Alaplı

Gıdaları hazırlayanlar da risk altında

İşlenmiş, hazır ve paketlenmiş gıdaların sağlığı olumsuz etkilediğini belirten Türk Toraks Derneği'nden Prof. Dr. Emel Kurt, bu gıdaların satışa hazır hale gelene kadarki süreçte de sağlık problemlerine yol açtığını söyledi

Abone Ol
Şehirleşmenin beslenme alışkanlıklarında ve besin türlerinde de değişikliğe yol açtığını, işlenmiş, hazır ve paketlenmiş gıdaların insan yaşamında daha fazla yer edindiğini söyleyen Türk Toraks Derneği Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emel Kurt, “Bu besinler satışa hazır hale gelene kadar da sağlık problemine yol açıyor.
Gıda üretimi ve işleme işinde çalışanlar ortamdaki çeşitli hayvan ürünlerine, bitkilere ve bunları işlemek için kullanılan maddelere maruz kalarak özellikle solunum problemleri yaşayabiliyor. Solunum problemlerinin bir kısmı bu maddelerin yol açtığı alerjiler nedeniyle ortaya çıkıyor” dedi.
Bu rahatsızlıkların bir kısmının düzelici karakterde olduğuna dikkat çeken Prof. Kurt “Ancak endüstriyel gıda işleme sırasında kullanılan birtakım koruyucu, katkı ve tat verici maddelerin kullanılması kalıcı akciğer hastalıklarına ve akciğer hasarına da neden olabilir” uyarısında bulundu.
    
EN SIK GÖRÜLEN HASTALIK ASTIM
    
Gıda işleme ve üretme işinde çalışanlarda en sık görülen hastalığın astım olduğunu vurgulayan Kurt, şunları söyledi:
“Fırıncılar ve deniz ürünlerini işleyenler bu açıdan en riskli işlerde çalışanlar olarak kabul edilir. Türkiye’ye özgü bazı ürünlerin işlenmesi sırasında da bahsettiğimiz sorunlar ortaya çıkmaktadır. Türk Toraks Derneği üyesi araştırmacılar, çay tozu, isot üreticileri ve kayısı kurutucularında astım benzeri hastalıklar olduğunu ve çalışanların akciğer fonksiyonlarının etkilendiğini testlerle ortaya koymuştur. Gıda işleme ve hazır gıda üretimi giderek artacak. Bunları hazırlayanları da koruma zorunluluğunu her zaman akılda tutmak gerekir.”

Haber : 

Abone Ol