'Gençlerimizin altın bileziği yok!'

İş-Kur'un düzenlediği sertifika töreninde konuşan Zonguldak Valisi Erdal Ata, iş arayan gençlerin çoğunun bir mesleğinin olmadığını vurguladı..

Abone Ol

İş-Kur'un düzenlediği sertifika töreninde konuşan Zonguldak Valisi Erdal Ata, iş arayan gençlerin çoğunun bir mesleğinin olmadığını vurguladı..

 

Türkiye İş Kurumu Zonguldak İl Müdürlüğü, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) ve Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin birlikte düzenlediği Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) meslek edindirme projelerinin sertifika töreni dün gerçekleştirildi. ZTSO Toplantı Salonu’nda yapılan törene; Vali Erdal Ata, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Camgöz, ZTSO Başkanı Salih Demir, Zonguldak Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (ZESOB) Başkanı Muharrem Coşkun, ZONİAD Başkanı Ömer Gülay, daire müdürleri, kurs eğitmenleri ve kursiyerler katıldı. Törende "Kömür Madenciliği, “Uzman Madenci Meslek Kursu" ve "Doğalgaz İç Tesisatçılığı Meslek Kursu”nu bitiren 28 kursiyere sertifikaları verildi.
UMEM Proje Yürütme Kurulu Başkanı Renda Okay, yaptığı konuşmada, Türkiye'de vasıfsız işgücü fazlalığı varken firmaların kaliteli eleman bulma sıkıntısı çektiğini belirterek, şunları söyledi:

 

OKAY; “AMAÇ İŞSİZLERE İŞGÜCÜ PİYASASININ İSTEKLERİ DOĞRULTUSUNDA MESLEKİ BECERİLER KAZANDIRMAK”

 

“İşsizlik oranının düşürülebilmesi için işgücü piyasasındaki arz-talep uyuşmazlıklarının azaltılması şarttır. Bu amaçla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğinde Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi başlatılmıştır. Projenin başlıca amacı işsizlere işgücü piyasasının istekleri doğrultusunda mesleki beceriler kazandırılması, işgücü piyasası analizleri, istihdam politikalarının tasarımı ve uygulanması konularında gerekli olan kapasitenin oluşturulmasıdır. Proje ile beklenen en önemli sonuç; TOBB üyesi olan işyerlerinde eğitim alan işsizlerin tümünün staj görmesi, başarılı kursiyerlerin işyerlerinde Odaların koordinasyonu ile istihdam edilmeleridir. Proje üst kurulu tarafından Zonguldak'taki koordinasyonun Odamıza verilmesi ile başlayan süreçte ilgili kurum ve kuruluşlar tam bir birliktelik ve işbirliği içinde çalışmış, başarılı sonuçlara ulaşılmıştır. İlimizin sanayi ve ticari potansiyelinden yola çıkılarak kursların açılacağı meslek kolları belirlenmiş, Zonguldak ve Ereğli Endüstri Meslek Liselerinde eğitim için altyapı faaliyetleri kısa zamanda tamamlanmıştır. ‘Uzman Madencilik Kursu’ ve ‘Doğalgaz İç Tesisatçılığı Kursu’ eğitim süreçleri başarıyla bitirilmiş ve gençlerimiz staja alınmıştır. ‘CNC Makinesi Operatörlüğü’ ve ‘Güvenlik Kamera Sistemleri Montajı’ kurslarımız devam ediyor. Kursu başarı ile bitirecek gençlerimizin üye işletmelerimizde staj ve istihdamına yönelik çalışmalara başlanmıştır.”

 

“İŞ VE AŞ İMKANI İLE İŞSİZLİKTEN KAYNAKLANAN SOSYAL PROBLEMLER ÇÖZÜMLENECEK”

 

“Ayrıca Ereğli ilçemizde de Ereğli TSO ve İŞKUR Ereğli Merkez Müdürlüğü işbirliğinde yeni kursların eğitim ve kursiyer istihdam süreçleri başarıyla devam ediyor. UMEM Projesi'ni Zonguldak'ta başarıyla uygulayan İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, İŞKUR İl Müdürlüğümüz, ilçelerimizdeki Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlıklarımız, Zonguldak ve Ereğli Endüstri Meslek Lisesi Müdürlüklerimizin değerli yönetici ve öğretmenlerine şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca, Projedeki bu iki kurstan sonraki en hassas ve önemli süreç olan staj ve istihdam boyutuna gösterdikleri ilgi ve sağladıkları katkı nedeniyle Demir Madencilik, Arılar Madencilik, Star Madencilik, Yaman Tesisat, Alko Tesisat, Isıtek, Baymak-Ünal Ticaret firmaları yönetici ve yetkililerine de şükranlarımızı sunuyoruz. Bizler birer büyüğünüz olarak, toplumsal sorumluk bilinciyle sizleri meslek sahibi yapmak için elimizden geleni tüm gayreti gösteriyoruz ve bu çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Sizden beklentimiz, aldığınız eğitimlere uygun işkollarında kendinizi daha da geliştirerek vatanımızın kalkınması yolunda size düşen görevleri layıkıyla yerine getirmenizdir. İnsanlarımıza iş ve aş imkanı yaratılması ile işsizlikten kaynaklanan sosyal problemler çözümlenecektir. Bu nedenle UMEM Projesinin tarafı olan bizler bu etkinlikleri birer milli görev ve sorumluluk olarak görüyoruz.”
İş-Kur İl Müdürü Cemal Yiğit ise, konuşmasında, işsizlerin bu çağrıya kulak vermelerini ve bu kurslara ilgi göstermelerini istediğini belirterek şunları söyledi:

 

YİĞİT: “KURUMUMUZ İSTİHDAMA CEVAP VERECEK ARA ELEMAN YETİŞTİRMEYİ HEDEFLEYEN PROJELERE DESTEK VERİYOR”

 

“İstihdam sorunun altında yatan en önemli nedenlerden biri de mesleksizliktir. Türkiye'de vasıfsız işgücü fazlalığı olduğu görülmekte diğer yandan firmalar da kaliteli eleman bulma sıkıntısı çekiyor. Bu kapsamda hem işsizlik oranını azaltmak hem de işgücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla UMEM Projesi başlatıldı. Bu Proje, bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliğidir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında 81 ilde uygulanıyor. Eğitim altyapısının güçlendirilmesi; makine-teçhizat alımı, müfredat yenileme ve eğiticilerin eğitimi, işgücü piyasası ihtiyaç analizi; ilin iş piyasası ihtiyaç analizi ve firmalardan işgücü - stajyer talebinin alınması eşleştirme çalışmaları; Kursiyer seçimi, staja yerleştirme ve başarılı olanların işe yerleştirmesi olarak 3 kapsamda yapıldı. Kurumumuz mesleki eğitim programlarında engelli projeleri hariç sanayiye yönelik ve doğrudan istihdama cevap verecek ara eleman yetiştirmeyi hedefleyen projelere destek veriyor. İlimizdeki işyerlerinin büyük çoğunluğu tersane, kömür ve demir-çelik gibi ağır ve tehlikeli işkolları olduğundan 2011 yılı için hedefimiz bu gün belge törenini yaptığımız proje benzeri projeleri daha da artırmaktır.”

 

“ÜLKEMİZDE ‘NE İŞ OLURSA YAPARIM’ DİYEN BİR İŞSİZ KİTLESİ,

BİR DE DAHA SEÇİCİ DAVRANABİLEN BİR İŞSİZ KİTLEMİZ DE VAR”

 

