Gündem

İGF Genel Başkanı Mesut Demir'den 'internet yasası' açıklaması

İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) Genel Başkanı Mesut Demir, ON TV'de Mehmet Çetinkaya'nın sunumuyla yayımlanan 'ON'da Gündem' programında internet yasasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

BURSA (İGFA) - ON Medya’ya bağlı ON TV’de Mehmet Çetinkaya’nın sunduğu ‘On’da Gündem’ programına konuk olan İGF Genel Başkanı Mesut Demir,  ekim ayı içerisinde Meclis’e gelecek olan Sosyal Medya ve İnternet Haberciliği Yasası’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2010 yılından itibaren toplumun haberleri cep telefonu ve internetten okuduğuna takip ettiğinin altını çizen Mesut Demir, “ Saat 12.00’de yayımlanan bir haberin eskime süresi 4 dakika. Teknolojiyle birlikte internet haberciliğinin geldiği nokta görülüyor. Haberlerin internetteki sitelerden takip edilme oranı yüzde 90’lara vardı. Y ve Z Kuşağı’ndan gazeteyi eline almamış olanlar var. Bizler de 2021 yılıyla birlikte İGF'ye bağlı olarak haber ve reklam ajanslarını kurduk" dedi.

KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK

İnternet yasası ile ilgili yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüklerini aktaran Demir, “Önümüzdeki hafta Hüseyin Yayman başkanlığındaki TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda yasa teklifi görüşülecek. Dilerim ki kasım ayına girmeden Meclis Genel Kurul’a gelir. En çok internet haber sitelerinde çalışan meslektaşlarımızın 212 sözleşmeye tabi çalışması bizim için çok önemli. Sadece Bursa’da 450 site var, 44 tane kurumsal üyemiz var. Amacımız merdivenaltı ya da korsan olarak adlandırılan haber sitelerine girişler BTK tarafından engellenmeli. Şantaj ve tehditle gerçekliği olmayan haber ve köşe yazarak yolunu bulmaya çalışanlar var. Bu şekilde bu kişilerin de önüne geçilebilecek” diye konuştu.

SOSYAL MEDYA HABERİNE İNANILMIYOR

 

Anket şirketinin sosyal medyadaki haberlere olan güvenilirlik konusuna dair çalışmalarını da paylaşan Mesut Demir, “Sosyal medyadaki paylaşımlara insanlar artık güvenmiyor. Haberi güvendiği ve doğru internet sitelerinden alıyor. Çakma dediğimiz korsan haber siteleri doğruluğunu teyit etmeden yayımlayarak güncel bir haber gibi aktarabiliyor” açıklamasında bulundu.

BASIM MALİYETİ CEBİNDE KALACAK

İnternet yasasının detaylarına ilişkin bilgiler paylaşan İGF Genel Başkanı Demir, “ Basım maliyetleri gazeteler için en büyük külfetlerinden birisi. Bu sayede baskı maliyeti de ortadan kalkacak. Aylık basım maliyetleri 30 bin lira bunun yanı sıra görünmeyen kalemlerden de 10 bin liralık bir gider kabul edersek 40 bin lira cebinde kalacak. İşsiz gazetecilere de kapılar aralanacak” diye konuştu. 

İNTERNET GAZETECİLİĞİ EĞİTİMİ BAŞLIYOR

Bursa İGD ile Yıldırım Belediyesi işbirliği ve İŞKUR paydaşlığında internet gazeteciliği eğitimlerine başlayacaklarını paylaşan Mesut Demir, “Haber yazımı, editörlük, CEO eğitimi ve etik gazetecilik eğitimleri verilecek. Vasıflı personeller yetişecek. İŞKUR’la gerçekleşecek işbirliği sayesinde medyaların oluşturacağı istihdam da kurumlara ek bir külfet getirmeyecek” dedi.

REKLAM ÖDEMELERİNE BAŞLADIK

Bugün itibariyle reklam ödemelerine başladıklarını kaydeden İGF Genel Başkanı Mesut Demir, “Adaletli bir şekilde dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Gruplara ayırdık, görüntülenme sayısına göre sitelere ödemeleri gerçekleştireceğiz. İnternet yasasıyla birlikte şahlanış dönemi başlıyor. Çoğu meslek örgütüyle de istişare ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde haber ajansı kuran ilk ve tek federasyonuz.  Amacımız bir fazla kişiyi istihdam etmektir. Ahlaklı olan, gazetecilik etik kurullarına göre çalışan bireyler yetiştirmenin derdindeyiz” açıklamasında bulundu. 

İGF TV'DE GERİ SAYIM

İGF TV’ye dair bilgiler veren Mesut Demir, “ Yazılım tarafı sona erdi. Şimdi testleri yapılıyor. Bu ay sonu düşünüyorduk ama kasım ayında başlayacağız gibi duruyor. Bugün yayımlanan bir TV programı aynı anda tüm medyalarda yayımlanacak. Kendi ilinde program yapan gazetecilerin gündemi tüm Türkiye’ye taşınacak. Her ilin gündemi ve sorunları ülkeye taşınmalı” dedi.

https://www.youtube.com/watch?v=FeRBro_RXNw?start=107

Haber : İGFA

Abone Ol