HURDA VURGUNU!..
Yeni Ufuk, bölgedeki hurda kirliliğini gün yüzüne çıkartıyor!..
Yeni Ufuk, bölgedeki hurda kirliliğini gün yüzüne çıkartıyor!..
• Bölgede hurda alım-satım işini yapan firmaların lisansı var mı?.. Peki Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü nerede?..
Yeni Ufuk, Zonguldak bölgesindeki ‘hurda vurgunu’nu gün yüzüne çıkartıyor. İstihbarat merkezimizin araştırmaları sonucunda muhabirlerimiz Zonguldak bölgesinde hurda alım-satım işinden milyonlar kazanan firmaların %90’ının ‘kaçak’ çalıştığı bilgisine ulaştı.
Ancak kanun aslında buna müsaade etmiyor!.
30 Mayıs 2009 tarih ve 27243 (24 Şubat 2010 ve 27503 sayı ile değişik) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Çevre Kanununca alınması gereken izin ve lisanlar hakkında yönetmelik” gereği işletmeler izin ve lisans almak zorunda!.
Şimdi Yeni Ufuk soruyor:
Bölgede mantar gibi çoğalan hurda firmalarının lisansı var mı?..
HURDANIZI VERİRKEN CEZA YİYEBİLİRSİNİZ!..
Yeni Ufuk,’un araştırmasına göre; hurda alım-satım konusunda kanun çok net ve açık!.
İşletmelerin ürettikleri her türlü atığı bedelsiz olarak lisans almış firmalara vermekle yükümlü olduğu bilgisine ulaşan muhabirlerimiz, atığını (hurdasını) lisansız ‘korsan’ çalışan bir firmaya veren şirketlerin astronomik cezalarla karşı karşıya kalabileceğini bilgisine ulaştı.
Bu konuda 2872 sayılı kanun bakın ne diyor:
“Çevre Danışmanlık Firmaları ile anlaşma yapmayarak izin süreçlerini başlatmayanların tespitinde 6413.00 TL para cezası uygulanacaktır”
KANUN ÇOK AÇIK!.
Kanunen şirketler hiçbir şekilde hurda atıklarını Lisans veya Toplama Ayırma Belgesi olmayan kişilere veremiyor!.
Bu kanun gereğince Atık Yönetim Planlarının ilgili kurum tarafından onaylanması esnasında hurda atıkları verilen firmaların lisansını görmek zorunda olan firmalar bu kanunu ‘es’ geçiyor. Akraba-dost ilişkileri bu konuda kanunun önüne geçiyor!.
Yalnız bu konuda kanun bu firmaların tespiti halinde yani Lisansı olmayan bu firmalara atıklarını (hurdalarını) verdikleri takdirde bakanlıkça 2012 yılı içinde öngörülen para cezası 160. 409.00 TL’den başlıyor!..
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ NEREDE?..
Kanunun bu kadar açık olmasının yanı sıra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün bu konudaki tavrı kamuoyunda ve lisanslı firmalar arasında şaşkınlık yaratıyor.
Göz göre göre ‘Korsan’ çalışan firmalar neden denetlenmiyor?..
2872 Sayılı Çevre Kanunu
V-Kanun ve yönetmeliklere aykırı tehlikeli atıkları toplayan, ayıran geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, yeniden kullanan, ber taraf eden ve ömrü dolan tehlikeli atık ve bertaraf tesislerini kurallara uygun olarak kapatmayanlara.. 1.000.000-1.570.780 TL ceza uygulanır!..
Haber :