“Türkiye'nin işsizlikle mücadelede önemli adımlar atılmıştır bu kapsamdaki en önemli adımda 6111 sayılı yasanın 74’üncü maddesidir 31 Aralık 2015 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere, özel sektör işverenlerince işe alınan ve fiilen çalıştırılanların; işe alındıkları tarihten önceki altı aya ilişkin çalışan sigortalılar dışında olmaları, aynı döneme ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen sigortalı sayısının ortalamasın ilave olmaları ve bu maddede belirtilen diğer koşulları d sağlamak kaydıyla, prime esas kazançları üzerinden sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı, işe alındıkları tarihte itibaren Yaş, cinsiyet ve mesleki eğitim düzeyine göre değişe sürede İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır. Türkiye'de bir vasıf noksanlığı  bulunmaktadır, Türkiye'de vasıfsız olan, gerçekten, ‘Ne iş olursa yaparım’ diyen bir işsiz kitlesi, aynı zamanda iş bulma, iş seçme konusunda daha seçici davranabilen bir işsiz kitlemiz de var. Bu itibarla ben işsizlerimiz özellikle seslenmek istiyorum. Sanayicimiz şiddetle nitelikli elama arıyor Bu ihtiyaca cevap vermek için açılan Kurslarımızın aksaya yönü kurslara olan vatandaş ilgi yetersizliğidir. 150 kişi istihdam taahhütlü kurs planlıyor ve 25'er kişilik sınıf oluşturma istiyoruz. Ama talep bulamıyoruz. Tekrar ilana çıkıyoruz. İlimizde kesin manada işsizlik varsa bundan güzel imkân olamaz. Devletimiz işsizlere diyor ki işsiz arkadaş, gel ben sana beceri kazandırayım. Beceri kazan, bizim teorik derslerimize katıl. Sonrasında işyerlerinde firmalarda staj yap. Stajda firma içi eğitimini de tamamla. Patron seni tanısın, sen patronu tanı. Burada kalıcı bir istihdam çıksın. Bizde bu arada size cep harçlığı verelim.  Genel sağlık sigortanız yoksa yapalım. Dolayısıyla bundan güzel işsizlere başka ne sunulabilir. İşsizlerimiz lütfen bu çağrıya kulak versinler. Bu kurslara ilgi göstersinler.”

 

DEMİR; “İSTEYEN OLURSA YÜZ TANE KURS AÇABİLİR VE İŞ GARANTİLİ EĞİTİM VEREBİLİRİZ”

 

Sertifika vermek için kürsüye gelen Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir ise, “Yeraltı madenciliği o kadar korkulacak bir meslek değil, yeraltında TTK dahil özel sektörde 16 bine yakın insan çalışıyor. Biz 150 kişilik kurs açtık. Şu anda isteyen olursa yüz tane kurs açabilir ve iş garantili eğitim verebiliriz. Bu kursların gençler adına çok iyi olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Son olarak söz alan Vali Ata, gençlerin bu tür kurslardan faydalanmaları gerektiğine dikkati çekerek şunları söyledi:

 

ATA; “TEMENNİMİZ BU TÜR KURSLARIN SAYISININ BİR HAYLİ FAZLA OLMASIDIR”

 

“Ülkemizin ve ilimizin en önemli sorunları başında işsizlik geliyor. Ancak Türkiye’de bir taraftan milyonlarca gencimiz iş ararken, öbür taraftan gerek sanayi kuruluşları gerekse ticari kuruluşlardan her gün binlerce ilan veriyorlar ve eleman alıyorlar. Ama aradıkları nitelikte eleman bulmakta zorlanıyorlar. Türkiye’de işsizliğin yanında en büyük sorun maalesef iş arayanların büyük bir bölümünün bir meslek sahibi olmamasından kaynaklanıyor. Tabiri caizse eskilerin deyimiyle bir altın bileziği yok. İş-Kur Genel Müdürlüğü son yıllarda gerçekten bit taraftan işsizlerimize iş sağlamak için çalışırken öbür taraftan iş arayan ve kalifiye eleman olmayan bu insanların yetişip gerek sanayinin gerekse diğer sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikte eleman yetiştirmek için olağanüstü bir çaba sarf ediyor. Bunu hem il valisi hem de bir vatandaş olarak memnuniyetle izliyoruz. Bir taraftan kurslar düzenleniyor, garantili işe yerleştirme kaydıyla ve diğer taraftan bunları da teşvik etmek amacıyla günde 15 TL ücret dikkate alındığında aylık 450 TL’ye tekamül ediyor. Temennimiz bu tür kursların sayısının bir hayli fazla olmasıdır. Burası madencilikle geçimini sağlayan bir il olmasına rağmen, planlanan 150 kişilik bir kurs açılması arzu ediliyor. Ama maalesef kursa katılan 14 kişi oluyor. Gençlerimizin bu kurslardan faydalanmalarını istiyoruz. Kursta emeği geçen bütün kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından kursları başarıyla bitiren 28 kişiye sertifikaları verildi.


Haber : 

Abone Ol