Zonguldak

"Filyos Limanının yapımına talibiz.."

Karabük Demir Çelik Fabrikaları (Kardemir) A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel ve Yönetim Kurulu üyeleri, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’i makamında ziyaret etti.

Abone Ol
Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel ile Kardemir yönetim kurulu üyesi Kamil Güleç ve Kardemir Lojistik Müdürü Ferhat Köksal, Başkan Akdemir’e nezaket ziyaretinde bulundu ve ziyaret karşılıklı görüş alışverişi ve sohbet şeklinde gerçekleşti.
 
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Karabük için Kardemir’in önemine değinerek, “Özellikle nazik ziyaretiniz için teşekkür ediyorum. Karabük, coğrafi olarak bizden ayrıldı, ama sizin de söylediğiniz gibi, hala Karabüklüler ‘Zonguldaklıyım’ diyebiliyor. O sıcaklığı ve sevgi anlayışını hala sürdürebiliyorlar. ‘Endüstriyel mirasımız’ olarak diyeceğim. Çünkü Kardemir Türkiye’de kurulan ilk fabrikalarımızdan biri diyebilirim. Tarihi, geçmişi çok önemli… Üretmiş oldukları olarak da, Türkiye’ye yön veren bir fabrikamızdır. Koklaşabilir kömürü, halen hiç tereddütsüz almanız bizim buradaki üreticilerimiz için çok önemli. O anlamda, mükemmel bir katkınız oluyor. Kardemir’in esas ana malzemesi maden kömürüdür. Bu da nerede var? Zonguldak’ta var. Zonguldak’a bakış açınıza teşekkür ediyorum. Zonguldak adına da bundan sonraki günlerde de kömürcülerimiz adına ve kömürü üreten şirket yetkilileri adına da teşekkürlerimi bir kez daha sunmak istiyorum.” şeklinde konuştu. 
 
Kardemir Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Gülenç, ziyarette yaptığı konuşmasında, “Sizleri Kardemir olarak makamınızda nezaket ziyaretinde bulunmak istedik. Biliyorsunuz, Kardemir yılladır devlet zamanından özelleştikten sonrada Zonguldak ile iç içe. Zonguldak’ın çıkardığı koklaşabilir kömürünün tamamını alabilen bir şirket. Tabii; zaman zaman Erdemir de alıyor. Ancak biz vefasızlık etmedik. Başlangıcından bugüne kadar ne kadar verdiyse TTK, o kadar kömür almaya devam ettik. Kömür, Zonguldak Limanı’nı kullanarak Karabük’e yani Kardemir’e getiriliyor. Zonguldak için Filyos hepimizin projesi. İnşallah bu proje gerçekleştirilir. Ama o gerçekleşene kadar, Zonguldak Limanı’ndan Kardemir olarak yararlanmamız elzem. Sağ olun, sizlerde bu konuda anlayışlı ve duyarlısınız. Biz, etle tırnağız. Biz coğrafi olarak ayrılsak da veya statü olarak, biz hala Zonguldak’ı Karabük ile birlikte düşünüyoruz. Hatta Bartın’da aynı şekilde dâhil... Kalkınma ajansları da üç vilayetin bir hareketini sağlamış oluyor. Bu anlamda biz sizi ziyaret edip, karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak ve görüşlerinizi almak istedik” dedi. 
 
Kardemir A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, Zonguldak için Filyos Projesi’nin mutlaka hayata geçmesi gerektiğini belirterek, projenin gerçekleşmesi halinde ticari ve ekonomik olarak bölgeye büyük istihdam sağlanacağını sözlerine ekledi. Demirel, şunları söyledi: “Sizlerle aynı duyguları paylaşıyorum. Karabük ile Zonguldak arasında ayrım zaten yok. Anlayışlarda yok. İki ayrı vilayet gibi durmuyor. Bizde kendimizi Karabük sanayicisi değil, yöre sanayicisi görüyoruz. Zaten baktığınız zaman Karabük Demir-Çelik kurulurken, burada kömür olduğu için 1937’de kurulmuş. TTK koklaşabilir kömürünü pazarlayabilip satıyorsa, orada demir-çelik olduğu için bunu yapabiliyor. Yoksa dışarı ihraç etme imkânı yok. Dolayısıyla etle kemik gibi… Yani bugünün yöneticileri bunu ayırmaya durdurmaya çalışsa dahi, bunun tabiatına ters. Tarihsel gelişimimize de ters bir olgu. Tabii, tonajlı bir malzeme... Bunun lojistiğinde de muhakkak ki, buradaki yükleme, liman, demiryolu bunlar da olmazsa olmaz. Bize düşen bugünün yöneticileri ve karar vericileri olarak bu sağlam yapıyı daha da büyütüp geliştirmektir. Biz bu iki müesseseyi nasıl mükemmelleştirebilir ve çağdaş yaklaşımı nasıl daha da geliştirebiliriz? Buna kafamızı yormamız lazım. Biz de zaten buna çalışıyoruz. TTK, senede şu anda bize 400 bin ton civarında kömür veriyor. Bizim toplam koklaşabilir kömür tüketimimiz 1 milyon 700 bin ton civarında. Bunun anlamı, şuanda TTK koklaşabilir kömürü dört katına kadar çıkarsa, onu da bize verse ki biz bunu yine alırız ve kullanırız. Bunun Türkçesi ve tercümesi budur. Biz tabii, 1 milyon tondan 3 milyon tona çıktık. TTK yani bu yöre, burayı nasıl geliştirebilirim? Bunun hesabını yapması lazım. Limana gelince, liman bugünkü şartlarda alternatifi olmayan küçük bir liman... Şehrin içinde kalmış ve alanı olmayan bir liman. Zonguldak’taki imkânlar belli. Zaten coğrafi olarak zor bir şehir… İnşallah Filyos Liman Projesi hayata geçerse, o zaman da bu şehir de rahatlayacaktır. Yöreye çok canlı bir ticaret de gelecektir. Bu bölge için özellikle ‘asrın projesi’ diyorum. Bizim artık büyümemiz de Kardemir olarak Filyos Vadisi olacaktır. Oradan 5 milyon metrekare limanın dışında talebimiz var. Limanın yapılmasına da talibiz. Altyapısını devlet yapmak kaydı ile üst yapısını da biz yapmak kaydı ile tümüyle şuanda yapacak durumdayız Finansmanı da koordine edilmiş organize edilmiş durumda. ‘Hadi yapın’ dediklerinde, iki buçuk-üç yıl içinde ‘en az 10 milyon ton yük yerleştirecek bir kapasiteyi doğurur’ diye düşünüyorum. Biz uygulamacı bir şirketiz. Bu limanı da yaparız. Hiç kimsenin şüphesi olmasın. O zaman daha farklı şeyle olur, ama bugün Zonguldak için bu işleri beraber organize etmemiz lazım. Ben sizin bu bakış açınız içinde olduğunuzdan eminim.”
 
Konuşmalarının ardından günün anısına Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, konuklara madenci heykeli armağan etti.

Haber : 

Abone Ol