Geleceğin temelleri İnegöl Belediyesi Kitaphanelerinde atılıyor
İnegöl Belediyesi'nin hayata geçirdiği Nöbetçi Kitaphanelerde, öğrenciler geleceklerinin temelini atıyor. Özellikle sınav öncesi dönemlerde yoğun ilgi gören Nöbetçi Kitaphaneler hem içerisindeki eserler hem de teknolojik donanımıyla modern kütüphane örneklerinin başında yer alıyor.
BURSA (İGFA)- İnegöl Belediyesi, 2020 yılında şehre kazandırdığı ilk Nöbetçi Kitaphane ile gençler için eşi benzeri olmayan bir mekan oluşturdu. Hem lise hem üniversite düzeyinde öğrencilerin yoğun olarak kullandığı, aynı zamanda farklı sınavlara girecek öğrencilerin de yoğun maratona hazırlanmak için tercih ettiği Nöbetçi kitaphane, ilk günden itibaren yoğun ilgiyle karşılaştı. Cuma Mahallesinde bulunan tarihi Melek Türkel konağının restore edilerek şehre kazandırıldığı Nöbetçi Kitaphaneye yönelik bu yoğun ilgi sonrası, 2021 yılında bir kitaphane daha açıldı. Şehrin ikinci Nöbetçi Kitaphanesi Gençlik Merkezinin zemin katında hizmet vermeye başladı.
TAM DONANIMLI KÜTÜPHANE
160 öğrencinin aynı anda faydalanabileceği, teknolojiyle donatılmış ve engelli bireylerin de rahatlıkla ulaşıp kullanabileceği özellikteki yapısıyla engelli dostu olan Kitaphane, ilk günden itibaren öğrencilerin büyük ilgisiyle karşılaştı. İçerisinde 8.500 kitap bulunan ve aynı zamanda ücretsiz çay ve kahve ikramlarının yapıldığı Nöbetçi Kitaphanede; kitap okuma alanları, ders çalışma alanları, görme engelliler için Braille kabartma yazıcı, sanal gerçeklik platformu, katalog tarama sistemi ve bilgisayar alanları yer alıyor. Üyelik ve randevu sistemiyle hizmet veren merkez, yüzlerce öğrencinin uğrak mekanı oldu.
ÇOCUKLAR İÇİN KİTAPHANE
Modern kütüphaneyi yansıtan merkezlere yönelik bu ilgi sonrası, 2022 yılında 3. Nöbetçi Kitaphane hizmete alındı. Huzur Mahallesi Ek Hizmet Binası zemin katında Bilgi Kültür Evi olarak hizmet veren merkez, modern bir kitaphaneye dönüştürüldü. Z kütüphane şeklinde dizayn edilen merkez, içerisinde bilgisayar alanlarından ders çalışma alanlarına, 4 bin adet kitaptan okuma alanlarına eksiksiz bir Kitaphane oluşturuldu. Aynı zamanda bu kitaphanede yaş sınırı da düşülerek 1. Sınıf itibariyle tüm öğrencilere hizmet veren bir kütüphane ortaya çıktı.
KİTAPHANELERİN SAYISINI ARTTIRMAK İSTİYORUZ
Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği Nöbetçi Kitaphanelerle ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Alper Taban, aynı zamanda 28 Mart 03 Nisan arasında Kütüphaneler Haftasının kutlandığını da anım satarak şöyle konuştu: "Henüz göreve ilk geldiğimiz günlerde, öğrencilerimiz ve gençlerimizin bizlerden en büyük talebi bu tür merkezler, toplanma ve aktivite alanları idi. Bizler de geleceğimiz olan gençlerin sesine kulak vererek ilk iş olarak Nöbetçi Kitaphane projesini geliştirdik. Bir, iki derken Şubat ayında 3'üncü Nöbetçi Kitaphaneyi şehrimize kazandırdık. Ve her yeni merkezde, yüzlerce yeni öğrenci ile karşılaştık. Hedefimiz modern kütüphaneyi yansıtan bu merkezlerin sayısını arttırmak. İlk Nöbetçi Kitaphane adı altında açtığımız merkezden öğrencilerimizin ve gençlerimizin faydalandığını, istifade ettiğini, memnun kaldığını gördük. Sonrası yine imkanı arttırarak daha fazlaca öğrencimizin, gencimizin toplanacağı yeni bir merkez yaptık. Ardından daha küçük yaşta öğrencilerin de benzer ihtiyacı olduğunu görerek Z Kütüphane şeklinde üçüncü merkezimizi oluşturduk."
Haber : İGFA