Yeni Ufuk’un Görüşü
Basın Kanunda yapılan değişiklikler, dijital gazeteleri (internet sitelerini) “mevkute” (gazete) kavramı içine soktu. Bu şekilde internet siteleri de yasallık kazandı; resmi ilandan yararlanma imkanına kavuştular.
Kanun, gazetelere resmi ilan dağıtımı işini Basın İlân Kurumu’na (BİK) bıraktı. Basın İlan Kurumu da bir yönetmelik yayınlayarak resmi ilân dağıtımına yeni bir “düzen”getirdi.
BİK yönetmeliği toplu olarak değerlendirildiğinde, yasaya uygun olarak dijital gazetelerin de resmi İlandan yararlanmasını kayıt altına alıyor.
Ancak…
BİK yönetmeliği dijital gazeteler resmi ilan alabilmesi için öyle koşullar getiriyor ki sitelerin yüzde 100’e yakınının resmi ilan alması imkansız.
BİK’in Zonguldak ili içindeki konvansiyonel (kağıt-basılı) gazeteler ile internet siteleri için saptadığı resmi ilandan yararlanma koşulları daha başlangıçta internet sitelerini safdışı ediyor.
Örneğin bir internet sitesinin resmi ilan alabilmesi için 6 SGK’lı eleman çalıştırması gerekiyor. (Bu sayı basılı gazetelerde 5.). Bunun dışında en düşük tirajının günlük 10 bin olması öngörülüyor. Buna karşılık basılı gazeteler için 1200 tiraj/satış yeterli görünüyor. Bunun denetlenmesi de o kadar kolay değil zaten.
İnternet siteleri tüm dünyaya seslendiği halde günlük haberlerine yüzde 70 oranında yerellik koşulu getiriliyor. Bu şekilde sitelerin ulusal haberler yayınlaması ancak yüzde 30’luk bir sınır içinde mümkün olabiliyor. Basılı gazetelere sınırlama yok.
Özetlemek gerekirse, yönetmelik, resmi ilandan yararlanmada basılı gazetelere öncelik tanıyor. Basın Kanununun internet sitelerinin de resmi ilandan yararlanacağı hükmü de havada kalıyor bu şekilde.
Yönetmelikten en iyi şekilde yararlanmak isteyen Zonguldak’taki 5 günlük gazete tek gazetenin çatısı altında birleşti geçenlerde. Basım masrafları sıfırlandı. Gazeteciler işten çıkartıldı. Artık tek gazete resmi ilanın tümünü alacak ve paylaşılacak.
Öte yandan aynı gazetelerin internet siteleri özel ve kamu kuruluşlarından ilan-abone almayı sürdürecek…
Kimsenin ekmeğinde gözümüz yok, ama bu haksızlıktır.
Aynı şekilde il merkezinde yayınlanan bazı haftalık gazeteleri ile internet siteleri Ereğli’den ve başka ilçelerden de reklam abone aldıkları halde, Ereğli’deki gazete ve internet sitelerinin merkez ilçedeki ve diğer ilçelerdeki kamu kuruluşlarından ilan-abone almasının engellenmesi daha da büyük bir haksızlıktır.
Ereğli’nin en çok okunan sitesi olan Yeni Ufuk, örneğin Zonguldak merkezi ile diğer ilçelerdeki kamu kuruluşlarından ilan-abone alamazken, 50 tane basan merkezindeki haftalıkların buralardan abone alması katmerli haksızlıktır !
Bu gelenekçi ve ayrımcı kafa, iktidara da çok şey kaybettiriyor.
Yeni Ufuk
Haber :
ETİKETLER : Yazdır