Efsaneler neden Güneydoğu'ya gönderilmedi?..
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk sordu!..
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle meclis'e bir soru önergesi verdi.
Köktürk, soru önergesinde "Her yılın mart ayından itibaren Güneydoğu'ya gönderilen iki efsane tugay; Bolu Dağ ve Komando Tugayı ve Kayseri Tugayı bu yıl niçin gönderilmemiştir?..", diye sordu!..
Bakan Yılmaz'ın yazılı cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi veren Köktürk, "Güneydoğu'da ve yapıldığı zaman sınır ötesi operasyonlarda teröristlerin en çok korktuğu, ürktüğü ve karşılaşmamak için çaba gösterdiği birlikler Bolu Dağ ve Komando Tugayı ile Kayseri Tugayı'dır. Tabii ki özel kuvvetler komutanlığına bağlı timlerin yeri de ayrıdır" dedi.
Bir gazetede yazılan haberden alıntı yapan Köktürk şöyle devam etti:
"Haftalardır teröristlerin sınır ötesine nasıl geçecekleri konuşuluyor. Hükümet yetkilileri, suç işlemiş, asker, polis, korucu şehit etmiş, öğretmen kaçırmış, yol kesmiş, kimlik kontrolleri yapmış olanlara 'Suç işlediniz işlemesine ama siz sınırın ötesine geçin' diyor. Üstelik kendilerinin güvenlik güçleri tarafından görülmeyeceği garantisi veriliyor.
Suç işleyen kişileri yakalamak yerine sınır ötesine gitmeleri istenirken, yıllarca teröristlerle mücadele eden komutanlara ise 'Siz yurtdışına kaçabilirsiniz. O yüzden sizi cezaevinde tutuyoruz' deniliyor.
Her yılın mart ayından itibaren Güneydoğu'ya iki efsane tugay gönderilirdi. Bunlardan biri Bolu Dağ ve Komando Tugayı, diğeri de Kayseri Tugayı'dır. Bu yıl, bu tugaylar boşuna bekledi. Şu ana kadar iki birlik de Güneydoğu'ya gönderilmedi.
Bu tugaylar sabit bir yerde beklemez, sürekli hareket halindedir. Ne zaman, nerede bulunacağı belli olmaz. O yüzden teröristler bu iki tugayla karşılaşmayı hiç istemez. Bu telsiz konuşmalarına da yansır, 'O tarafta Bolu var, şu tarafta Kayseri var' denilip birbirlerinin dikkatlerini çekerlerdi. Daha çok Şırnak Bölgesi'nde Bolu Tugayı, Diyarbakır'ın Kuzeyi'nde ise Kayseri Tugayı hareket halinde olurdu. Teröristlerin barındığı bilinen hassas bölgelerde hep bu iki tugay bulunurdu. Çünkü bölgelerde mevcut kuvvetlerin operasyon gücü sınırlıdır. Operasyonları yapan ilçe jandarma bölük komutanlıklarında 150'şer kişi bulunuyor. Onların arazide arama-tarama imkanları da kısıtlıdır. Peki, dağları kim kontrol edecek, alan hakimiyetini kim sağlayacak?
Yaklaşık 5'er bin askerden oluşan, üstelik de sürekli hareket halinde olan Bolu ve Kayseri Tugayları'nın Güneydoğu'ya gönderilmemesi hayli sürpriz oldu.
Bu iki tugayın gönderilmemesini "Devlet yetkilileri' ile görüşmelerinde Abdullah Öcalan istemiş de olabilir. Tabi bu önemli tugayların orada olmaması 'terörle mücadelenin rafa kaldırıldığı' biçiminde de yorumlanabilir. Her yılın mart ayından itibaren Güneydoğu'ya gönderilen iki efsane tugay; Bolu Dağ ve Komando Tugayı ve Kayseri Tugayı bu yıl niçin gönderilmemiştir? Bu iki tugayın Güneydoğu'ya gönderilmemesine ilişkin Bakanlığınızın, Genelkurmaya yazılı veya sözlü herhangi bir talimatı olmuş mudur?"
Haber :