EGD SORUNU
Yeni Ufuk'un görüşü...
Ereğli Gazeteciler Derneği (EGD), özellikle son iki yılda, mutlaka masaya yatırılması gereken bir sorun haline geldi.
O kadar ki, iç-çekişmeler, tasfiyelerle derneği bölüp zayıflatırken, öte yandan da, dernek, daha doğrusu dernek yönetimi, adli soruşturmalara konu olmaya başladı!..
Bu kötü gidişe dur demek gerekiyor! Bir başka dernekte böyle bir durum doğsa, dernek yönetimi istifa ederdi. Saygın bir meslek olan gazeteciliği temsil eden EGD yönetiminin bu erdemi gösterememesi, sorunun masaya yatırılmasını zorunlu kılıyor.
Çokları, EGDnin bu duruma düşmesini, kişilerin basiretsizliği ile izah etme eğilimindedir.
Tamam, bu da vardır, ama derneğin temel sorunu bu değildir; anti-demokratik tüzüğüdür! Mevcut tüzük demokratik/katılımcı bir içeriğe kavuşturulmadan, derneğin yönetiminden kaynaklanan sorunlar da varlığını koruyacaktır.
EGDnin anti-demokratik tüzüğü, özellikle dernek başkanına olağanüstü yetkiler veriyor. Tüzük, adeta, tek adamlığı teşvik ediyor! Başkanlığı eline geçiren kişiyi despotizmin kulvarına sokuyor!..
Başkanlığa seçilen kişi, demokrasi kültüründen de yoksunsa, tüzüğün kendisine tanıdığı antidemokratik hakları sonuna kadar sömürebiliyor! Sonuçta ortaya, bırakınız topluma örnek olacak bir Gazeteciler Derneğini, toplumun dudak büktüğü, hiçbir etkinliği ve saygınlığı kalmamış, iç-çekişmelerden başını kaldıramayan bir dernek profili çıkıyor.
EGD bugün bu durumda!..
Sorunlar çözülmek için vardır. EGD de, çözüm bekleyen konumda bugün.
Peki nasıl çözülür bu sorun?
Öncelikle mevcut tüzüğün değişmesi gerekiyor. Bunun çeşitli yolları vardır. Ama sanıyoruz en sağlıklı yol, dernek üyesi olsun olmasın, tüm gazetecilerin seçeceği bir Tüzük Komisyonunun demokratik bir taslak hazırlaması, akabinde gidilecek tüzük kongresinde taslağın madde madde tartışılarak onaylanmasıdır.
Peşinden de seçimli bir kongreye gidilerek yeni bir yönetimin seçilmesi:
Bu yol dolambaçlı bulunursa şu da olabilir:
Dernek üyelerinin hazırlayacağı bir taslak, seçimli kongrede oylanıp kabul edilir, aynı gün yeni yönetim seçilir. Yeni yönetimin görev dağılımı yeni tüzüğe göre yapılır. Tabii gerekli hukuki prosedürün aşılmasından sonra
EGDnin ayağa kaldırılması için, dernek içindeki üç grubun bir araya gelerek, tüm gruplara eşit temsil hakkı tanıyan bir yönetim oluşturması seçeneği de vardır. Ama, Başkana olağanüstü yetkiler tanıyan tüzük sorunu şu veya bu şekilde çözümlenmeden sağlıklı bir yönetim oluşturma şansı zayıftır.
Özetle şu söylenebilir:
Böyle gitmez! Hiç kimsenin gazetecileri şeklen de olsa temsil eden bir derneği kişisel amaçlarına alet etmeye hakkı yoktur. Bu yolda direnmek, telafisi olanaksız olayların, gelişmelerin yaşanmasına yol açabilir.
Kasaba politikacılığı can çekişiyor!.
Kasaba dernekçiliği de!..
Kapalı kapılar ardında iş bitirme dönemi kapanıyor artık.
Tek adamlık kültürü, gitgide tarihin çöplüğüne süpürülüyor.
Gazeteciler, derneklerine sahip çıkmalıdır!. Bu aynı zamanda demokrasiye sahip çıkmak anlamına da gelir.
Yeni Ufuk
Haber :