Ereğli’ye esas gerekli olan…
Yeni Ufuk’un Görüşü
İsmi:
Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası.
Ancak, sanayi ile ilgisi yok. Tipik bir Esnaf Odası gibi !
Yönetim kademelerine bakıyoruz…
Uzun süredir başkanlığını tüccarlar yapıyor.
Bundan önceki rahmetli başkan, sac tüccarıydı, şimdiki başkan araba satıcısı ve otelci…
Kente yeni endüstriyel yatırımlar yapılması konusunda parmağının ucunu olsun oynatmıyor, çünkü konuya yabancı.
İstiyor ki, toplu halde yeni tüketici insanlar gelsin, kente, ticaret hareketlensin. Bunun en kestirme yolu, üniversite öğrencisi transferi !
Önceki başkan, üniversite öğrencisi transferi için uğraşıyordu. Bu, onun izinde ! Bir ara iki fakülte binasından birisinin TSO’nun yapacağını açıklamıştı. Ancak geçen Temmuz’da vali Mustafa Tutulmaz’ın yaptığı dört bağışçı arasında TSO yoktu.
Önceki başkan dobra insandı. Öğrenci transferi çabasını şöyle özetliyordu.
Para gelir.
Ticaretin hareketlenmesini öğrencilerin getireceği paraya bağlayan bir kafaydı bu. İşin eğitsel ve sosyo kültürel yanı umurlarında değildi.
Zaten kıt kanaat geçinen, çoğu yarı zamanlı çeşitli işlerde çalışan öğrenciler yerel ticareti ihya edecekti !
Bu sevda hala sürüyor…
Fakülteler yaptık ve 1500 öğrenci transfer ettik diyelim . 1500 öğrenci, 1500 tüketicidir aynı zamanda tamam, ama 1500 işsizdir de ! Çünkü kıt kanaat geçinen öğrenciler gittikleri her il veya ilçede, yarı zamanlı sigortasız işçi olarak çalışırlar. Mevcut işsizlerin iş bulma olanaklarını daraltırlar.
Bu, patronların işine gelir. Çünkü ucuz işçilik, sermaye düzeninin idealidir.
Ama, sağlıklı gelişme için bu yol ideal değildir. Esas önemli olan, işsizliği azaltacak işyerleri açmaktır. Bu da endüstriyel yatırımlara bağlı bir şeydir.
Bu konuda TSO’nun hiçbir öncü etkinliği yok. Deniz Ticaret Odası, atıl durumdaki tersanelerin işlevselleşmesi için birşeyler yapmaya çalışıyor, bunlardan tık yok !
**
Denilebilir ki öğrenci gelmesin mi peki ? Tabii gelsin, ama onlara tüccar kafasıyla bakmamak koşuluyla ! Üniversiteler bir kentin hem eğitsel ve hem de sosyo kültürel yapısına sınıf atlatır. Her alandaki geri/tutucu ilişkilerin çözülmesine katkı sağlar, hatta öncülük eder.
Gençliğin dinamizmi, mevcut sosyal düzeni kültürel anlamda ileriye taşır, dönüştürür… Öğrencilere bu açıdan yaklaşmak gerekir.
Bir kentin ekonomik geleceğini öğrencilerin üç kuruşuna endeksleyen kafalar, bir başka çağda kalmış demektir.
**
Mevcut TSO yönetiminin değişmesi, sanayicilerin ağırlıkta olduğu bir yönetimin işbaşına gelmesi gerekiyor.
Veya…
Ticaret ve sanayinin ayrı Oda’lar halinde örgütlenmesi…
Ereğli’nin endüstriyel yatırımlara ihtiyacı var.
Devlet yatırım yapmıyor, Erdemir yapmıyor, öteki özel sektör yapmıyor. Yatırım yapmak isteyenlerin girişimleri bürokrasiye takılıyor…
Peki kent/Ereğli nasıl gelişecek, işsizlik nasıl azaltılacak, refah düzeyi nasıl yükselecektir ?..
Yeni Ufuk
Haber :
Tam isabet sorun bunlardı ötekilerin (tso ve diğerler küçük menfaatleri) sizin tesitinizden başka tesbit ereğliyi asla ileri götürmez ve götürmeyecektirde ereğlinin işi zor tek sevindirici olan yukarıdaki yazınızdaki asıl sorunu bilen ve yazan haber yapan bir akıllı ve cesur biri olması.
- s.
- 1