HEYELAN İÇİN EL-ELE VERDİLER..
Yayınlanma : 04-08-2015 | 14 : 23 31
Güncelleme : 04-08-2015 | 14 : 23 31
Zonguldak Valiliği 16 Temmuz tarihinde Devrek'te yaşanan heyelan felaketi ile ilgili yapılan çalışmaları basın ile paylaştı..
Zonguldak Valiliği tarafından yapılan açıklama şöyle:
VALİLİĞİMİZ AFAD İL MÜDÜRLÜĞÜNCE YAPILAN ÇALIŞMALAR:
1- Heyelan bölgesinde bulunan 86 binada 187 dairenin sahiplerine tebligat yapılmış ve ikamet eden vatandaşlarımıza kira yardımı yapılabilmesi için gerekli evraklar istenmiş ve şu ana kadar 82 vatandaşımız kira yardımı için gerekli evraklarını Valiliğimize teslim etmiştir.
2- Heyelan Alanı 24 saat süreyle AFAD ve Devrek Belediye Başkanlığı mühendislerince gözetim altında tutulmakta, aktif heyelanın ilerlemesi cihazlarla ölçülmektedir.
3- Heyelan bölgesinin sınırlarının genişlemesi nedeniyle, yeniden jeolojik etüt raporu hazırlanmış ve AFAD Başkanlığına sunulmuştur.
KARAYOLLARINCA YAPILAN ÇALIŞMALAR:
1- Heyelan bölgesinde 22 adet İnklinometre tesisli Zemin Araştırma Sondajı planlanmış ve kuyular tesis edilmeye başlanmıştır. Heyelan koridoru içerisine denk gelen sondajların servis yolları da bu kapsamda gerçekleştirilmektedir.
2- Bu çalışmalara ilave olarak heyelan kütlesi üzerinde Jeofizik etüt çalışmaları gerçekleştirilmiş, Elektrik Resiztivite yöntemi ile 9 profil boyunca ölçü alınmıştır.
3- Tüm bu çalışmalara da altlık oluşturması amacıyla heyelan kütlesi ve yakın çevresini de içerisine alacak şekilde 1/1000 ölçekli halihazır harita alımı çalışmaları başlatılmış ve yakın zamanda sonlandırılması planlanmaktadır.
4- Heyelan Bölgesinde yük azaltma çalışmalarına başlanmıştır.
DEVLET SU İŞLERİNCE YAPILAN ÇALIŞMALAR:
1- Çomaklar deresinde heyelan kütlesinin riske ettiği yerleşim bölgesinde dere yatağı kontrollü olarak açılmış, bu kısımda kuruda çalışma yapılabilmesi için membadan (yukarıdan) su motopomlarla birlikte dere dışına derive edilmiştir. Getirilen tuvenan (dolgu) malzemesi tabana serilmiş, AFAD Müdürlüğü tarafından temin edilen 2.000 mm çapında korge borular 31.07.2015 tarihinden itibaren dere yatağına serilen dolgu malzemesi üzerine montajına başlanmıştır. Korge borular özel üretim olduklarından günde 2 adet üretim yapılarak çalışma sahasına nakledilmektedir.
2- Bugün itibariyle 5 adet (5 x 6,25 = 31,25) metrelik boru döşenmiştir. Üzerleri tuvenan malzemeyle doldurularak, dolgusu heyelan kütlesine topuk oluşturacak destek sağlanmıştır. Yapılan bu çalışmayla yerleşim yeri olan bu kısımda olası bir heyelan hareketi yavaşlatılmış, etkisi azaltılmış ve Çomaklar deresinin kapanması büyük bir oranda önlenmiştir.
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİNCE YAPILAN ÇALIŞMALAR:
1- Devrek heyelanı üzerine 20 Temmuzdan bu yana çalışmalarını aralıksız yürüten Bülent Ecevit Üniversitesi, daha önce Harita Genel Komutanlığının sağladığı hava fotoğrafları ile heyelanın boyutlarını ve kayma düzlemlerini belirlemiştir.
2- Üniversitemiz şu aşamada, heyelanın sonlanmadığını, yeni alanlara yayılıp yayılmadığını araştırmak üzere çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda dünyada yeni bir uygulama olan Yer Bazlı SAR uygulaması gerçekleştirmek üzere Üniversitenin daha öncede ortak çalışmalar yürüttüğü Nitetsu Mining Consultancy Companyden Dr. Tomonori Deguchiyi davet etmiştir. Çalışma için Japonyadan Yer Bazlı SAR cihazı getirtilerek 02/08/2015 tarihinde günde 4 periyot olmak üzere yer gözlemleri başlamıştır. Bu çalışma 06/08/2015 tarihine kadar devam edecektir.
Haber :
ETİKETLER : Yazdır
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor