Ekonomi

Daha güzel bayramlara…

Güzelim ülkemiz yirmi yılı aşkın bir süredir ekonomik, sosyal ve siyasal sorunlarla boğuşuyor.

Abone Ol

Kurban bayramına bu sorunların iyice derinleştiği koşullarda giriyoruz. Halkımızın büyük bir çoğunluğu geçim sıkıntısı içinde. Açlık sınırının altında yaşayan on milyonlar var.

Ama tabii bütün bunlar, tarihsel kökleri Hz. İbrahim ile oğlu Hz. İsmail’e dayanan kurban ritüelinin önemini ve anlamına yok etmiyor.

İslam dünyası, “Büyük Bayram” (İyi-i ekber) olarak adlandırılan kurban bayramını hicretin ikinci yılından (623) kutluyor. Kurban bayramı da Ramazan bayramı gibi allaha yakınlaşma anlamına geliyor. Bu da allaha sunulan bir can olarak somutlaşıyor.

Her dinde kurban ritüeli var. En sade olanı islamdadır.

Kurban bayramı, aynı zamanda, sosyalleşmenin önem kazandığı bir bayramdır da. Dört gün süren bayram sırasında kurban etlerinin paylaşımından karşılıklı ziyaretlere kadar halk kardeşlik duyguları içinde bütünleşir.

Bu bayramda da bunu yaşayacağız/yaşıyoruz. Ama bu yine de ekonomik ve sosyal sorunlarımızın içimizi yakan derinliğini ortadan kaldırmıyor. Bilet parası denkleştiremediği için memleketine gidemeyen, torununa harçlık veremeyen, tenceresine et girmesi için kurban kesme gücü olanlardan hamiyet bekleyen insanların bayramı haklı olarak buruk kutluyorlar.

Nice güzel bayramlara !..

Yeni Ufuk


Haber : 

Abone Ol