Duble Yolun Hafriyatı Denize Taştı!
Zonguldak- İstanbul Karayolu'nun Ereğli kesiminde yapılan duble yol çalışmalarında ortaya çıkan toprağın, kamyonlarla taşınarak deniz kıyısına dökülmesi tepki çekti.
Zonguldak- İstanbul Karayolu'nun Ereğli kesiminde yapılan duble yol çalışmalarında ortaya çıkan toprağın, kamyonlarla taşınarak deniz kıyısına dökülmesi tepki çekti.
Zonguldak- İstanbul Karayolu'nun Ereğli kesiminde yapılan duble yol çalışmalarında ortaya çıkan toprağın, kamyonlarla taşınarak deniz kıyısına dökülmesi tepki çekti. Kıyıdaki yeşil örtünün yok olmasına neden olan toprak, denize de taşarak kirliliğe yol açtı. Zonguldak Valisi Erdal Ata, alternatif bir alan olmadığı için toprağın deniz kıyısına dökülmesine izin verdiklerini söyledi.
Hükümetin Acil Eylem Planı Bölünmüş Yol Programı'nda yer alan Zonguldak- İstanbul Karayolu'nun Zonguldak ile Ereğli İlçesi arasındaki 46 kilometrelik yolda gerçekleştirilen duble yol çalışmaları 2009'da başladı. Çalışmalar kapsamında ortaya çıkan hafriyatın döküleceği alan olarak ise Kozlu Beldesi Ilıksu mevkiindeki deniz kıyısı belirlendi. Firma, yaklaşık 2 yıldır her gün kamyonlarla taşınan toprağı, yol kenarındaki uçurumdan denize doğru boşaltıyor. Günde ortalama 50 kamyon hafriyatın döküldüğü deniz kıyısındaki yeşil örtü tamamen yok oldu. 200 metre yükseklikten aşağıya doğru dökülen toprak, denize de taştı.
'DEVLET ELİYLE KATLİAM ÜZÜCÜ'
Denizin kirlenmesine, kıyıdaki eko sistemin yok olmasına neden olan hafriyat dökümüne Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz tepki gösterdi. Kıyıdaki yeşilliğin tamamen yok olduğunu belirten Gürbüz, "Devlet eliyle böyle bir katliamın yapılması son derece üzücü. Burada hem doğa yok olmuş hem deniz kirlenmiş. Biz ilimizde turizmin gelişmesini beklerken denizin bu şekilde kirletilmesine anlam veremiyorum. Denizi ne yazık ki bitirdiler. Son derece yanlış. Devlet eliyle yapılmasını da kınıyoruz" dedi.
VALİ ATA: "ALTERNATİF ALAN YOK"
Vali Erdal Ata ise başka alternatif bir alan olmadığı için toprağın deniz kıyısına dökülmesine izin verdiklerini söyledi. Vali Ata, "Arazinin yapısı nedeniyle yüzbinlerce metreküp hafriyat zorunluluğu var. Bu çıkan hafriyatın dökülebileceği uygun bir alan maalesef yok. Alternatif bir alan olmadığı için oraya dökülüyor. Temiz hafriyat malzemesi olduğu için yani içinde çöp yok, atık yok, kimsayal yok. Dolayısıyla denize zarar vereceğini sanmıyorum. Ayrıca bana verilen bilgiye göre şu an denize ulaşmıyor" diye konuştu.
Öte yandan, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün yaklaşık 4 ay önce, toprağın denize taşması nedeniyle yüklenici firmaya Çevre Kanunu'nun ilgili maddesi gereği 35 bin lira para cezası kestiği belirtildi.
Haber :