Gündem

Dünya Madenciler günü

CHP Zonguldak milletvekili Demirtaş, vali Bektaş, Ereğli belediye Başkanı Hüseyin Uysal,CHP İl Başkanı Güney ve GMİS Genel Başkanı Demirci mesaj yayınladı

Abone Ol

4 Aralık Dünya Madenciler Günü kutlanıyor.

Madenciler Günü nedeniyle CHP Zonguldak milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak valisi Erdoğan Bektaş, , Ereğli belediye Başkanı Hüseyin Uysal, CHP Zonguldak İl Başkanı Hakkı Güney ve GİMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci bir mesaj yayınladılar. Mesajlar şöyle:

ZONGULDAK VALİSİ ERDOĞAN BEKTAŞ’IN MESAJI:

 “Yaşadığımız dünyanın en zor ve anlamlı mesleklerinden birisi olan madencilik mesleğini yaparak yer altı ve yer üstü kaynaklarını insanlığın ve ülkemizin istifadesine sunan maden emekçilerimizin bu anlamlı günlerini en kalbi duygularımla kutluyorum.

Madencilerimize bizleri üzüntüye boğan her türlü kazadan ve olumsuzluktan uzak, iş güvenliği ve sağlığı içerisinde bir çalışma ortamı ve aileleriyle birlikte sağlıklı, huzurlu, mutlu bir yaşam diliyor, mesleğini yaparken hayatını kaybeden maden şehitlerimizi de rahmetle anıyorum.”

4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. CHP’li Demirtaş mesajında şunları ifade etti:

HAYATIMIZIN HER ALANINDA MADENCİNİN ALINTERİ VAR!

Madenciler canları pahasına dünyanın en zor, en ağır,en tehlikeli işini yapıyor, yeraltındaki zenginlikleri insanlığın hizmetine sunuyor. Bugün hayatımızda elimizi attığımız her alanda madencilerimizin alınteri, emeği var. Sanayinin dolayısıyla ekonominin temel çarklarının dönmesini sağlayanlar madencilerimizdir. Ancak bugün hala daha emeğe, insana değer verilmemekte, denetimsiz, kaçak, iş güvenliğinin hiçe sayıldığı ocaklarda, madencilerimiz hayatını kaybetmektedir.

TAŞ KÖMÜRÜ STRATEJİK ÜRÜN!

Türkiye’de kömür denince akla Zonguldak gelir. Çünkü Zonguldak, taş kömürünün başkenti, binlerce Zonguldaklı ailenin geçim kaynağı, işi, aşıdır. Bu nedenle kömür  özellikle Zonguldak halkı için bir kat daha önemli ve anlamlı olmuştur. Taş kömürü rezervleri Zonguldak havzasında yer almaktadır. Zonguldak’ın bugün tespit edilen 1.5 milyar tonluk taş kömür rezervi bulunmaktadır. Kömür dünyada ve ülkemizde stratejik öneme sahip enerji kaynaklarından biridir. Artan enerji ihtiyacı ile birlikte yüksek kalorili ve koklaşabilme özelliği olan taş kömürünün önemi bir kat daha artmaktadır. Ancak taşıdığı bu öneme rağmen Türkiye Taşkömürü Kurumu atıl hale getirilmek istenmekte işçi açıkları bir türlü giderilmemektedir.

TTK’YA 6 BİN 500 İŞÇİ ALIN!

Türkiye Taşkömürü Kurumu, artan enerji ihtiyacı, enerjideki dışa bağımlılık ve milli kaynakların değerlendirilmesi göz önüne alındığında el üstünde tutulması gereken bir kurum iken bugün işlevsizleştirilmeye çalışılmasını kabul etmek mümkün değildir. TTK, Türkiye’nin ihtiyacı olan koklaşabilir taşkömürünü verimli ve etkin şekilde çıkarabilecek tek kurumdur. Bu nedenle TTK’nin işçi açıkları biran önce giderilmelidir. 14 bin norm kadrosu olan TTK’nın 1 Kasım 2018 tarihi itibarıyla işçi sayısı 7 bin154’e düşmüştür. Seçimlerden önce Zonguldak’ta TTK’ya 1500 işçi alınacağı vaadinde bulunanlara bir kez daha sesleniyoruz: Türkiye Taşkömürü Kurumu da, madencilerimizi de Türkiye’nin yüzakıdır. TTK’nın 6 bin 500 işçi açığı derhal kapatılmalıdır.

TÜM MADEN ŞEHİTLERİNİ SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUM!

İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda verdiğimiz mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizi bir kez daha yineliyor, iş cinayetlerinde can veren tüm maden şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anarken, yerin yüzlerce metre altında, maden ocaklarında zor koşullarda  kazma sallayan tüm madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nün kutluyorum.

BAŞKAN UYSAL’IN MESAJI ŞÖYLE:

“Dünyanın en zor ve en anlamlı mesleğini yaparak, yeraltı kaynaklarımızı insanlığın ve ülkemizin hizmetine sunan, yerin binlerce metre altında, her türlü zorluklara karşı alın teri dökerek, emek mücadelesi veren ve bu uğurda canlarını veren maden emekçilerine olan vefa borcu asla ödenemez.

4 Aralık Dünya Madenciler Gününün; tüm işçilerimiz için can güvenliği korkusu olmadan, iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmış madenlerde insanca koşullarda çalışmalarına vesile olmasını dilerim.

Bu uğurda hayatını kaybeden maden şehitlerimizi bir kez daha saygıyla anıyor, hayatta olan tüm madencilere sevdikleriyle birlikte; sağlıklı, mutlu bir yaşam diliyorum.”

GMİS, DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Yönetim Kurulu adına bir basın açıklaması yaparak 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nü kutladı.

Demirci’nin açıklaması şöyle; "4 Aralık tarihi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanmaktadır.

Bugün, en öncelikli sorunlarımızı kamuoyu ile paylaşır, çözüm önerilerimizi ifade ederiz. Türkiye ve Zonguldak’tan baktığımızda da madencilik sektörü önemli sorunlarla boğuşmaktadır. Sektördeki sendikalaşma oranı yüzde 20’nin altındadır. Kaçak ve sigortasız çalıştırılanlarla bu oran daha da düşmektedir. Dünyada da durum pek farklı değildir. Örgütsüz çalışmak demek, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinden mahrum kalmak demektir. Yani önce ölüm riski sonra yoksulluk ve açlık riski gelir.

4 Aralık tarihi, Roma İmparatorluğu döneminde babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve madenciliğin piri olarak kabul edilen Santa Barbara'ya adanmıştır. Madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara'nın aynı zamanda İzmit'te yaşamış olması ve efsanenin geçtiği mekânların Anadolu olmasının da ayrı bir önemi vardır.

4 Aralık tarihi önce Anadolu'da daha sonra Avrupa ve tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Sanayi Devrimi ile birlikte ülkemizde madencilik faaliyetlerinin en önemli merkezlerinden birisi Zonguldak Maden Havzası oldu. Zonguldak, maden kömürüyle, koklaşabilir taşkömürü üretimiyle birlikte büyüdü gelişti, Cumhuriyetin ilk ili oldu. Kardemir ve Erdemir ile sanayinin olmazsa olmazı olan demir-çelik üretiminin merkezi oldu. ÇATES ile çevresini ve ülkesini aydınlattı.

Madencilikte 170 yıllık üretim tarihi, bugün Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) adıyla devam ediyor.

Bugün TTK, tarihinin en düşük işçi sayısıyla en az üretimini yapıyor. Ülkemizin yıllık 35 milyon tona yakın taşkömürüne ihtiyacı varken, biz bunun ancak, kamu ve özel sektör olarak yaklaşık 1,5 milyon tonunu üretebiliyoruz. Ülkemiz her yıl taşkömürü ithalatına 4-5 milyar dolar civarında para öder hale geldi.

1980 sonrası izlenen bu politikalarla sık sık ekonomik krizler yaşadık. Bugün yine bir krizle mücadele ediyor ve hep bir ağızdan yerli kaynakların öneminden söz ediyoruz. Ancak hızlı adımlar atamıyor ve yüksek faizle borç arıyoruz.

Biz, ülkemizin yeniden üretim ekonomisine dönmesini istiyoruz.

Biz, TTK'nın 5 milyon ton üretmesi için nelerin yapılması gerektiğini her fırsatta anlatıyoruz.

Biz, daha sağlıklı, daha güvenli ve daha verimli üretim yapmak için çalışıyoruz.

Türkiye’nin Zonguldak’a ihtiyacı var.

İşçi açıklarının giderilmesi durumunda Türkiye Taşkömürü Kurumu, süratle üretimi artırabilecek durumdadır.

TTK’nın işçi açıkları acilen giderilmeli ve gündemde olan 1500 işçi alımı hayata geçirilmelidir. Kurumun norm kadro ile istikrarlı şekilde çalışması sağlanmalıdır.

Tüm madencilerimizin ve bölgemiz halkının Dünya Madenciler Günü’nü kutlarız.

Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha sevgi, saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz


Haber : 

Abone Ol