Muhtarı Ahmet Eyrilmez ve Vakıf Köyü Muhtarı Sadullah Karahan aday oldu.

Toplantıda kaymakamlık birim amirleri tarafından, devret hiyerarşisinin tanıtılması çerçevesinde merkezi yönetim, il ve ilçe yönetimi, mahalli idare yönetimi; muhtarlık müessesesi ve organları, muhtarların yetki ve sorumlulukları anlatıldı.

Toplantıda ayrıca Muhtar Bilgi Sistemi (MUBİS) tanıtım filmi gösterimi gerçekleştirildi.


Haber : 

Abone Ol