İşçilerin Haziran’ı gösterilecek
ZOKEV 2 Aralık Cumartesi günü 15.00’te “İşçilerin Haziranı, 15-16 Haziran 1970” adlı belgeseli gösterecek. Yönetmeni Zafer Aydın’ında katılıp bir söyleşi yapacağı gösterim, TMMOB Makina Mühendisleri Odası toplantı salonunda yapılacak.
GÖSTERİ TMMOB MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASINDA YAPILACAK
İşçilerin Haziranı 15-16 Haziran 1970” belgeseli, 1 Nisan’da izleyicilerin karşısına çıkıyor.
Zafer Aydın’ın 2020 yılında Ayrıntı Yayınları arasında yayımladığı “İşçilerin Haziranı 15-16 Haziran” adlı kitabından yola çıkarak senaryosunu hazırladığı belgesel, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfının (ZOKEV) hazırladığı etkinlikle Zonguldak’ta da gösterilecek. Cihangir Köse ve Nesrin Uçar’ın yoğun çabalarıyla hazırlanan filmin gösterimi, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesinin İNG Bank üstündeki toplantı salonunda yapılacak.
DİSK’İN KAPATILMAK İSTENMESİNE KARŞIN VERİLEN BÜYÜK MÜCADELE
Zafer Aydın’ın senaryosunu yazdığı, Ayşe Lebriz Berkem’in seslendirdiği, Erdal Güney’in müziğini yaptığı belgesele Mustafa Bilgin çizimleriyle, Fahrettin Engin Erdoğan da canlandırma sahnelerinin çekim ve kurgusuyla destek verdi. Tümüyle gönüllü emek ve dayanışmayla ortaya çıkan film, 1970 yılında, Devrim İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (DİSK) kapatılması amacıyla, Adalet Partisi iktidarınca, Sendikalar Kanunu’nda yapılmaya çalışılan değişikliğe karşı işçilerin verdiği destansı mücadele belgelere ve bizzat dönemin birinci ağız tanıklarının anlatımlarından oluşuyor.
ZONGULDAK MADENCİ GREVİ İLE BİRLİKTE TÜRKİYE TARİHİNE DAMGA VURMUŞ EN ÖNEMLİ İŞÇİ DİRENİŞİ
15 16 Haziran olayları, Zonguldak madenci grevi ile birlikte Türkiye’nin sosyal ve siyasal tarihine damga vurmuş, iz bırakmış, toplumun çeşitli kesimlerinde sarsıcı etkiler yaratmış en önemli işçi direnişi olarak biliniyor. Belgesel, eylemlere yol açan yasa değişikliğinin hangi nedenlerle gündeme getirildiğinden, meclise sunulan yasa değişikliği teklifi karşısında işçilerin, sendikaların giriştikleri mücadele ve sonuçları hakkında oldukça detaylı bilgiler veriyor.
ZAFER AYDIN KİMDİR
1963 Kars doğumlu olan Zafer Aydın, ilkokulu Kars’ta, ortaöğretimini İstanbul’da tamamladı. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesinden mezun olduktan sonra bir süre yayıncılık ve sendika dergilerinde editörlük yaptı. 25 yılı aşkın bir süre, Kristal-İş Sendikası’nda eğitim uzmanı olarak çalıştı. BirGün, Radikal, Cumhuriyet gazeteleri ile çeşitli dergi ve internet sitelerinde yazıları yayımlandı. Yaşam Radyo’da, üç yıl kadar “İşbaşı” adlı programı hazırlayıp sundu. Artı TV’de “Emek ve Hayat” adlı programla kısa bir televizyonculuk tecrübesi de yaşadı. 2016 yılında Melih Biçer’le birlikte, “Çoban Ateşlerinin Yandığı Yerde Kavel’de” adlı belgesel filmi hazırladı.
YAYINLANMIŞ KİTAPLARI:
Grevden İşgale Singer Eylemleri 1964-1967-1969 (Sosyal Tarih Yayınları, 2015); Geleceğe Yazılmış Mektup 1968 Derby İşgali (Sosyal Tarih Yayınları, 2012); “Kanunsuz” Bir Grevin Öyküsü Kavel 1963 (Sosyal Tarih Yayınları, 2010); Forum mu Yapsak Yoksa Devrim mi (Versus, 2008); Sollamalar (Aykırı Yayınları, 2006); Aziz Çelik ile birlikte, Paşabahçe 1966, Gelenek Yaratan Grev (TÜSTAV, 2006); Temel Sendikal Bilgiler (Kristal-İş, 2006); Küreselleşme ve Sendikal Hareket (Kristal-İş, 1997)
Haber :
ETİKETLER : Yazdır