Zonguldak

Demirtaş, Zonguldak’ın bitmeyen yollarını sordu

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçe görüşmelerinde bir konuşma yaptı. Konuşmasında Zonguldak’ın yolları, Filyos Limanı, kılavuzluk hizmetleri ile ilgili konulara değinen CHP’li Demirtaş, şunları ifade etti;

Abone Ol

Zonguldak-Kilimli Sahil Yolu Projesi, Çaycuma-Bartın ayrımı, Hisarönü Zonguldak yolu toplamda 34,2 kilometre, Zonguldak -Kilimli arası 6 buçuk kilometre; ilk ihale 2011 yılında yapılmış, bu gün bitmiş mi? Bitmemiş.

Devrek Çaycuma-Zonguldak yolu 34 buçuk kilometrelik yol, ilk ihale 2014 yılında yapılmış, yol bitmiş mi? Bitmemiş.

Mithatpaşa-1 ve Mithatpaşa-2 tünelleri var, ilk ihale 2012 yılında yapılmış, tünellerden biri bitmiş ama ışıklandırma gibi eksiklikleri var, bitmiş mi? Bitmemiş.

Ereğli Devrek yolu 55 buçuk kilometrelik bir yol, yolun yapımı için ilk ihale 2005 yılında yapılmış, yolun kısmen biten, Kasım 2019’da asfaltlanan Çaylıoğlu’na kadar olan kesiminde 2020’de derin çukurlar oluşmuş, vatandaşlarımızın can güvenliği tehlikeye girmiş; yol bitmiş mi? Bitmemiş.

Zonguldak-Ereğli yolu 46 kilometrelik yol, 46 yıldır yapımı devam ediyor, size soru soruyoruz; yol bitmiş mi?

Ereğli çevre yolu 16,6 kilometrelik yol, daha ihalesine dahi çıkılmamış. Filyos Limanı ve endüstri bölgesi Batı Karadeniz ekonomisi açısından son derece önemli bir projedir, ancak Filyos Projesi’yle Zonguldak’ın bağlantısını sağlayacak Filyos -Zonguldak yolunun yapımı ise henüz başlamamıştır. Bu yolun da başlanarak bitirilmesi Zonguldak’ın yararına olacaktır.

ZONGULDAK’TA ULAŞIM PROJELERİ TAM BİR BAŞARISIZLIK HİKAYESİ…..

Ulaşım ve altyapı konusunda âdeta kaderine terk edilmiş bir ilin milletvekili olarak konuşuyorum. Zonguldak’ta yılan hikâyesin dönen ulaşım ve altyapı projeleri bir türlütamamlanmıyor. İhaleler şeffaf değil, işler aksıyor, erteleniyor ya da bir yolsuzluk ortaya çıkıyor. Teslim edilen yollarsa daha iki ay geçmeden deliniyor, bozuluyor; tam bir başarısızlık hikâyesi var. Yanlış politikalar nedeniyle Zonguldak’ın yolları bir türlü bitmiyor. Üstelik Zonguldak’ın yollarıyla ilgilisorduğumuz sorular da ya hiç cevaplanmıyor ya da tam olarak cevaplanmıyor. Eksik bilgi veriliyor. Milletin adına sorduğumuz sorulara cevap olarak link gönderiliyor. Bu da tek adam rejiminin getirdiği bir şey herhâlde. Soru önergesine cevap olarak link gönderilmesini tam bir lakaytlık olarakdeğerlendiriyorum. Devlet ciddiyetiyle de bağdaşmayan bir durumdur bu durum. Bu tür davranışlar maalesefdemokrasimize zarar verdiği gibi Meclisin saygınlığına da gölge düşürmektedir; bunu kabul etmemiz de mümkün değildir

FİLYOS LİMANI’NI DA MI TOSYALI HOLDİNG’E VERİLECEK? GERÇEKLERİ BİLMEYE HAKKIMIZ VAR!

Filyos Limanı ile konulara açıklık getirilmesini söyleyerek; “Filyos Limanı altyapı işleri için ilk ihale Mart 2014’te yapılmış, Kasım 2020 olmuş, liman bitti ve teslim edildi mi? Daha altyapı işleri hâlâ bitmedi ve teslim edilmedi. Burada da tam bir hayal kırıklığı var. Sadece Filyos Limanı ve altyapısı için 2 milyar gibi bir harcama yapılması planlanmıştır. Ancak hiçbir ihale yapılmadan Filyos Endüstri Bölgesi yönetici şirketi olarak Varlık Fonu yöneticisi Fuat Tosyalı’nın sahibi olduğu Tosyalı Holdinge verilmiştir. Bu durum, Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde büyük bir rahatsızlık ortaya çıkarmıştır. Bugün Zonguldak kamuoyunda Filyos Limanı üstyapı ve liman işletmeciliğinin de Tosyalı Holdinge verileceği konuşulmaktadır. Filyos Limanı üstyapı ve liman işletmeciliği de Tosyalı Holdinge mi verilecektir? Oysa bölge sanayicileri tarafından, liman işletmeciliğinin kamu tarafından yürütülmesinin daha doğru olacağı düşünülmektedir. Bu işi kim yapacaktır? Kamu mu yapacaktır yoksa özel sektör mü yapacaktır? Eğer özel sektör yapacaksa bununla ilgili ihale yapacak mısınız? Tüm Zonguldaklıların, tüm Türkiye’nin gerçekleri bilmeye hakkı var” ifadelerine yer verdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş konuşmasında şunları da dile getirdi;

KILAVUZLUK HİZMETLERİNDE YARGI KARARINA UYULACAK MI?

Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleriyle ilgili 31/12/2018 tarihli Resmî Gazete’de bir yönetmelik yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğe bağlı olarak da Bakanlığınızda pek çok idari işlem tesis edilmiştir. Basında bununla ilgili olarak bazı çıkar gruplarının menfaat sağladığı ve bu şekilde de bazı kişi ve şirketlerin korunduğu, bazı kişilere de yasalar aykırı olarak haksız kazanç sağlandığı tüm bu usulsüz işlemlere Bakanlığınızda görev yapan danışmanların dâhil olduğu haberleri yer almıştır. Bu sebeple kılavuzluk hizmetleriyle ilgili yargı kararlarını yerine getirecek misiniz? Ya da bu yargı kararlarını boşa çıkarmak için yeni bir yönetmelik mi yayınlanacaktır?

 


Haber : 

Abone Ol