ERDEMİR'den gazetecilere Ankara gezisi..
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) T.A.Ş tarafından, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle, Zonguldak ve Ereğlide çalışan basın mensuplarına yönelik Ankara gezisi düzenlendi.
11 Ocak Cumartesi günü düzenlenen geziye Ereğli ve Zonguldakta görev yapan basın mensuplarının yanısıra
ERDEMİR Kurumsal İletişim Müdürü Gülşin Yöney ile ERDEMİR Kurumsal İletişim Şefi Cevat Bozkurtta katıldı..
İlk olarak Anıtkabir'in ziyaret edildiği ziyarette gazeteciler Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürkün ve ekip arkadaşlarının tarihi mücadelelerini konu alan görsel ve yazılı argümanları yakından görme şansını yakaladı..
Ahmet Başdabakın rehberliğinde Hürriyet ve İstiklal kulelerini dolaşan basın mensupları, daha sonra da Aslanlı Yoldan yürüyerek tören alanına ulaştı. Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, Cumhuriyet Kulesi ve Atatürk Özel Kitaplığının, rehber Başdabakın anlatımları eşliğinde ziyaret edilirken, Çanakkale Savaşı, Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz panoramaları incelendi. Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesinde, Atatürkün özel eşyaları, kendisine sunulan hediyeler ve balmumu heykellerini de dikkatle inceleyen basın mensupları Zafer Kulesi, Barış Kulesi ve Misak-ı Milli Kulesinin de ziyaret ettiler. Son olarak, Atatürkün mezar odasının LCD ekrandan canlı görüntüsünü izleyen gazeteciler, tören alanında birlikte çekilen anı fotoğrafının ardından Anıtkabirden ayrıldılar.
GAZETECİLER ULUCANLAR CEZAEVİNDE!..
Turun ikinci kısmında bir zamanlar siyasinin ve gazetecinin mahkum olarak ikamet ettiği, 2006 yılında kapatıldıktan sonra da müzeye dönüştürülen Ulucanlar Cezaevi Müzesini ziyaret eden gazeteciler müze rehberi eşliğinde, Bülent Ecevitten Muhsin Yazıcıoğluna, Deniz Gezmişten Metin Tokere, Hüseyin İnandan Mustafa Pehlivanoğluna, Kasım Gülekten Fakir Baykurt ve Necip Fazıl Kısaküreke, şair Ahmet Arif'den, Ulucanlar'dan kaçarak tarihe geçen ve kaçtıktan sonra koğuşundaki duvarına O DUVAR/ O DUVARLARINIZ, VIZ GELİR BİZE/VIZ yazan Taner Akçam'a kadar pek çok tanınmış isimlerin kaldığı koğuşları gezerek bu kişilere ait koğuşlarda sergilenen kişisel eşyaları ilgiyle incelediler. Müzede gazetecileri en çok etkileyen kısım ise tecrit odaları ve zindanların (disiplin koğuşu) bulunduğu yerler oldu. Gazeteciler bu bölümleri gezerken bal mumundan yapılmış mahkum siluetlerinden ve yapılan seslendirmelerden oldukça etkilendiler.
Gazeteciler, cezaevi içerisinde bulunan ve idam cezalarının uygulandığı darağacının da fotoğraflarını çekerek; 12 Eylül dönemini hafızalarında canlandırdılar.
Susma Gazetesi Sahibi Bahattin Arı yıllar sonra 12 Eylül döneninde 2 ay yattığı Ulucanlar Cezaevin'e de duygusal anlar yaşadı!..
GAZETECİLER 1. VE 2. TBMM'DE..
Daha sonra Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası)ni ziyaret eden basın mensupları, 23 Nisan 1920de açılışı yapılan ve 115 temsilci ile ilk toplantının gerçekleştirildiği Meclis Toplantı Salonuna da girdiler. Birinci Meclisin yakınındaki, 18 Ekim 1924 tarihinde hizmete açılan Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası)ne de ziyarette bulunulurken; Atatürk ilke ve inkılâplarının gerçekleştirilmesine, Cumhuriyetin gelişmesi için kararların alınmasına ve yasaların çıkarılmasına tanıklık eden tarihi yapının bölümleri de gezildi.
ULUCANLAR CEZAEVİNDEN
Haber :