Durmak yok, zamma devam!..
Benzin, otomobil, tapu harcı ve içkiye gelen zamlar sadece bir başlangıç. Sırada sigara, doğalgaz ve yine otomotiv zammı var.
Benzin, otomobil, tapu harcı ve içkiye gelen zamlar sadece bir başlangıç. Sırada sigara, doğalgaz ve yine otomotiv zammı var.
Benzin , otomobil, tapu harcı ve içkinin vergisini artıran hükümet bu artışlarla yaklaşık 9 milyar liralık gelir elde etmeyi planlıyor. Bütçe açığının 14 milyar lira olacağı hesabıyla şimdi sırada sigara, doğalgaz ve elektrik var. Doğalgaza bu ay sonunda ya da 1 Kasım itibariyle zam yapılması bekleniyor. BOTAŞ’ın zararı nedeniyle toplam zam ihtiyacı yüzde 30. Ancak bu kadar zam olmayacağı, zam oranının yüzde 10-15’ler civarında olacağı ifade ediliyor. Doğalgaza zam gelmesi aynı zamanda elektriğe de zam geleceği anlamına geliyor. Otomobillerde ise ‘güncelleme’ kapıda.
SİGARADA 4 PUANLIK ÖTV ZAMMI
Sigarada bekleyen bir kararname var. Yıl sonunda 4 puanlık bir ÖTV artışı söz konusu olacak. Geçen yıl 13 Ekim tarihinde alınan kararla sigaradan alınan ÖTV nispi oranı yüzde 63’ten 69’a çıkarıldı, aynı zamanda maktu vergi yani sabit olarak alınan vergi de arttırıldı. Daha sonra geri adım atıldı. Şimdi bu ertelenen kararname yıl sonunda devreye girecek. ÖTV oranı yüzde 65’ten 69’a çıkacak. 6 liraya satılan sigaranın vergisi şu anda 3.9 lira, oran yüzde 69 olduğunda ÖTV 4.14 liraya çıkacak. Ancak benzine de zam yapılmasından sonra sigarada bu artışla sınırlı kalınmayacağı tahmin ediliyor. Sabit alınan vergilerde de artışa kesin gözüyle bakılıyor. Kanunla getirilmiş yeni bir vergi olan paket başına alınacak maktu verginin 50 kuruş olacağı üzerinden çalışma yapılmıştı. Bunun da devreye girmesi bekleniyor. Böylece sigara vergisinden gelecek 1.5 milyar liralık gelir daha da artacak.
DOĞALGAZ-ELEKTRİK SIRASINI BEKLİYOR
Geçen yıl ekim ayında elektrik ve doğalgaza da zam gelmişti. Doğalgazda yüzde 12-14 aralığında, elektrikte de yüzde 9.57’lik bir zam yapılmıştı. Elektrik ve doğalgaz bir kısırdöngüye dönüştü. Elektrik santrallarının yüzde 45’i doğalgazla çalışıyor. Doğalgazın fiyatı arttıkça elektrik fiyatına yansıyor. Doğalgazdaki zam ihtiyacı BOTAŞ’ın maliyetinin altında satış yapmasından kaynaklanıyor. Aslında BOTAŞ’ın tamamen zarardan kurtulması için yüzde 30 zam yapılması gerektiği söyleniyor. Ama bu kadar zam yapılması ihtimal dışı. Yapılacak zammın yüzde 10-15’ler civarında olması bekleniyor.
OTOMOBİL MTV’SİNE % 9 ZAM GARANTİ
Hükümet 1600 silindir hacminin altındaki otomobillerin ÖTV ’sini 3 puan arttırdı. Ancak yıl başında bu sefer arabalarda güncelleme de olacak. Yani otomobiller üzerinden alınan vergiler yeniden değerleme oranında artırılacak. Yeniden değerleme oranında ekim ayından ekim ayına 12 aylık dönemin ortalaması alınıyor. Çıkan oran çerçevesinde motorlu taşıtlar vergisi, damga vergisi, emlak vergisi, özel işlem vergisi, veraset vergisi gibi pekçok vergi ‘güncelleniyor’. Ekim ayı enflasyonu 2 Kasım günü açıklanacak. Buna göre de yeniden değerleme oranı belli olacak. Bakanlar Kurulu’nun bu oranı değiştirme yetkisi var. Bakanlar Kurulu isterse yeniden değerleme oranı yüzde 50 fazlasını geçmemek ve yüzde 20’sinden az olmamak üzere yeni oranlar tespit edebiliyor. ÜFE 12 aylık ortalamada ağustos ayı itibariyle 9.33. Yani şu anda bile yüzde 9-9.5’lik bir artış kesin. Şu anda 1600 silindir hacminin altındaki otomobillerden 768 lira MTV alınıyor, yüzde 9.5 artışta MTV, 73 lira artışla 841 lira olacak. Ayrıca emlak vergisinde de yeniden değerleme artışı söz konusu olacak.
Haber :
ETİKETLER : Yazdır