Endişeleri, çatlaklarla birlikte artıyor
Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde, ikamet ettiği apartman dairesinde yıllar önce oluşan çatlakların büyüdüğünü ifade eden Salim Odabaşı; “Giderek artan çatlaklar karşısında her günümüz korku içerisinde geçiyor. Yetkililerden yardım istiyorum” dedi.
Karadeniz Ereğli ilçesinin Müftü mahallesi İbrahim Efe Sokak’ta yer alan Ergenekon apartmanının, birinci katında eşi ve kızıyla birlikte yaşayan Türkiye Taş Kömürü (TTK) Kandilli işletmelerinden emekli 66 yaşındaki Salim Odabaşı, emekli ikramiyesi ile aldığı dairede sürekli endişe içerisinde yaşadıklarını söyledi.
“ÇATLAKLAR ODALARA YAYILDI”
Apartman dairesine 2006 yılında taşındığını anlatan Odabaşı, küçük ve ince olan çatlakların yavaş şekilde ilerleyerek büyüdüğünü ve daha derin çatlaklar oluştuğuna dikkati çekerek; “Emekli olduktan sonra ev aldım. 1996’da buraya taşındık. O zaman inşaat halindeydi. Apartmanda sadece biz vardık. Elektrik, su yoktu. Taşıma suyu ile idare ettik. Paramızla aldığımız dairede göçebe gibi yaşadık. Zaten binadan sorumlu müteahhit bina tamamlanmadan gitmiş. O nedenle binanın tamamlanması gecikmişti. Evimin içini kendim yaptırdım. Bu süreçte çeşitli sıkıntılar yaşadık. Apartman yaklaşık 24 yıllık. 12 Kasım 1999’da Düzcemerkezli 7,2 büyüklüğündeki depremde hafif çatlaklar oluşmuştu. İşte o çatlaklar büyüdü. Ancak son yıllarda bu çatlaklar giderek derinleşti ve evi sarmaya başladı. Mutfaktaki kalebodurlar komple düştü. Salonun üç tarafında olan derin yarıkların bazılarına serçe parmağın ucu giriyor. Benzer durum mutfakta da var. Bazı çatlakların derinlikleri 8-10 santime ulaşıyor” şeklinde konuştu.
“DİLEKÇELERLE DURUMU BİLDİRDİM ANCAK…”
Konuyla ilgili çeşitli makamlara dilekçeler sunarak durumu izah ettiğini ancak yanıt alamadığını iddia eden Salim Odabaşı şöyle devam etti; “Karadeniz Ereğli Belediye Başkanlığı, Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı’na dilekçeler verdim. Afet İşleri Genel Müdürlüğü’ne dilekçe gönderdim. Fakat dönüş olmadı. Bunlar çok derin çatlaklar. Hafif bir deprem daha olsa bu kesimlerin tamamen göçmesinden endişe duyuyoruz. Ailemle dışarıda olunca rahat bir nefes alıyoruz. Eve girince tedirginliğimiz tekrar başlıyor. Bazı geceler duvarlardan çok hafif, kısa süreli çıtırtı benzeri seslerin geldiğini duyuyorum. Buradan sizin aracılığınızla yetkililere seslenerek, üzücü bir olay yaşanmadan gerekenlerin yapılmasını istiyorum. Konuyu apartman yöneticisine de söyledim. Çatlayan yerleri gösterdim. Yetkili kişiler gerekli incelemelerde bulunabilir. Elazığ ve İzmir’i etkileyen depremde de çürük binaları gördük. 115 canımız gitti. Çöken binanın yanındaki apartman sağlam şekilde duruyor. Camları, balkonu, bacası, antenleri bile devrilmemiş. Deprem olmadan yıkılan binaları da gördük. Dairemizdeki ya da daha genel apartmanımızdaki tehlikenin boyutunu bilemiyoruz, belki de hiçbir şey olmayacak. Küçük bir tadilat yeterli olacak. Lakin, amalarla, belkiler ilekendimizi avutamayız, gözlemlerimize göre durum bu…”
Yan dairede de daha hafif çatlakların olduğunu öne sürenOdabaşı, dairesindeki çatlakların üç sene önce yapılan mantolama işlemlerinden önce dış kesimden de gözlemlendiğini kaydetti.
Apartman yönetiminden edindiğimiz bilgilere göre, 7 (Çatı katıyla 8) katlı binanın diğer dairelerinde çatlak bulunmadığı belirtilmiştir.
Haber :