Siyaset ligi futbol ligine benzer: futbol liginde bir-kaç takım şampiyonluk için mücadele ederken çok sayıda takım bir alt kümeye düşmemek için mücadele eder.
Siyaset ligi’nin farkı küme düşme olmamasıdır. Yerel lig, alt lig değildir; ayrı bir ligtir.
Örneğin bizde çok sayıda parti kurulmasının ve çok sayıda partinin seçimlere katılmasının sırrı burada gizlidir.
Çok parti ilk bakışta siyaset kültürünün gelişmişliği şeklinde bir izlenim yaratır. Ama aslında öyle değildir. Çok fazla parti, siyasal bilincin çok fazla gelişmediği, siyaset kültürünün düşük profilli olduğu ülkelerde daha çok görülür.
Çok fazla partinin varlığı toplumsal farklılaşmaya da aykırıdır aslında. Çünkü demokrasilerde siyasi partiler son analizde farklı sosyal kategorilerin çıkarlarını yansıtırlar.
Bir toplumun etnik mozayiği geniş olabilir, ama sosyal bileşimdeki farklılıklar birkaç tanedir.
Batı ülkelerinde toplumsal hiyerarşiye koşut şekilde birkaç parti iktidar mücadelesi yapar. Bu yüzden tek bir partinin uzun süre iktidar olması olayı oralarda pek gözükmez. Ana partiler ya yer değiştirerek iktidarı paylaşır veya ülke genelin de koalisyon hükümetleriyle yönetebilir.
Bu gibi gelişmiş ülkelerde başarısız koalisyonlar sık sık dağılıp yerlerine yenileri geçer. Bu şekilde başarısızlığın derinleşmesi önlenir. Başarısız yönetimlerin kendiliğinden çekilmesi, demokrasinin temel ölçütlerinden birisidir.
Burada önemli olan ülkenin ve halkın esenliğidir. Demokrasi teriminin hak yönetimi anlamına gelmesinin nedeni de budur.
Yeni Ufuk
Haber :
ETİKETLER : Yazdır